Το ενδιαφέρον του για την Περιφέρεια Θεσσαλίας επιβεβαιώνει ο Λαρισαίος πρώην βουλευτής και διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο, Κώστας Μπαργιώτας.

Σε συνέντευξή του στο onlarissa.gr ο κ. Μπαργιώτας δηλώνει παρών στις εξελίξεις και εκτιμά πως “είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει άμεσα μια σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση σε όλο το φάσμα της σημερινής αντιπολίτευσης”, ενώ συμπληρώνει πως “χωρίς πολιτικές και προγραμματικές συγκλίσεις, χωρίς ουσιαστικές συνεργασίες και χωρίς την ενεργή συμμέτοχη της κοινωνίας των πολιτών καμιά προσπάθεια δε μπορεί να έχει τύχη”.

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή και το σκηνικό… χαρακωμάτων μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζει τη διαφορετική “πολιτική καταγωγή και τις σαφέστατες ιδεολογικές διαφορές”, ενώ ενόψει των εκλογών της ερχόμενης άνοιξης, τονίζει δηκτικά πως “η Ελλάδα κατάφερε μια χαρά να αναπτυχθεί να εκσυγχρονιστεί και να προοδεύσει και χωρίς τη ΝΔ στην εξουσία”.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Απόστολο Ράιδο

Και ξαφνικά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ από κόμματα με πολλές… συγγένειες – όπως αυτές διαμορφώθηκαν μέσα στη μνημονιακή περίοδο – επανήλθαν σε ένα status άσπονδων εχθρών που θυμίζει άλλες δεκαετίες. Θεωρείτε ότι είναι αποτύπωμα της στιγμής ή κάτι βαθύτερο;

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν τελείως διαφορετική πολιτική καταγωγή και σαφέστατες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές που πηγαίνουν πίσω τουλάχιστον στην εποχή του Εθνικού Διχασμού και του Ε.Βενιζελου. Οι συγκλίσεις – στις οποίες υποθέτω πως αναφέρεστε-  προέκυψαν μετά το αδιέξοδο στο οποίο έφτασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 στην προσπάθεια της να διαχειριστεί την χρεοκοπία της κυβέρνησης Καραμανλή. Το ΠΑΣΟΚ, είχε τότε απέναντι του μια ΝΔ που υπό τον Αντώνη Σαμαρά έστηνε αντιμνημονιακές φιέστες στο Ζάππειο και επί της ουσίας αμφισβητούσε την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας δίνοντας τροφή και βάθος στις τυχοδιωκτικές επιλογές του τότε ΣΥΡΙΖΑ και στην μαζικοποίηση της ΧΑ. Ήταν η χρεοκοπία αυτής της διχαστικής πολιτικής και του λαϊκισμού που επέβαλαν την κυβέρνηση Παπαδημου και την κυβέρνηση εθνικής ενότητας αμέσως μετά και όχι πολίτικες και ιδεολογικές συγγένειες. Η εθνική ανάγκη την επέβαλλε μετά από μια περίοδο τυχοδιωκτισμού και κομματικού σοβινισμού από την πλευρά της ΝΔ και αφού ο αντιμνημονιακος Σαμαράς υπέγραψε το δεύτερο μνημόνιο.

Στην αμέσως επομένη περίοδο υπήρξε πράγματι μια ενδιαφέρουσα πολίτικη συστράτευση όλων όσων είμαστε ταγμένοι υπέρ της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Πορείας της χώρας απέναντι στις τυχοδιωκτικές πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όπως υπήρξαν και κοινές αντιδράσεις στις πρωτοφανείς θεσμικές ακροβασίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο σκάνδαλο Novartis και όχι μόνο.

Όλα αυτά όμως δεν συνιστούν πολίτικη ταύτιση καθώς οι βαθύτατες διαφορές σε θέματα ανθρωπινών δικαιωμάτων – θυμίζω τον απαράδεκτο νόμο Σαμαρά για την ιθαγένεια- στα εργασιακά, την υγεία, την παιδεία και την οικονομία εξακολουθούν να υπάρχουν. Αν συμφωνούμε σε κάτι αυτό είναι ο εξευρωπαϊσμός της χώρας,  άλλα ακόμα και εκεί φαίνεται από τη στάση της κυβέρνησης στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, πως να  υπάρχει σοβαρή διάσταση. Βλέπετε,  η Ευρωπαϊκή  ολοκλήρωση δεν μπορεί να είναι ala cart, και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την θεσμική ωρίμανση, το σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών και την εφαρμογή κανόνων διαφάνειας και ισοπολιτείας. Η κυβέρνηση με τους χειρισμούς στο σάνδαλο της ΕΥΠ δείχνει πως δεν μπορεί το να αντιληφθεί.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει η χώρα μετά τις επόμενες – αλλεπάλληλες όπως όλα δείχνουν – εκλογές, όταν κάποιοι θα χρειαστούν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι των συζητήσεων

Όπως τόνισα παραπάνω οι κυβερνήσεις συνεργασίας προέκυψαν από την εθνική ανάγκη και προφανώς αν η χώρα μπει στην περιπέτεια των αλλεπάλληλων εκλογών όσοι αντιλαμβάνονται το χρέος τους απέναντι στην πατρίδα και την ιστορία θα πράξουν αναλόγως. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει πως προτάσσει το εθνικό συμφέρον ειδικά στην περίοδο της κρίσης που ακολούθησε τη χρεοκοπία Καραμανλή. Αυτό που συστηματικά αποσιωπά  η ρητορική της ΝΔ είναι πως τις μετεκλογικές συνεργασίες τις καθορίζει η κάλπη και η λαϊκή ψήφος.

Οι συζητήσεις θα γίνουν με βάση των συσχετισμό των δυνάμεων που θα προκύψουν. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν με βάση τα σενάρια που σκαρφίζονται τα κομματικά επιτελεία σήμερα. Ο λαός κρίνει την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα στις εκλογές και αναθέτει ρόλους σε κόμματα και πολιτικούς. Είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που έχει την ευθύνη όχι μόνο των επιλογών της σήμερα άλλα και των παρενεργειών που αυτές οι επιλογές θα δημιουργήσουν στο άμεσο μέλλον.

Με άλλα λόγια το ότι η ΝΔ έχει κατά τα φαινόμενα χάσει οριστικά την δυνατότητα αυτοδυναμίας και την πολιτική πρωτοβουλία είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της ίδιας κυβέρνησης της ΝΔ και πρόβλημα, όχι της χώρας, άλλα της συντηρητικής παράταξης πρωτίστως. Η Ελλάδα κατάφερε μια χαρά να αναπτυχθεί να εκσυγχρονιστεί και να προοδεύσει και χωρίς τη ΝΔ στην εξουσία. Θα τα ξανακαταφερει είμαι σίγουρος. Διλήμματα του στιλ ΝΔ ή χάος ακούγονται όχι απλώς γραφικά άλλα και  κάπως γκροτέσκο, ειδικά μετά την εμπειρία 2004-2009.

Έχει βάση η επιχειρηματολογία Μητσοτάκη, πως αποτελεί στρατηγική επιλογή του Ανδρουλάκη να κόψει κάθε γέφυρα με τη Ν.Δ.;

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ Ανδρουλακης στη ΔΕΘ “τον ένα μήνα η ΝΔ καταγγέλλει πως ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ βγαίνει ΣΥΡΙΖΑ και τον άλλο  ο ΣΥΡΙΖΑ πως ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ βγαίνει ΝΔ”. Αμφότεροι οι πολιτικοί πόλοι προσπαθούν να λεηλατήσουν το χώρο του ΠΑΣΟΚ με ευφάνταστα σενάρια δήθεν συνεργασιών. Καθώς τώρα τελευταία, όλο και πιο έντονα φαίνεται πως ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ,  βγαίνει ΠΑΣΟΚ, διαλύονται οι αυτάπάτες μερικών, κυρίως μέσα και γύρω από το Μάξιμου πως το ΠΑΣΟΚ θα συρθεί ως παρακολούθημα σε μια κυβέρνηση με τους όρους του κ Μητσοτακη. Αυτό που κάνει το ΠΑΣΟΚ όλο και πιο έντονα  τελευταία είναι η πολιτική του οριοθέτηση  τόσο προς τα δέξια όσο και προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και από ότι δείχνουν οι δημοσκοπήσει το κάνει με αρκετή επιτυχία.

Σε τελευταία όμως ανάλυση είναι η στάση της ΝΔ στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που δηλητηριάζει το κλίμα σήμερα και όχι η πολύ προσεκτική στάση του κ Ανδρουλακη. Οι καθεστωτικές λογικές που οδήγησαν στην παρακολούθηση και η επιχείρηση συγκάλυψης που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη έχουν εξαγριώσει όχι μόνο τους μετριοπαθείς προοδευτικούς πολίτες – πολλοί από τους οποίους στήριζαν τον κ Μητσοτακη  έως πολύ πρόσφατα- άλλα και τους ταγούς της συντηρητικής παράταξης. Άρα λοιπόν, καλό θα ήταν να επανεκτιμήσουν οι ‘αναλυτές’ της ΝΔ τις επιπτώσεις των πολιτικών τους  επιλογών και των αντιδημοκρατικών τους τακτικών πριν κατηγορήσουν, όπως πολύ εύκολα κάνουν τελευταία, το ΠΑΣΟΚ και τον κ Ανδρουλάκη. Όπως είπα και παραπάνω τα αδιέξοδα της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα των πράξεων της και μόνο.

Που πιστεύετε ότι θα μας οδηγήσει αυτή η παράνοια που ζούμε με τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις σε ενέργεια που έχουν δημιουργήσει ένα αφόρητα υψηλό κόστος ζωής;

Η κατάσταση με την ακρίβεια η οποία άρχισε πολύ πριν την κήρυξη του πολέμου στην Ουκρανία και κυριολεκτικά απογειώθηκε αμέσως μετά θα αποτελέσει ένα από τα  μεγαλυτέρα προβλήματα της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια. Η εκτίναξη  του κόστους  παραγωγής που οδηγεί σε ύφεση ακόμα και τη Γερμανία μαζί με την εκτίναξη του κόστους ζωής δημιουργεί ένα πραγματικά εκρηκτικό μίγμα για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η Ελλάδα για μια σειρά από λόγους που έχουν να κάνουν με τις χρόνιες δομικές στρεβλώσεις της οικονομίας άλλα και επιλογών όπως η μαζική επένδυση σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, είναι σήμερα πολύ πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο ορό σε ότι άφορα τον πληθωρισμό. Δυστυχώς η κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθειμένη να πάρει ουσιαστικές  πρωτοβουλίες   για να μειώσει το ρυθμό του, όπως για παράδειγμα να μειώσει τον ειδικό φόρο στα καύσιμα και να αυξήσει τους έλεγχους στον τρόπο λειτουργίας του κυκλώματος παράγωγης – εμπορίας που από ότι φαίνεται λειτουργεί σε συνθήκες καρτέλ. Ακόμα λιγότερο είναι διατεθειμένη να πάρει ουσιαστικά μέτρα για τον έλεγχο της τιμής της κιλοβατώρας όπως έκαναν η Πορτογαλία ία η Ισπανία για παράδειγμα. Η όλη κατάσταση γίνεται πολύ πολύ ανησυχητική. Το χρέος ξεπερνάει κάθε προηγούμενο ακυρώνοντας τις αιματηρές προσπάθειες του ελληνικού λαού τα τελευταία 12 χρόνια ενώ οι αναπτυξιακές προοπτικές βουλιάζουν λόγω της ακριβείας και του πληθωρισμού. Ας ελπίσουμε πως οι διεθνείς συνθήκες θα αλλάξουν σύντομα.

Σε ότι αφορά τη δική σας πολιτική συνέχεια, εδώ και μήνες τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ σας θέλουν με το μυαλό στην περιφέρεια. Είναι η επόμενη επιλογή σας αυτή;

Με τιμά η θέρμη με την οποία πολλοί πολίτες και μάλιστα από όλους τους πολιτικούς χώρους με παροτρύνουν να είμαι υποψήφιος είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή είτε στην αυτοδιοίκηση.  Δεν είμαι και δε θέλω να γίνω επαγγελματίας πολιτικός. Ήμουν και είμαι γιατρός και μάλιστα ταγμένος στο ΕΣΥ και τη δημοσία υγεία. Ενεπλάκην στην πολιτική σε μια εποχή βαθιάς κρίσης πιστεύοντας τότε ειλικρινά πως μπορώ να βοηθήσω να ολοκληρωθούν οι αλλαγές που θεωρούσα και θεωρώ απαραίτητες για την χώρα. Αλλαγές στην παιδεία, την υγειά τη δικαιοσύνη, τη δημοσία διοίκηση.

Σε ότι με αφορά, δεν  θεωρώ πως η οποία υποψηφιότητα είναι αυτοσκοπος. Αν αισθανθώ ότι μπορώ να βοηθήσω ουσιαστικά δε θα διστάσω να συμμετάσχω ενεργά. Σε ότι αφορά την περιφέρεια, οι εκλογές για την οποία απέχουν αρκετά, με δεδομένες τις συνθήκες και τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην Θεσσαλία είναι νομίζω πολύ σημαντικό να ξεκινήσει άμεσα μια σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση σε όλο το φάσμα της σημερινής αντιπολίτευσης. Χωρίς πολιτικές και προγραμματικές συγκλίσεις, χωρίς ουσιαστικές συνεργασίες και χωρίς την ενεργή συμμέτοχη της κοινωνίας των πολιτών καμιά προσπάθεια δε μπορεί να έχει τύχη. Η διεκδίκηση της περιφέρειας έχει νόημα υπό την προϋπόθεση της δημιουργίας μιας ευρείας πολιτικής πρωτοβουλίας και στους τέσσερις νομούς και όχι θέμα παραγοντισμού και προσωπικών φιλοδοξιών. Ένα τέτοιο πλαίσιο που θα άνοιγε τις πόρτες της περιφέρειας σε μια διαφορετικού τύπου, δημοκρατική και συμμετοχική διακυβέρνηση, θα είχε πιστεύω πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω