Οι Ρώσοι ιδιοκτήτες της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Mere φαίνονται διατεθειμένοι να παραμείνουν στην ελληνική αγορά και προχώρησαν σε μικρή αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας τους. «Παγωμένη» η επέκταση του δικτύου καταστημάτων.

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 150 χιλ. ευρώ προχώρησαν πριν από λίγες ημέρες οι μέτοχοι της εταιρείας TORG Hellas, η οποία διαχειρίζεται την εκπτωτική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Mere στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι βασικοί μέτοχοι και της ελληνικής θυγατρικής είναι οι αδελφοί Shneider, οι οποίοι ξεκίνησαν από τη Σιβηρία με την hard discount αλυσίδα Svetofor για να αναπτύξουν το ίδιο μοντέλο εκτός Ρωσίας κάτω από το σήμα Mere.

Στην Ελλάδα, όπως και σε αρκετές άλλες χώρες της Ευρώπης, τα σχέδια επέκτασης έχουν παγώσει, ιδιαίτερα μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πέρυσι τον Φεβρουάριο. Στην χώρα μας εισήλθε τον Μάιο του 2021, μία είσοδος που καθυστέρησε αρκετούς μήνες εξαιτίας της πανδημίας. Δημιούργησε πέντε καταστήματα σε Λαγκαδά, Λάρισα, Κόρινθο, Τρίπολη και Αγρίνιο, με το πρώτο να κλείνει μετά από λίγο διάστημα λόγω χαμηλής προσέλευσης.

Αν και στην πρώτη οικονομική έκθεση της ελληνικής θυγατρικής η διοίκηση σημειώνει ότι πρόθεση της είναι η περαιτέρω ανάπτυξη κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η ρωσική αλυσίδα παραμένει «κολλημένη» στα τέσσερα καταστήματα για περισσότερο από ένα χρόνο. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι στόχος πρώτου έτους – 2021 – που είχε τεθεί στους προμηθευτές της αλυσίδας ήταν τα 80 καταστήματα.

Η παραπάνω αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που έρχεται να προστεθεί σε αυτή που είχε πραγματοποιήσει το 2022, λόγω και του χαμηλού μεγέθους της, δεν εκτιμάται ότι έχει αναπτυξιακή προοπτική, αλλά στήριξη της λειτουργίας των υπαρχόντων σημείων πώλησης. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην πρώτη χρήση με ανοιχτά τα καταστήματα (Μάιος – Δεκέμβριος 2021) ο κύκλος εργασιών είχε διαμορφωθεί σε μόλις 2,24 εκατ. ευρώ με ζημίες 995 χιλ. ευρώ.

Πλήγμα η εισβολή στην Ουκρανίας

Πέρυσι τον Μάιο οι Ρώσοι μέτοχοι της Mere αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στην λύση της εταιρείας Hellas Market που είχαν δημιουργήσει στην χώρα μας μερικούς μήνες νωρίτερα. Η νέα εταιρεία που προοριζόταν για δεύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ που σκόπευαν να αναπτύξουν στην χώρα μας φέρεται να έπεσε θύμα της ρώσικης εισβολής στην Ουκρανία και της αντίδρασης τόσο των καταναλωτών όσο και των δυτικών κυβερνήσεων σε επενδύσεις που στηρίζονται σε ρωσικά κεφάλαια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία η Μere καρκινοβατεί σε όλη την Ευρώπη. Έκλεισε το ένα κατάστημα που είχε ανοίξει στη Βρετανία, σε Γαλλία και Βέλγιο δημοτικές αρχές αρνήθηκαν να της παράσχουν άδεια για έναρξη λειτουργίας σούπερ μάρκετ, ενώ και στην Ισπανία φέρεται να έχουν κλείσει τα περισσότερα από τα καταστήματα που είχε ανοίξει.

Στην πολωνική αγορά όπου η εταιρεία αναγκάστηκε να αποσυρθεί υπήρξαν πέρυσι διαμαρτυρίες καταναλωτών για στήριξη της ρωσικής πολεμικής μηχανής μέσω των αγορών από την αλυσίδα. Η μόνη αγορά ευρωπαϊκή αγορά – πέρα από αυτή της Λευκορωσίας – στην οποία συνεχίζει να αναπτύσσεται είναι αυτή της Σερβίας όπου πλέον διαθέτει 14 καταστήματα.

Πηγή: businessdaily.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω