«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών συνιστά ένα μελανό στίγμα των σύγχρονων κοινωνιών. Ένα φρικιαστικό φαινόμενο ακραίας διαστροφής για το οποίο δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, κανένα ελαφρυντικό, καμία εξαίρεση. Και βεβαίως καμία λύση, κανένα μέτρο, πέραν της οριστικής εξάλειψης τέτοιων απεχθών πράξεων, πέραν της απόλυτης εκρίζωσης ανάλογων συμβάντων».

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την εναρκτήρια ομιλία του ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών με θέμα την παρουσίαση του επικαιροποιημένου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση 2022-2027. Την συνεδρίαση τίμησε με την παρουσία του ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έλαβε και τον λόγο, με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο να επισημαίνει ότι «η παρουσία και ομιλία πρωθυπουργού σε συνεδρίαση Επιτροπών της Βουλής δεν είναι κάτι σύνηθες και καταδεικνύει τη σοβαρότητα του θέματος που συζητούμε και την ευαισθησία για την αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών».

Το τρομερό μυστικό…

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «η πολιτεία οφείλει σε αυτόν τον πόλεμο που κηρύττει απέναντι σε όσους διαπράττουν τέτοια εγκλήματα, να δείξει μηδενική ανοχή. Και αυτό να το γνωρίζουν όλοι. Εκ των προτέρων. Χρέος κάθε οργανωμένης, πολιτισμένης κοινωνίας είναι πάνω από όλα, ως ύψιστη προτεραιότητα, ως ιερό καθήκον, να προστατεύει τα παιδιά της, να δημιουργεί ένα πλέγμα ασφάλειας, ώστε να αναπτύσσονται με τον πλέον φυσιολογικό τρόπο. Είναι μια αποστολή δύσκολη. Γιατί αναμφισβήτητα δεν φθάνει μόνον ο νόμος, που πρέπει ασυζητητί να είναι δρακόντειος, για να δημιουργηθεί το ευνοϊκό περιβάλλον ώστε να μείνει αλώβητη η παιδική αθωότητα. Αυτός είναι ένας μόνον παράγων. Απαιτείται, όμως, η συμβολή και άλλων εξίσου ή και περισσότερο σημαντικών παραγόντων. Πρωτίστως η οικογένεια, αλλά και το σχολείο. Και δυστυχώς, βλέπουμε ότι αυτοί οι τόσο σημαντικοί θεσμοί για την εύρυθμη λειτουργία μιας κοινωνικής δομής δεν επιτελούν πάντα το έργο τους. Ιδιαίτερα, εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος σημειώνονται τα περισσότερα συμβάντα σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Και εκεί πρέπει να σπάσει και ο φόβος που οδηγεί στην αποσιώπηση, και στο έγκλημα χωρίς τιμωρία. Αλλά και στο σχολείο, ο δάσκαλος, ο καθηγητής, εκτός από την αποστολή να μεταδώσει γνώσεις στους μαθητές του είναι και παιδαγωγός, είναι ο άνθρωπος που διδάσκει και ήθος, και πρέπει να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες, τα προβλήματα των μαθητών του.

Να μην προσπερνούμε τη δυστυχία, το αδιέξοδο του παιδιού, που χρειάζεται εμπιστοσύνη να εκμυστηρευτεί το τρομερό του μυστικό.

Σκοτεινό διαδίκτυο

Επιπλέον, δεν νοείται να υφίσταται ένας ολόκληρος σκοτεινός κόσμος στο διαδίκτυο, που να διακινείται παιδική πορνογραφία ή η εκδικητική πορνογραφία, να λειτουργούν διάφορες περίεργες εφαρμογές που να γίνεται προώθηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών αλλά και γενικότερα κάθε ανθρώπινου πλάσματος, και εμείς να το παρακολουθούμε αδρανείς. Δεν μπορεί να υπάρχει ανωνυμία στο έγκλημα. Δεν μπορεί η τεχνολογία να μας επιβάλει τους δικούς της κανόνες πάνω από τους κανόνες της ηθικής».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «δυστυχώς, το ζήτημα που σήμερα μας απασχολεί έχει μια ζοφερή επικαιρότητα. Λόγω της γνωστής υπόθεσης των Σεπολίων και όχι μόνο. Γεγονότα που δικαίως συντάραξαν την ελληνική κοινωνία. Που δημιούργησαν εύλογο αποτροπιασμό και δίκαιη αγανάκτηση. Πολλώ δε μάλλον που οι εμπλεκόμενοι δεν ανήκαν σε περιθωριακές ομάδες, αλλά εμφανίζονταν σαν ευυπόληπτοι πολίτες. Και όλοι ζητούμε όλα να βγουν στο φως. Να υπάρξει η τιμωρία που αρμόζει σε αυτά τα εγκλήματα. Παράλληλα, όμως, να μου επιτρέψετε, πριν δώσω τον λόγο στον κ. υπουργό, να στηλιτεύσω την απαράδεκτη απόπειρα γενίκευσης της κατηγορίας του παιδεραστή για τα στελέχη και τα μέλη ολοκλήρων κομμάτων. Πρόκειται για πρακτική που προσιδιάζει σε ολοκληρωτικές ιδεολογίες, προβάλλοντας την έννοια της συλλογικής ευθύνης. Τέτοιες επιλογές ευτελίζουν την πολιτική ζωή, την οδηγούν στον βούρκο και αφαιρούν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό προσωπικό και, εντέλει, στην ίδια την Δημοκρατία. Κι αυτό οφείλουν όλοι να το λάβουν σοβαρά υπόψη».

Την επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, την οποία είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Νοέμβριο του 2021, παρουσίασαν οι υπουργοί Επικρατείας, κ. Άκης Σκέρτσος, Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως, Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης και Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος και οι υφυπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Δόμνα Μιχαηλίδου, Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Κώτσηρας και Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Μπορείτε να δείτε την εναρκτήρια ομιλία του προεδρεύοντος Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=y3VwEUiD01Y

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω