«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αύξησης των δημοτικών τελών το 2024» επισημαίνει με δηλώσεις του στην «Ελευθερία» ο απερχόμενος αντιδήμαρχος Οικονομικών Λαρισαίων Θάνος Αδαμόπουλος, λόγω του τέλους ταφής απορριμμάτων και των τοκοχρεολυσίων των δανείων των Δήμου, θέματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή έντονα την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων.

Ο Θάνος Αδαμόπουλος αναλύει τους κινδύνους που αυτή τη στιγμή αποτελούν «βόμβα» στα οικονομικά θεμέλια των Δήμων και τεράστιο πρόβλημα στον καταρτισμό του προϋπολογισμού του Δήμου Λαρισαίων για το 2024. Αναλυτικά σημειώνει πως: «Οι προϋπολογισμοί των Δήμων αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα, εξαιτίας της έλλειψης οριστικής απόφασης για σοβαρά οικονομικά θέματα.

Το πρώτο είναι το τέλος ταφής απορριμμάτων. Οι Δήμοι είναι αντιμέτωποι με το σοβαρό πρόβλημα της απόδοσης του τέλους ταφής απορριμμάτων, καθώς το 2024 θα κληθούν να εισπράξουν και να αποδώσουν συσσωρευμένα ποσά για την τριετία 2022-2024. Όπως επισημάνθηκε στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, η καταβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων είχε ανασταλεί για δύο χρόνια, αλλά το 2024 οι Δήμοι καλούνται να καταβάλουν υπέρογκα ποσά, ενώ, χωρίς δική τους ευθύνη, δεν έχουν εξα-

σφαλιστεί ακόμη οι αναγκαίες υποδομές για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων. Η ΚΕΔΕ ζητά να υπάρξει ρύθμιση του θέματος, διότι δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν οι Δήμοι σε αυξήσεις των δημοτικών τελών, όταν η ακρίβεια πλήττει τους πολίτες.

Το δεύτερο αφορά τα τοκοχρεολύσια των Δήμων, όπου το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ζητά, επίσης, να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να αποπληρωθούν τα συσσωρευμένα ποσά των τοκοχρεολυσίων η αποπληρωμή είχε ανασταλεί λόγω Covid σε βάθος δεκαετίας, όπως, άλλωστε, συμφωνεί και το ίδιο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Τέλος, το τρίτο πρόβλημα είναι η 13η δόση της ΚΑΠ (Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων), όπως και πέρυσι. Οι Δήμοι έλαβαν μια έξτρα ΚΑΠ εξαιτίας της αύξησης της ενέργειας που συνεχίζει να υπάρχει και το 2024, καθώς οι τιμές δεν έχουν φθάσει σε χαμηλά επίπεδα. Δηλαδή θα πρέπει να βγει οδηγία για σύνταξη των προϋπολογισμών, όπως και πέρυσι με 13 ΚΑΠ. Αν δεν συμβεί αυτό, τα οικονομικά των Δήμων θα στριμωχτούν πολύ άσχημα και θα αναγκαστούν να μειώσουν τα αποθεματικά τους».

Σχολιάζοντας το υψηλό αποθεματικό των 18 εκατομμυρίων ευρώ του Δήμου Λαρισαίων, ο Θάνος Αδαμόπουλος τόνισε πως: «Οι Δήμοι πρέπει να αναλύουν ανά μήνα τα οικονομικά τους, ώστε να μη δημιουργούν ζημιογόνες χρήσεις. Το σύνολο των εσόδων από ιδίους πόρους και ανταποδοτικά πρέπει να είναι μεγαλύτερα ή ισοσκελισμένα από τα τιμολογηθέντα έξοδα λειτουργίας των Δήμων».

Τέλος, για το πότε θα συνταχθεί ο προϋπολογισμός του 2024, είπε ότι τον παρέδωσε στον νέο δήμαρχο Λαρισαίων και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θανάση Μαμάκο, λέγοντας ότι θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες, δηλαδή θα τεθεί στη διάθεση της Επιτροπής Διαβούλευσης αυτή την εβδομάδα, στη συνέχεια θα πάει στο Οικονομικό Παρατηρητήριο και κατόπιν για ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Εφημερίδα Ελευθερία / Σωτήρης Κέλλας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω