Τη χθεσινή κινητοποίηση των Αγιωτών αγροτών έξω από το ξενοδοχείο της Λάρισας, όπου λάμβανε χώρα η ημερίδα «Οικονομία – Αγροτική Πολιτική – Κλιματική Αλλαγή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας» παρουσία υπουργών, χαιρετίζουν οι αγροτικοί σύλλογοι και οι συνεταιρισμοί της περιοχής.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της Αγιάς χαιρετίζουν τους συναδέλφους μας που συγκεντρώθηκαν στο ξενοδοχείο Imperial να διεκδικήσουν το δίκαιο αίτημα για αποζημίωση των παραγωγών τους εξαιτίας του Daniel, καθώς η Αγιά είναι ο μοναδικός πλημμυρόπληκτος Δήμος της Θεσσαλίας που δεν έχουν αποζημιωθεί οι ζημιές από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Καταγγέλλουμε την καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις που εμπόδισαν τους αγρότες της Αγιάς να παραστούν και να διαμαρτυρηθούν στην φιέστα που οργανώθηκε από την Κυβέρνηση. Φαίνεται ότι υπάρχουν αγρότες δυο ταχυτήτων και όσοι αγωνίζονται και διαμαρτύρονται τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης και καταστολής από την Κυβέρνηση όπως το διαπιστώσαμε και στα πολυήμερα μπλόκα των αγροτών.

Ο εμπαιγμός από την Κυβέρνηση προς τους αγρότες της Αγιάς συνεχίζεται αμείωτος και το διαπιστώσαμε πολύ καλά σε όλο το μέγεθος του την Τετάρτη 22 Μαΐου.

Αντιπροσωπεία αγροτικών φορέων της Αγιάς και της ΕΟΑΣΝΛ πήγε στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό αγροτικής ανάπτυξης κ. Σταμενίτη σε προγραμματισμένο ραντεβού καθώς ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απαξίωσε να συναντήσει την αντιπροσωπεία των αγροτών. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ζητήσει συνάντηση εδώ και δυο μήνες μαζί του και την αρνείται κατηγορηματικά ώσπου το γραφείο του την Τετάρτη 15 Μαΐου μας παρέπεμψε στον κ. Σταμενίτη. Στην συνάντηση ακούσαμε με έκπληξη των αναπληρωτή Υπουργό ούτε λίγο ούτε πολύ να δηλώνει αναρμόδιος για να απαντήσει στο δίκαιο αίτημα μας. Αναρωτιόμαστε γιατί τότε έγινε η συνάντηση μαζί του αφού αρμόδιος όπως μας είπε είναι ο Υπουργός κ. Αυγενάκης και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέτζος για να μας δώσουν απάντηση. Είναι χαρακτηριστική κοροϊδία και αδιαφορία από την πλευρά του Υπουργείου.

Αργότερα στο ξενοδοχείο όπου γινόταν η φιέστα και στην οποία για πολλοστή φορά ακούσαμε για τα εκατοντάδες εκατομμύρια που δόθηκαν στην Θεσσαλία και τα μέτρα που παίρνονται για την αποκατάσταση και εμείς που ζούμε εδώ δεν τα βλέπουμε, ζητήσαμε εκ νέου συνάντηση με τον υπουργό που ήταν παρών και την οποία αρνήθηκε με αστείες προφάσεις. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οχυρωμένος πίσω από την κατάφωρα άδικη και αδιανόητη απόφαση του τοπικού ΕΛΓΑ ότι δήθεν στην Αγιά δεν έγιναν ζημιές από τον Daniel, αρνήθηκε να ικανοποιηθεί το αίτημα μας.

Ξεκαθαρίζουμε για μια ακόμη φορά τι πραγματικά έχει συμβεί:

· Οι πλημμύρες του Daniel ήταν καταστροφικές για την Θεσσαλία και τον Δήμο Αγιάς που έχει κηρυχτεί πλημμυρόπληκτος, που σημαίνει ότι έγιναν ζημιές στην παραγωγή και το κεφάλαιο.

· Εξαιτίας της δυνατής βροχής και του αέρα εκείνη την περίοδο, μεγάλο μέρος της παραγωγής μήλων και κάστανων του Δήμου Αγιάς καταστράφηκε, σκίστηκε, γκρεμίστηκε από τα δέντρα. Τις επόμενες ημέρες η πρόσβαση στα χωράφια ήταν αδύνατη με αποτέλεσμα να χαθεί ακόμη ένα μέρος της παραγωγής αυτών των προϊόντων και να μην συγκομιστεί. Η συνολική ζημιά στην περιοχή σε μήλα και κάστανα ανέρχεται σε ποσοστό από 40-70%.

· Ο Δήμος Αγιάς ήταν αδιάβατος και αποκλεισμένος για πολλές ημέρες μετά τον Daniel. Ο ΕΛΓΑ έκανε αυτοψία μετά από πολλές ημέρες από το πλημμυρικό φαινόμενο και απέτρεψε τους αγρότες της Αγιάς να κάνουν δηλώσεις ζημιάς με αποτέλεσμα να γίνουν μόνο λίγες δηλώσεις. Τελικά στις 19 Φεβρουαρίου, 5,5 μήνες μετά τις πλημμύρες ανακοίνωσε ότι στην Αγιά δεν αναγνωρίζει ζημιές στην παραγωγή από τον Daniel.

· Συντάξαμε μελέτη από τον ίδιο μελετητή που έκανε την αντίστοιχη μελέτη για την απώλεια παραγωγής και τις ζημιές στην Ζαγορά-Πηλίου όπου εκεί όπως είναι το σωστό και λογικό οι συνάδελφοι μας καλώς πήραν προκαταβολή σε μήλα και κάστανα. Οι περιοχές μας είναι όμορες και η έκθεση του μελετητή αναδεικνύει την εγγύτητα των πλημμυρικών φαινομένων και την έκταση της απώλειας της παραγωγής και στις δυο περιοχές.

· Όλα αυτά δεν ελήφθησαν υπόψη από το Υπουργείο και τον ΕΛΓΑ που με το έτσι θέλω, με απαράδεκτες μεθοδεύσεις, απέκλεισαν την Αγιά από τις προκαταβολές και τις αποζημιώσεις, οδηγώντας χιλιάδες αγροτικές οικογένειες και ένα ολόκληρο Δήμο στον οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό και όλεθρο. Το Υπουργείο μας απαντά ότι έχει εμπιστοσύνη στον ΕΛΓΑ για το πόρισμα του που περιγράφουμε πως έγινε και πότε ανακοινώθηκε και ο ΕΛΓΑ μας απαντά ότι είναι πολιτική ευθύνη του Υπουργείου αν θα πάρουμε αποζημίωση. Οι πραγματικά χαμένοι και στις δυο περιπτώσεις είναι οι Αγιώτες παραγωγοί μήλου και κάστανου που δεν πήραν παραγωγή, εισόδημα και δεν θα πάρουν ούτε αποζημιώσεις.

Καταγγέλλουμε τον αυθαίρετο, άδικο και αδιανόητο αποκλεισμό του Δήμου Αγιάς από τις αποζημιώσεις για τις καταστροφικές πλημμύρες. Πραγματοποιήσαμε τεράστια μαζικά συλλαλητήρια με όλους τους φορείς της Αγιάς στο πλευρό μας. Αν δεν υπήρχε πρόβλημα δεν θα υπήρχε μαζικότητα, αγανάκτηση και οργή για την αδιαφορία και τον εμπαιγμό από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Ρωτάμε τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, την ηγεσία του Υπουργείου και του ΕΛΓΑ σε ποια δεδομένα ακριβώς στηρίζουν τον αυθαίρετο αποκλεισμό της Αγιάς από τις αποζημιώσεις και αν μπορούν να αντικρούσουν την πραγματικότητα, τον φάκελο, τις φωτογραφίες, τα βίντεο από τις πλημμύρες που έχουμε στείλει και δώσει ιδιοχείρως και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό στην συνάντηση της 11ης Μαρτίου που πραγματοποίησε με τους αγρότες των μπλόκων της Θεσσαλίας.

Στην Αγιά η ενότητα μας σαν μια γροθιά, η αποφασιστικότητα μας, οι μαζικές κινητοποιήσεις μας δεν πρόκειται να σταματήσουν και δεν θα δεχτούμε την πρωτοφανή αδικία. Θα διεκδικήσουμε την ικανοποίηση του αιτήματος μας και θα το καταφέρουμε επειδή είναι δίκαιο και αυταπόδεικτο.

Την Παρασκευή 24 Μαΐου και ώρα 9 το βράδυ στην Ταβέρνα ΧΑΤΖΑΚΟΣ καλούνται οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί, οι αγρότες του Δήμου Αγιάς σε νέα μεγάλη σύσκεψη για να αποφασίσουμε με ποια μορφή θα συνεχίσουμε άμεσα τις κινητοποιήσεις μας ως την δικαίωση.

Υ.Γ. Προς Κυβέρνηση, Υπουργείο, Βουλευτές στέλνουμε την λαϊκή παροιμία «Ότι κάνει η γίδα στο πουρνάρι το βρίσκει στο τομάρι…»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω