Από τη ζωή έφυγε χθες, Πέμπτη 8/9 η Βασίλισσα Ελισάβετ σε ηλικία 96 ετών σκορπώντας θλίψη στο Ηνωμένο Βασίλειο και όχι μόνο αφού πολύς είναι ο κόσμος από κάθε άκρη της γης που στεναχωρήθηκε με την είδηση αυτή και θέλησε να την αποχαιρετήσει ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου σήμερα είναι αφιερωμένα αποκλειστικά στην βασίλισσα. Ούτε ότι ο Κάρολος είναι ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας, ούτε πως αλλάζει η σειρά διαδοχής, ούτε πως πλήθος μαζεύτηκε έξω από το Μπάκιγχαμ αλλά μόνο το σπαρακτικό αντίο στη βασίλισσα Ελισάβετ.

Για τους Βρετανούς πολίτες η Βασίλισσα Ελισάβετ ήταν η μακροβιότερη μονάρχης. Για την οικογένειά της, όμως, ήταν μία φροντιστική μητέρα, τρυφερή γιαγιά και ακόμα πιο γλυκιά προ-γιαγιά.

Η Gan-Gan, όπως την αποκαλούσε ο πρίγκιπας Τζωρτζ, είχε 4 παιδιά (τον Κάρολο, την Πριγκίπισσα Άννα, τον Άντριου και τον Εδουάρδο), κάθε ένα εκ των οποίων απέκτησε από δύο παιδιά, άρα 8 εγγόνια και 12 δισέγγονα.

Δεν υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί την αγάπη της στα εγγόνια της και στα παιδιά τους, ενώ κι εκείνα, μιλώντας για τη Λίλιμπετ την περιγράφουν ως γιαγιά με τα πιο τρυφερά λόγια. 

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, η βασίλισσα Ελισάβετ είχε περισσότερο χρόνο για να μοιραστεί με τα εγγόνια και τα δισέγγονά τους, από ό,τι ίσως με τα δικά της παιδιά όταν αυτά μεγάλωναν.

Τις τελευταίες εβδομάδες μάλιστα, ο Δούκας και η Δούκισσα του Κέιμπριτζ μετέφεραν τα παιδιά τους σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι της στο Γουίνδσορ, τουλάχιστον εν μέρει ελπίζοντας ότι θα είχαν περισσότερο χρόνο με τη βασίλισσα.

Εκτός από το ότι απολαμβάνει ταξίδια με τη νεότερη γενιά των βασιλικών μελών, είναι επίσης γνωστό ότι περνάει χρόνο σε βιντεοκλήσεις με τα παιδιά του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, Άρτσι και Λίλιμπετ που πλέον ζουν στις ΗΠΑ.

Η γνωριμία με το τελευταίο δισέγγονό της, τη μικρή Λίλιμπετ

Το τελευταίο δισέγγονο που πρόλαβε να γνωρίσει η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν η Lilibet Diana Mountbatten-Windsor, το δεύτερο παιδί του Δούκα και της Δούκισσας του Sussex, που γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου 2021 στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια.

Γεννήθηκε στο Santa Barbara Cottage Hospital και πήρε το όνομά της από το παιδικό ψευδώνυμο της βασίλισσας, ενώ το μεσαίο της όνομα Diana ήταν προς τιμήν της εκλιπούσας μητέρας του Χάρι.

Ο Χάρι και η Μέγκαν ανακοίνωσαν τον ερχομό της κόρης τους, προκαλώντας θερμά συγχαρητήρια μηνύματα από τη βασίλισσα, τον πρίγκιπα Κάρολο και τη δούκισσα της Κορνουάλης και τον δούκα και τη δούκισσα του Κέμπριτζ.

Αλλά η διάθεση άρχισε να πέφτει με ένα άρθρο στη New York Post που ανέφερε ότι είχε «ειπωθεί» από ανώνυμες πηγές ότι «ο Χάρι κάλεσε τη βασίλισσα για να την ρωτήσει αν μπορούσε να ονομάσει την κόρη του Lilibet», ένα βαθιά προσωπικό παιδικό ψευδώνυμο της βασίλισσας που χρησιμοποιήθηκε από πολύ στενούς συγγενείς, συμπεριλαμβανομένου του αείμνηστου συζύγου της πρίγκιπα Φίλιππου.

Ωστόσο, ένας μυστικός της Βασιλικής περιέγραψε τη συνομιλία μεταξύ του Χάρι και της γιαγιάς του ως «αφήγηση, όχι ερώτηση» – επιβεβαιώνοντας ένα ρεπορτάζ του BBC που ανέφερε ότι οι Σάσεξ δεν είχαν ρωτήσει τη βασίλισσα αν είχε αντίρρηση για την επιλογή του ονόματός τους.

Ο Χάρι και η Μέγκαν αντέδρασαν με μανία, δίνοντας εντολή στους δικηγόρους τους να αμφισβητήσουν την ιστορία του BBC, την οποία περιέγραψαν ως «ψεύτικη και δυσφημιστική».

Ωστόσο, υπήρξε περαιτέρω εκνευρισμός στο Παλάτι όταν φίλοι του Χάρι και της Μέγκαν πρότειναν στους Αμερικανούς δημοσιογράφους ότι η Βασίλισσα είχε συστηθεί στη Λίλιμπετ μέσω βιντεοκλήσης.

 «Δεν έχει πραγματοποιηθεί βιντεοκλήση», προσθέτοντας: «Οι φίλοι των Σάσεξ φαίνεται ότι έδωσαν παραπλανητικές ενημερώσεις σε δημοσιογράφους σχετικά με όσα είχε πει η Βασίλισσα και αυτό ξέφυγε από την άκρη. Το Παλάτι δεν μπορούσε να αρνηθεί την ιστορία ότι επρόκειτο για λάθος.

Ο Δούκας και η Δούκισσα μοιράστηκαν ένα στιγμιότυπο Lilibet στη Χριστουγεννιάτικη κάρτα τους τον Δεκέμβριο του 2021.

Η μικρή συνάντησε τελικά τη συνονόματή της, τη Βασίλισσα, όταν ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ επισκέφθηκαν το Ηνωμένο Βασίλειο για τον εορτασμό του Ιωβηλαίου τον Ιούνιο του 2022.

Ωστόσο, ο μονάρχης φέρεται να απαγόρευσε στον Χάρι και τη Μέγκαν να τραβήξουν τη στιγμή έναν φωτογράφο.

Ο δούκας και η δούκισσα του Sussex ήθελαν έναν ιδιωτικό φωτογράφο να απαθανατίσει τη στιγμή που η κόρη τους γνώρισε τη συνονόματή της, ωστόσο, φέρεται να τους είπαν «δεν υπάρχει περίπτωση» επειδή ήταν μια «ιδιωτική οικογενειακή συνάντηση».

Το ζευγάρι αργότερα κυκλοφόρησε τρεις εικόνες από το πάρτι γενεθλίων της Lilibet, τις οποίες τράβηξε η φίλη τους φωτογράφος Misan Harriman.

Πηγή φωτογραφιών: Reuters – Splash/Ideal Images – Instagram – Reuters

https://platform.instagram.com/en_US/embeds.js

Περισσότερα Εδω