Μοιράσου το αρθρο!

Εξυπνοι φωτεινοί σηματοδότες αναμένεται να αντικαταστήσουν τους συμβατικούς που λειτουργούν σήμερα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες του Βόλου και της Ν. Ιωνίας. Στόχος της νέας παρέμβασης που προετοιμάζει ο Δήμος Βόλου είναι η διασφάλιση της ομαλής ροής της κυκλοφορίας σε συνδυασμό με τη λειτουργία και των κυκλικών κόμβων που έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν.

Στη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής αναμένεται η έγκριση συγκρότησης τριμελούς επιτροπής εκτίμησης τιμών στο πλαίσιο της υπό εκπόνησης μελέτης για την «προμήθεια και εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης κυκλοφορίας και φωτεινής σηματοδότης». Πρόεδρος της επιτροπής αναμένεται να οριστεί ο αναπληρωτής προϊστάμενος του τμήματος κυκλοφορίας και συγκοινωνιών της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας, Κωνσταντίνος Καραγιάννης.

Οπως εξηγεί ο κ. Καραγιάννης, πρόκειται για ένα μέτρο που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τους κυκλικούς κόμβους, θα διευκολύνει την κυκλοφορία και θα ενισχύσει την οδική ασφάλεια.

Τι θα κάνουν όμως τα «έξυπνα» φανάρια; Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, το πρόβλημα σήμερα είναι ότι οι φωτεινοί σηματοδότες δεν επικοινωνούν μεταξύ τους και δεν μπορεί να υπάρχει δυναμικός έλεγχος της κυκλοφορίας. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και σε ώρες αιχμής η λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών είναι ίδια όπως σε «νεκρές» ώρες για την κυκλοφορία.

Τα «έξυπνα» φανάρια θα διαθέτουν αισθητήρες καταγραφής του κυκλοφοριακού φόρτου και όπου εντοπίζεται αυξημένη ροή οχημάτων, αυτομάτως θα δίνουν περισσότερο χρόνο διέλευσης. Ουσιαστικά οι φωτεινοί σηματοδότες θα ενοποιηθούν και θα συντονιστούν και όταν κρίνεται αναγκαίο θα δίνουν «πράσινο κύμα» για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένους δρόμους.

Οι ίδιοι φωτεινοί σηματοδότες θα λειτουργήσουν και για την πληροφόρηση των οδηγών. Θα ενημερώνουν τους οδηγούς σε ποιους δρόμους εντοπίζεται μεγάλη κίνηση ή μποτιλιάρισμα και για τον χρόνο που χρειάζονται για να διασχίσουν ένα σημείο και θα προτείνουν εκτροπή της κυκλοφορίας από άλλα οδικά δίκτυα, λιγότερα επιβαρυμένα σε πραγματικό χρόνο.

Όπως αναφέρει ο κ. Καραγιάννης, πρόκειται για ένα μέτρο που θα ενισχύσει την οδική ασφάλεια, καθώς από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει «άδικη» αναμονή στα φανάρια, οι οδηγοί θα σέβονται και δεν θα παραβιάζουν τους φωτεινούς σηματοδότες.

«Εξυπνοι» φωτεινοί σηματοδότες αναμένεται να τοποθετηθούν τόσο στο κέντρο του Βόλου, Ιάσονος, Δημητριάδος, Κ. Καρτάλη, Ιωλκού, Πολυμέρη και Αναλήψεως αλλά και σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της Ν. Ιωνίας, όπως Εθνικών Αγώνων, Λεωφόρος Ειρήνης και Μαιάνδρου.

Η πρόταση θα υποβληθεί στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Περισσότερα Εδω