Εκπαιδευση ευαισθητοποίησης σε γεωργικά drones για επαγγελματίες του κλάδου – AgroPro

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η γεωργία απασχολεί πάνω από 44 εκατομμύρια άτομα και αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις με την αναμενόμενη αύξηση της κατανάλωσης κατά 70% έως το 2050 και την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Η τεχνολογία drone προσφέρει μια λύση μέσω της ακριβούς γεωργίας, της βελτίωσης της ανάλυσης του εδάφους, της διαχείρισης άρδευσης και της παρακολούθησης της υγείας των καλλιεργειών. Ωστόσο, η υιοθέτηση τέτοιων τεχνολογιών περιορίζεται από ένα σημαντικό χάσμα γνώσεων και δεξιοτήτων μεταξύ των γεωργών, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για καινοτόμες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες.

Το AgroPro είναι ένα διετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με πρωταρχικό στόχο τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της τεχνολογικής επανάστασης στη γεωργική βιομηχανία και της έλλειψης σχετικής εκπαίδευσης και δεξιοτήτων των επαγγελματιών της γεωργίας.

Η αποστολή του προγράμματος περιλαμβάνει:

  • Υποστήριξη όλων των επαγγελματιών του τομέα της γεωργίας που ασχολούνται ή ενδιαφέρονται να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
  • Δημιουργία πρόσβασης στη γνώση σχετικά με τις νέες τεχνολογίες στον κλάδο.
  • Αύξηση της αυτογνωσίας των επαγγελματιών του γεωργικού τομέα για τις προοπτικές τους στον τομέα αυτό.

Ορόσημα του έργου

Το AgroPro έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και επιτεύγματα για το μέλλον της γεωργίας μέσω της τεχνολογίας drone. Ένας βασικός στόχος αυτού του έργου είναι η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού οδηγού που υπογραμμίζει τις νέες ευκαιρίες σταδιοδρομίας που αναδύονται στον γεωργικό τομέα ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στην τεχνολογία drone.

Η διαδικασία ανάπτυξης του ηλεκτρονικού οδηγού περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

  • Έρευνα, συνεντεύξεις και εργαστήρια: Κατά την έναρξη του έργου, πραγματοποιήθηκαν έρευνες, συνεντεύξεις και εργαστήρια σε κάθε συμμετέχουσα χώρα. Οι εταίροι του έργου ανέλυσαν τους βασικούς ρόλους, τις δεξιότητες και τα προσόντα που απαιτούνται για τα αναδυόμενα γεωργικά επαγγέλματα που αξιοποιούν τις εξελίξεις των drones.
  • Ηλεκτρονικός οδηγός καριέρας: Έχει αναπτυχθεί ένας ολοκληρωμένος ηλεκτρονικός οδηγός, ο οποίος περιγράφει λεπτομερώς τους νέους γεωργικούς ρόλους και είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του έργου. Αυτός ο οδηγός παρέχει πληροφορίες σχετικά με την εξελισσόμενη αγορά εργασίας και τον αντίκτυπο της τεχνολογίας droneστις ευκαιρίες απασχόλησης στην Ευρώπη.
  • Έκθεση επαγγελματικών προφίλ: Μια λεπτομερής έκθεση που συνθέτει τα επαγγελματικά προφίλ που επηρεάζονται από την τεχνολογία drone έχει δημοσιευθεί και μεταφραστεί στα ελληνικά και πορτογαλικά για ευρύτερη διανομή.
  • Διαδικτυακή πλατφόρμα: Η πλατφόρμα, που βρίσκεται υπό ανάπτυξη από την Innovation Hive, θα παρέχει σύντομα εκτενείς πληροφορίες σχετικά με το έργο και τα επιτεύγματά του, με στόχο να γίνει πρωταρχικό μέσο για άτομα και ιδρύματα.

Συνεχείς προσπάθειες

Οι εταίροι του έργου επικεντρώνονται επί του παρόντος στην ανάπτυξη ενός πλαισίου ικανοτήτων και στη δημιουργία ενός MOOC (Massive Open Online Course), με στόχο την προώθηση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών μέσω UAVs και ψηφιακών εργαλείων, προετοιμάζοντας έτσι το εργατικό δυναμικό για τις εξελισσόμενες απαιτήσεις του γεωργικού τομέα.

Η ομάδα πίσω από το AgroPro

Το έργο συντονίζεται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και αποτελείται από μια κοινοπραξία πέντε οργανισμών από την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Οι συνεργαζόμενες εταιρείες στο έργο φέρνουν διαφορετικά υπόβαθρα και εμπειρίες, καθώς εκπροσωπούν διάφορους τομείς και κλάδους. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), εκπαιδευτικά ιδρύματα με εμπειρία στη γεωργία και την επαγγελματική εκπαίδευση, οργανισμοί που επικεντρώνονται στην κοινωνικοτεχνική έρευνα.

Στιγμιότυπο από τη 2η συνάντηση των εταίρων στη Λισαβόνα

Διακρατικές Συναντήσεις του Έργου

3-4 Απριλίου 2023

Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από το συντονιστή του έργου, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

________________________________________

23 Οκτωβρίου, 2023

Η ομάδα της AgroPro πραγματοποίησε τη 2η συνάντηση του έργου ηλεκτρονικά για να εξετάσει και να παρακολουθήσει την πρόοδο που σημειώθηκε από την εναρκτήρια συνάντηση στην Αθήνα. Η συνάντηση αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την επανεξέταση των σημείων αναφοράς και τη χάραξη στρατηγικής για τη μελλοντική πορεία του έργου.

________________________________________

6-7 Μαρτίου 2024

Το έργο πραγματοποίησε την 3η συνάντησή του που φιλοξενήθηκε από το ISCTE – Instituto Universitário de Lisboa στη Λισαβόνα, η οποία προσέφερε ένα ιδανικό περιβάλλον για διεθνή συνεργασία.

Το έργο ξεκίνησε επίσημα την 1η Ιανουαρίου 2023 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2024.

Στιγμιότυπο από τη 2η συνάντηση των εταίρων στη Λισαβόνα

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το έργο και τις τελευταίες εξελίξεις, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του έργου και ακολουθήστε το στα επίσημα κανάλια του σε LinkedIn, Twitter, Facebook και Instagram.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

//platform.twitter.com/widgets.js//www.instagram.com/embed.js

Περισσότερα Εδω