Το Inspiration4 της SpaceX έγινε η πρώτη αμιγώς ιδιωτική αποστολή που έφτασε σε τροχιά γύρω από τη Γη το βράδυ της Τετάρτης (15/09), με έναν πύραυλο Falcon 9.

Η κάψουλα Crew Dragon του Inspiration4, ένα όχημα που ονομάζεται Resilience, μπήκε σε κυκλική τροχιά 585 χιλιόμετρα πάνω από τον πλανήτη μας. Αυτό είναι το ψηλότερο που έχει φτάσει ποτέ το Crew Dragon και περίπου 185 χιλιόμετρα πάνω από τη διαδρομή που ακολουθεί ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός.

Η θέα από εκεί πάνω είναι απίστευτη, όπως μας έδειξε η SpaceX νωρίς το πρωί της Πέμπτης (16/09). Η εταιρεία ανάρτησε στο Twitter ένα βίντεο από μία από τις κάμερες του Resilience που καταγράφει τον πανέμορφο μπλε πλανήτη μας να ξεπροβάλλει πίσω από το γυάλινο θόλο που έχει εγκαταστήσει η SpaceX στην κάψουλα, για το πλήρωμα της αποστολής. Ο θόλος αντικατέστησε μια θύρα πρόσδεσης, την οποία το Resilience δεν θα χρειαστεί σε αυτή την αποστολή. Διαθέτει επίσης την πρώτη διαστημική τουαλέτα με θέα 360 μοιρών.

Το πρώτο πολιτικό πλήρωμα αποτελείται από τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Τζάρεντ Άιζακμαν που ναύλωσε το Falcon 9 για αυτό το ταξίδι, τη νοσηλεύτρια Χέιλι Αρσενό τη νεότερη Αμερικανίδα που θα μπει σε τροχιά γύρω από τη Γη, τη Σιάν Πρόκτορ καθηγήτρια Γεωπιστήμης στο South Mountain Community College στο Φίνιξ της Αριζόνα και τον μηχανικό δεδομένων της Lockheed Martin, Κρις Σεμπρόσκι.

 

Η αποστολή χρησιμοποιήθηκε ως τρόπος εύρεσης κεφαλαίων για το νοσοκομείο παίδων St. Jude  στο Μέμφις, το οποίο φροντίζει δωρεάν παιδιά με καρκίνο. Ο Άιζακμαν δώρισε 100 εκατομμύρια δολάρια και η αποστολή έχει συγκεντρώσει ακόμα 30.8 εκατομμύρια δολ. έως τώρα. Το Inspiration4 στοχεύει να συγκεντρώσει συνολικά 200 εκατομμύρια δολάρια. Η Αρσενό εργάζεται στο νοσοκομείο και νοσηλεύτηκε εκεί με καρκίνο, όταν ήταν παιδί. Η αποστολή θα ολοκληρωθεί με μια πτώση στον ωκεανό το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου.

Αυτή θα είναι η δεύτερη επιστροφή στη Γη μέσα σε λίγες μέρες, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο. Το τριμελές πλήρωμα του Shenzhou 12 της Κίνας αναμένεται να προσγειωθεί νωρίς την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώνοντας την τρίμηνη αποστολή του.

ΠΗΓΗ: Space

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω