Στα πλαίσια της δράση «Συμβιώνω, Συνδημιουργώ, Συμπεριλαμβάνω» και της παγκόσμιας ημέρας ατόμων με Αναπηρία η ομάδα του Κ.Δ.Α.Π.Α.με.Α Στήριξη επισκέφθηκε το 14ο Γυμνάσιο Λάρισας για ένα βιωματικό, ενημερωτικό δίωρο στην Α΄ Γυμνασίου, την Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2022.

Μέσω της ενημέρωσης για την κατηγοριοποίηση των Αναπήρων και των χαρακτηριστικών τους, οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα προσπελασιμότητας, συμπερίληψης και ένταξης με διαδραστικό τρόπο θέτοντας ερωτήσεις και εξωτερικεύοντας τα συναισθήματα, τις απορίες και τους προβληματισμούς τους.

Το εξειδικευμένο προσωπικό του ΚΔΑΠ αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους στηρίζονται οι ωφελούμενοι σε τομείς που σχετίζονται με την ψυχολογική, σωματική και κοινωνική εξέλιξη τους.
Ιδιαίτερη η ενότητα που οι μαθητές του Γυμνασίου συνδιαλέχτηκαν και άκουσαν τα προσωπικά βιώματα της Π.Π φοιτήτριας, με σοβαρή κινητική Δυσλειτουργία, στο τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ακολούθησε βιωματικό παιχνίδι διαδραστικότητας με το περιβάλλον, για αισθητηριακά ελλείμματα. Τα παιδιά γνώρισαν και παίξανε Torball (άθλημα για άτομα με προβλήματα όρασης) – με τη χρήση ειδικής πολυαισθητηριακής μπάλας.

Η διεκπεραίωση ενός στίβου καθημερινότητας με χειρισμό αναπηρικού αμαξιδίου, είτε από τα ίδια είτε από τους βοηθούς τους, αποτέλεσε δυνατό ερέθισμα προβληματισμού και ευαισθητοποίησης για τη σχέση ιδιαίτερης κινητικής ¨Δεξιότητας¨ και λειτουργικού περιβάλλοντος (σχολείο, πόλη, μέσα μαζικής μεταφοράς κ.α)

Για ακόμα μία φορά αποδείχθηκε ότι τα παιδιά με τον αυθορμητισμό τους, την απλότητα σκέψης, τη φαντασία και τον πλούσιο συναισθηματικό τους κόσμο, και με την σωστή ενημέρωση και βιωματική ευαισθητοποίηση, αποτελούν τον νέο ορίζοντα για μια κοινωνία ένταξης και συμπερίληψης για τους συνανθρώπους μας, με την όποια αναπηρία.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Δ/ντρια κα Αργυρώ Γκαραγκούνη και στους εκπαιδευτικούς του 14ου Γυμνασίου που τόσο πρόθυμα αγκάλιασαν και στήριξαν το όλο εγχείρημα, προσμένοντας σε νέες συνεργασίες.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω