«Δεν έχουμε αφήσει να χαθεί οποιοσδήποτε χρόνος στην προσπάθεια μεταρρύθμισης του αθλητισμού και της αντιμετώπισης της οπαδικής βίας. Αυτή είναι η πέμπτη ή έκτη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τον αθλητισμό. Η βία δεν έχει χρώμα ούτε οπαδικές αποχρώσεις» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης κατά τη συζήτηση της «Κύρωσης της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση ασφάλειας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα» στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.
Ο υφυπουργός κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να μην κουνάει το δάκτυλο στην κυβέρνηση σχετικά με τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας λέγοντας ότι «εάν έχετε κάποιες από αυτές τις γενναίες και τρομερές προτάσεις που λέτε, να μας τις πείτε και εμείς με χαρά όχι μόνο θα τις υιοθετήσουμε αλλά δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να πούμε ότι αυτές ήταν προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά δεν μας λέτε καμία πρότασή σας».
Τόνισε πως ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης κατά της οπαδικής βίας δεν έρχονται τώρα μετά την δολοφονία του Άλκη Καμπανού αλλά αυτές ξεκίνησαν από το Νοέμβριο του 2019 και μάλιστα έχουν παράξει αποτελέσματα που βρήκαν εφαρμογή και στη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, ώστε η εκδίκαση της υπόθεσης να μπορεί να προχωρήσει ταχύτατα και η απονομή της δικαιοσύνης να είναι άμεση. Επίσης, υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιταχθεί και στη διάταξη για τη χρησιμοποίηση και αξιοποίηση από την ΕΛ.ΑΣ καμερών και οπτικοακουστικού υλικού σε περιπτώσεις εντάσεων στις κερκίδες των γηπέδων. Όπως και τον Ιούνιο του 2021 αντιταχθήκατε όταν θεσπίστηκε το ιδιώνυμο και τώρα με τις νέες διατάξεις, που ανακοινώσαμε τη Δευτέρα, και θα φέρουμε στο αθλητικό νομοσχέδιο κλείνουμε και τα όποια παράθυρα υπήρχαν ώστε να εφαρμόζεται οριζόντια και χωρίς διακρίσεις.
Αναφερόμενος στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, ανέφερε ότι αυτά είναι μέσα από επιτυχημένες πρακτικές που έχουν ακολουθήσει άλλες χώρες και μπορούν να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα. Ξεκαθάρισε, πως το φαινόμενο της βίας δεν είναι απλό και δεν λύνετε «με ένα νόμο και ένα άρθρο» και η προσπάθεια πρέπει να συνεχίζεται διαρκώς ανάλογα με την μετεξέλιξή της. Το πλέγμα που ανακοινώθηκε είναι μια σύνθεση πρωτοβουλιών από την πλευρά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού υπό την καθοδήγηση πάντα του ίδιου του πρωθυπουργού. Διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει ο χρόνος προκειμένου οι τρείς – τέσσερις αυτές διατάξεις που θα ενσωματωθούν στο αθλητικό νομοσχέδιο να συζητηθούν αναλυτικά στην Βουλή και τα κόμματα θα έχουν τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουν τις απόψεις και τις ιδέες τους ώστε να δημιουργηθεί ένα ακόμα καλύτερο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της βίας.
Χαρακτήρισε υποκριτικές τις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το υπουργείο καθυστέρησε να φέρει για κύρωση τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης λέγοντας ότι αυτή είχε υπογραφεί το 2016 αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ πέντε χρόνια στην κυβέρνηση την είχε αφήσει στο συρτάρι όπως άλλωστε είχε ξεχάσει να φέρει για κύρωση και τη Σύμβαση «Μακολέν», που την έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ.
Στόχος μας, είπε ο υφυπουργός, είναι η πρόληψη και σε αυτό αποσκοπεί η Σύμβαση που καλούμαστε να κυρώσουμε και η οποία μας ωθεί να λάβουμε ολοκληρωμένες πολιτικές σε θέματα ασφάλειας και υπηρεσιών, με συνεργατική προσέγγιση όλων των αρμόδιων φορέων και οργάνων της πολιτείας αλλά και με διεθνείς συνεργασίες.
Ο κ. Αυγενάκης, απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης είπε πως «η κοινωνία στέλνει καθαρό μήνυμα και λέει: Ως εδώ στη βία. Εμείς πρέπει να ανταποκριθούμε και να δουλέψουμε μαζί, έστω και αυτήν την ώρα. Να δουλέψουμε όλες τις προτάσεις που θα προκύψουν από την δημόσια συζήτηση. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Εάν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, αφήσουμε στην άκρη όσα μας χωρίζουν, όλο και κάτι καλύτερο μπορεί να γίνει στον μεγάλο μας στόχο που είναι στο να δημιουργήσουμε έναν χώρο καθαρό και υγιή στον αθλητισμό. Αυτό, δηλαδή, που θέλει η πλειονότητα της αθλητικής οικογένειας και της ποδοσφαιρικής κοινότητας» σημειώνοντας πως με αυτές τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε «σίγουρα χαλάμε την βόλεψη των λίγων και ας μην κάνετε το λάθος και στηρίξετε το συμφέρον των λίγων και όχι των πολλών».

ΣΥΡΙΖΑ
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θάνος Μωραΐτης συμφώνησε πως η αντιμετώπιση της βίας έχει την ανάγκη ύπαρξης ενός κοινού πλαισίου αλλά σημείωσε πως ο υφυπουργός με τις μετωπικές επιθέσεις δεν συμβάλλει σε αυτό. Εμείς, είπε, «κρατάμε το επίπεδό μας και κάνουμε πολιτική αντιπολίτευση. Του χρεώνουμε πολιτικές ευθύνες. Εμείς είμαστε πολύ προσεκτικοί σε χαρακτηρισμούς και θα πρέπει να είναι και ο υφυπουργός το ίδιο γιατί από την ερχόμενη εβδομάδα θα είμαστε όλοι σε άλλο γήπεδο…». Επέκρινε το επιτελικό κράτος της ΝΔ και του κ. Αυγενάκη γιατί όπως σημείωσε χρειάσθηκε δυόμιση χρόνια για να μεταφράσει το κείμενο της προ κύρωση Σύμβασης.
Σχετικά με τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας που ανακοινώθηκαν από τους υπουργούς της κυβέρνησης, επέμεινε πως αυτά είναι κατασταλτικά, επικοινωνιακού χαρακτήρα και προσχηματικά καθώς αντί να τεθούν σε μια ουσιαστική διαβούλευση, η κυβέρνηση καταφεύγει σε μια συζήτηση ενός καφέ στην παραλία της Βουλιαγμένης. Γι’ αυτό και εμείς σε αυτή την διαβούλευση του κ. Αυγενάκη δεν θα είμαστε εκεί.
Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση κινητοποιήθηκε εν μέσω μιας θλιβερής επικαιρότητας, της άγριας δολοφονίας ενός νέου παιδιού, εξήγγειλε νέα μέτρα τα οποία διαπνέονται για άλλη μια φορά από την περαιτέρω αυστηροποίηση κυρίως του ιδιωνύμου. Καταφεύγοντας έτσι στη συνηθισμένη της τακτική. Να αντιμετωπίζει ακόμη και τα πιο σοβαρά κοινωνικά φαινόμενα εκ των υστέρων με μέτρα και βεβαίως με αύξηση των ποινών και επικοινωνιακή διαχείριση της επικαιρότητας. Φυσικά, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κανείς δεν διαφωνεί ότι χρειαζόμαστε ένα αποτελεσματικό ποινικό πλαίσιο για την αποτροπή των πράξεων βίας. Αλλά όχι μόνο αυτό και να μην λαμβάνονται υπόψη τα κοινωνικά αίτια της βίας και σε νομικό επίπεδο οι αρχές της αναλογικότητας.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού του απάντησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αλλάξει τώρα γήπεδο καθώς το έχετε αλλάξει εδώ και καιρό με τον κ. Πολάκη που σας παρασύρει και τρέχετε όλοι σας από πίσω του λαχανιασμένοι. Γι’ αυτό μην μας απειλείτε για κάτι που έχουμε δει από καιρό τώρα. Αλλάξτε όσα γήπεδα θέλετε και πηγαίνετε όπου θέλετε, αλλά η κοινωνία βλέπει και κρίνει. Φοβάμαι όμως ότι θα βρεθείτε ακόμα πολύ χαμηλότερα γιατί η κοινωνία σε τέτοια ειδικά θέματα όπως είναι η αντιμετώπιση της βίας ανοχή άλλη δεν έχει».

ΚΙΝΑΛ
Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος τόνισε πως τα μέτρα κατά της βίας πρέπει να είναι ρεαλιστικά, αποτελεσματικά, συνεκτικά και αλληλεξαρτώμενα. Σημείωσε πως το κόμμα του έχει επισημάνει πως η οπαδική βία έχει εδώ και χρόνια σταματήσει να αφορά στενά τον αθλητισμό αλλά διαπλέκεται με το οργανωμένο έγκλημα. Γι’ αυτό χρειάζεται εκ μέρους της πολιτείας μια στοχευμένη παρέμβαση, που θα αντιμετωπίζει την οπαδική βία στις πραγματικές κοινωνικές της διαστάσεις. Η πολιτεία πρέπει να δράσει και να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της αθλητικής βίας στη ρίζα του. Με μία ολοκληρωμένη προσέγγιση στην οποία απαιτείται συνεργασία όλων των μερών. Με κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και ενισχυμένους ελέγχους, για να είναι εφικτή η ορθή εφαρμογή των ποινών και να καταπολεμηθεί το αίσθημα της ατιμωρησίας. Είναι θλιβερό να βλέπουμε ότι οι νόμοι αλλάζουν και η αθλητική βία επιβιώνει. Και αυτό είναι ένα δύσκολο ερώτημα, που δύσκολα βρίσκει απαντήσεις. Και αυτό θα πρέπει να μας αφορά όλους.
ΚΚΕ
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης δήλωσε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει τη Σύμβαση, καθώς όπως και όλες οι προηγούμενες, ο στόχος τους δεν είναι άλλος από την προστασία του ποδοσφαίρου και γενικότερα των δημοφιλών αθλημάτων ως παραγόμενου επιχειρηματικού προϊόντος. Όλες οι διεθνείς συμβάσεις, τόνισε ο βουλευτής, αποφεύγουν συστηματικά να συνδέσουν τα φαινόμενα της βίας με την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού. Αντίθετα, ως κύριο μέλημά τους είχαν την προσαρμογή του νομοθετικού περιβάλλοντος στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των επιχειρηματικών συμφερόντων, για την ενίσχυση της εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου και των άλλων αθλημάτων. Και η παρούσα σύμβαση περιορίζει την αντιμετώπισή της οπαδικής βίας στο κατασταλτικό μέρος, της. Με ανταλλαγή πληροφοριών, φακέλωμα, εθνικά σημεία επαφής και τη δημιουργία ενός ακόμη μηχανισμού παρακολούθησης, παραβίασης δημοκρατικών ελευθεριών. Σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τους τρείς υπουργούς σχολίασε πως αυτά συνιστούν απλά αυστηροποίηση των ποινών για όσους εμπλέκονται σε περιστατικά οπαδικής βίας. Τίποτα περισσότερο. Έχουμε δοκιμασμένες συνταγές που δεν έλυσαν το πρόβλημα στο παρελθόν και που σε ορισμένες περιπτώσεις ανοίγουν και σε επικίνδυνα μονοπάτια.

ΕΛ. ΛΥΣΗ
Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Σοφία Χάιδω Ασημακοπούλου ανέφερε πως η καθυστέρηση κύρωσης της σύμβασης αυτής αποδεικνύει με τρόπο πανηγυρικό, ότι τα σοβαρότατα αυτά θέματα για τα οποία δυστυχώς έχουμε θρηνήσει πάρα πολλές φορές ανθρώπινες ζωές δεν είναι μέρος των προτεραιοτήτων σας. Και αυτό είναι εξοργιστικό. Παρατήρησε πως η αθλητική βία ουδεμία σχέση έχει με το φίλαθλο πνεύμα. Πρόκειται για βία οργανωμένη και συχνά κατευθυνόμενη. Εμείς στην Ελληνική Λύση, είπε η βουλευτής, πιστεύουμε ότι η αντιμετώπιση της βίας και η διασφάλιση της προστασίας απαιτεί συνδυασμένη στόχευση, συνεργασία της κοινωνίας, της πολιτείας και του ποδοσφαίρου. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του. Αυστηρά και υπεύθυνα.

ΜέΡΑ25
Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης ανέφερε πως έπρεπε να θυσιαστεί ένας άνθρωπος τελείως άδικα, να έχουμε έναν εξωφρενικά άδικο και ακραίο φονικό για να ανασύρουμε τη Σύμβαση από τα συρτάρια και να τη φέρουμε για κύρωση. Αν δεν θρηνούσαμε τον Άλκη, θα ήμασταν φοβάμαι στην αναμονή για πολύ ακόμα καιρό. Και εδώ αναδεικνύεται η θλιβερή ελληνική πραγματικότητα που κινείται χωρίς κανένα απολύτως σχεδιασμό και η κυβερνητική πολιτική εξαντλείται στην αντανακλαστική διαχείριση των εκάστοτε εξελίξεων. Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι εξαντλείται στην αυστηροποίηση των σχετικών ποινικών διατάξεων καθώς αυτό βρίσκεται στην αντίληψη και τον πολιτικοκοινωνικό της προσανατολισμό και όχι με την αντιμετώπιση των πραγματικών αιτίων που παράγουν τη βία.

Περισσότερα Εδω