Τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο για τη μηδενική συμμετοχή στη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων

Σε εφαρμογή… έστω και με συνολική καθυστέρηση τριών – περίπου- μηνών τέθηκε το μέτρο της κυβέρνησης για τη μηδενική συμμετοχή σε φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις για τους πλημμυροπαθείς της Μαγνησίας.

 

«Επιτέλους… έγινε» αναφέρουν γιατροί και φαρμακοποιοί που καθημερινά γίνονταν δέκτες δεκάδων παραπόνων από πολίτες, οι οποίοι είχαν ακούσεις τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, είχαν διαβάσει το Φύλλο της Κυβερνήσεως, αλλά δεν έβλεπαν στη συνταγή τους τη μηδενική συμμετοχή.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Χρήστος Βενέτης ανέφερε ότι εστάλη ενημερωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα για την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου ένα μήνα και τρεις μέρες μετά την προκαθορισμένη ημερομηνία.

«Εστάλη ένα ενημερωτικό μήνυμα στους Ιατρικούς Συλλόγους της Θεσσαλίας και κατ’ επέκταση στα μέλη αυτών επισημαίνοντας ότι η ΗΔΙΚΑ κωδικοποίησε τα ΑΜΚΑ των πλημμυροπαθών πολιτών της Θεσσαλίας έτσι ώστε οι γιατροί με το που πληκτρολογούν τον 11ψήφιο αριθμό να γίνεται μηδενισμός της συμμετοχής σε φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις» εξηγεί ο κ. Βενέτης.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του μέτρου είναι οι πολίτες, οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την κακοκαιρία Ντάνιελ και έχουν λάβει αποζημίωση πρώτης αρωγής ή οικοσυσκευής, καθώς και τα μέλη της οικογένειας που είναι έμμεσα ασφαλισμένα στον πλημμυροπαθή.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κώστας Ματσιόλης χαρακτήρισε ιδιαίτερα ευχάριστη την εξέλιξη του μέτρου που θα ανακουφίσει εκατοντάδες πολίτες, έστω και με καθυστέρηση.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η διαδικασία από πλευράς φαρμακοποιών είναι να περνούν κανονικά τη συνταγή στο σύστημα, ενώ στην οθόνη τους αναδύεται ένα παράθυρο που αναφέρει ότι ο πελάτης είναι πλημμυροπαθείς επιβεβαιώνοντας οι ίδιοι με την επιλογή ΟΚ.

«Το ιδιαίτερα ευχάριστο και κάτι που θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι παρά τα όσα περιμέναμε η εφαρμογή για τη μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα αφορά τόσο τα γενόσημα όσο και τα πρωτότυπα. Στην αρχή δεν είχε διασαφηνιστεί αυτό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παρεξηγήσεις ότι οι ασθενείς θα δικαιούνται μόνο τα γενόσημα, ή θα καλούνται να πληρώσουν την τιμή αναφοράς των πρωτοτύπων» προσθέτει ο κ. Ματσιόλης.

Το μέτρο, το οποίο είχε προαναγγείλει ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ισχύει έως τις μέχρι τις 31 Μαρτίου, με τους ιατρικούς και φαρμακευτικούς συλλόγους να ζητάνε παράταση λόγω και της καθυστέρησης που υπήρξε στην εφαρμογή του.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα οι Ιατρικοί Σύλλογοι των τεσσάρων θεσσαλικών πόλεων είχαν εκδώσει ανακοίνωση καταγγέλλοντας την καθυστέρηση και χαρακτηρίζοντας τη ρύθμιση για την μηδενική συμμετοχή σε φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις έως του ποσού των 100 ευρώ ανά ΑΜΚΑ δικαιούχου ως «κενό γράμμα»

ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Περισσότερα Εδω