Την παρέμβαση της κυβέρνησης σε τρία μέτωπα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που έχει ξεσπάσει μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας σε ημερίδα για  τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που πραγματοποιείται το πρωί της Δευτέρας στο ξενοδοχείο Larissa Imperial.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Σκρέκας εκτίμησε πως φέτος το φυσικό αέριο θα είναι ακριβότερο κατά 10 φορές σε σχέση με πέρυσι, ενώ πρόσθεσε πως “το πρόβλημα σήμερα είναι η ενεργειακή εξάρτηση που έχει η Ευρώπη από τη Ρωσία, καθώς το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο η Ευρώπη το καλύπτει από τη Ρωσία. Έχουμε έναν συμβατικό πόλεμο που μαίνεται με χιλιάδες νεκρούς, αλλά και έναν ενεργειακό πόλεμο καθώς ο Ρώσος πρόεδρος εκμεταλλευόμενος αυτήν την εξάρτηση, προσπαθεί να “στραγγαλίσει” τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να μειώσουν την στήριξή του προς την Ουκρανία”.

Παράλληλα ο υπουργός τόνισε πως “έχουμε τις υψηλότερες τιμές στο φυσικό αέριο ιστορικά” και επεσήμανε τις παρεμβάσεις που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Σε ότι αφορά τη διαχείριση της κατάστασης, το κυβερνητικό στέλεχος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι “απέναντι σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει κινηθεί σε τρεις άξονες: στη λήψη άμεσων μέτρων στήριξή για καταναλωτές και επιχειρήσεις, στην εκπόνηση σχεδίου για τη διασφάλιση της  επάρκειας εφοδιασμού της και στην επιτάχυνση της «πράσινης μετάβασης».

Η «πράσινη μετάβαση» αποτελεί τη μόνη λύση για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας και τη μείωση του κόστους σε σταθερή βάση για νοικοκυριά και επιχειρήσει.

Το 2022 θα αποτελέσει χρονιά ρεκόρ για τις ΑΠΕ, καθώς θα συνδεθούν στο ηλεκτρικό δίκτυο νέα έργα ισχύος άνω των 1.740 MW. Επιπλέον, τα τελευταία στοιχεία για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, μας κάνουν αισιόδοξους ότι θα πετύχουμε νωρίτερα από το 2030 τον στρατηγικό μας στόχο να καλύπτουμε πάνω από το 70% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2030, θα κινητοποιήσουμε συνολικά για τον δομικό μετασχηματισμό του ενεργειακού κλάδου της χώρας μας περισσότερα από 44 δισ. ευρώ”.

Δείτε αποσπάσματα από την ομιλία του:

Παρέμβαση και ομιλία επί του θέματος έκανε και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ο οποίος υπογράμμισε πως “τα υδροηλεκτρικά αποτελούν την πιο σύγχρονη και φιλική μορφή ενέργειας που μπορούμε να παράγουμε, καθώς σου δημιουργεί 24 ώρες το 24ωρο διαδικασίες διαχείρισης του νερού, αντιπλημμυρικά, τουριστικά, περιβαλλοντικά έργα που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής, και φυσικά αναφέρομαι στο υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας που όλοι συμφωνούμε ότι είναι σημαντικό και πρέπει να προχωρήσει”.

Δείτε ένα απόσπασμα από την ομιλία του:

Στην ημερίδα που συνδιοργανώνει η εφημερίδα “Ελευθερία” και η TRT, δίνουν το παρών μεταξύ άλλων πλήθος εκπροσώπων της πολιτικής και αυτοδιοικητικής ηγεσίας της Θεσσαλίας.

Δείτε φωτογραφίες από την ημερίδα:

Φώτο – Βίντεο: Θάνος Παλούκας / onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω