Παρουσία πολλών Λαρισαίων αλλά κι επισήμων πραγματοποιήθηκαν απόψε, το βράδυ του Σαββάτου στη Δημοτική Πινακοθήκη της Λάρισας, τα εγκαίνια της ιστορικής έκθεσης του ντόπιου λογίου, ιστοριοδίφη, Νίκου Παπαθεοδώρου με τίτλο «Larissa mea dulcissima. Γλυκυτάτη μου Λάρισα».

Μία έκθεση που αποτελείται από εκατοντάδες αντικείμενα διαφόρων κατηγοριών, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν στη Λάρισα και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο οποίος κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, δήλωσε στους παρευρισκόμενους πως θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων, μία από τις αίθουσες του Μουσείου πόλης, να ονομαστεί “Νίκος Παπαθεοδώρου”. Επιπλέον, ο Δήμαρχος Λαρισαίων, μεταξύ άλλων ανέφερε: “...Η έκθεση του Ν. Παπαθεοδώρου είναι μια ανεκτίμητη δουλειά για την πόλη, και παρουσιάζεται μέσα από μια ιδιαίτερη έκθεση.

Παλαίτυπα, περιηγητικές εκδόσεις, έργα λογίων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ιστορικά, θρησκευτικά, Θεσσαλών λογοτεχνών, χαρακτικά και παλιές φωτογραφίες, επιστολικά δελτάρια (κάρτες), εικόνες και διάφορα εκκλησιαστικά είδη, κειμήλια οικογενειών της πόλης είναι μερικά από τα αντικείμενα που συγκαταλέγονται στην έκθεση και καλύπτουν μια περίοδο τετρακοσίων και πλέον ετών, από τον 16ο αιώνα (1523) μέχρι και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα (1950).

Επισημαίνεται πως η έκθεση θα φιλοξενείται στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα έως και τις 31 Μαρτίου του 2023 και τελείται υπό την υποστήριξη του Διαχρονικού Μουσείου.

Αναλυτικά οι ενότητες της «Larissa mea dulcissima. Γλυκυτάτη μου Λάρισα»:

Η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην πόλη της Λάρισας από τον 17ο έως τον 20ό αιώνα, στην οποία ο θεατής θα ανακαλύψει την πόλη μέσα από κείμενα και αποτυπώσεις περιηγητών, θα θαυμάσει το τοπίο του Πηνειού, θα γνωρίσει πτυχές της καθημερινής ζωής, θα ενημερωθεί για την εκπαίδευση, τις εμπορικές δραστηριότητες, τη θρησκευτική ζωή, για πρόσωπα και ιστορικές στιγμές της πόλης. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.

Η δεύτερη μεγάλη ενότητα αφορά στη Θεσσαλία, τα τεκμήρια της οποίας, φωτίζουν άγνωστες πλευρές της ζωής της ευρύτερης περιοχής από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα και περιγράφουν τις σαγηνευτικές τοποθεσίες της. Η θεματική συμπληρώνεται με ένα αφιέρωμα στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό στη Θεσσαλία.

Η τρίτη ενότητα παρουσιάζει την αφορμή και το συλλογισμό που αποτελέσαν τη βάση πάνω στις οποίες συγκριτήθηκε η συλλογή του Ν. Παπαθεοδώρου και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παλαίτυπα, δυσεύρετες εκδόσεις και κειμήλια της τουρκοκρατίας.

Στην τέταρτη ενότητα με θέμα «Τα πολύτιμα της συλλογής» εκτίθενται κυρίως θρησκευτικά αντικείμενα, χειρόγραφα και μία από τις πρώτες εκδόσεις στον κόσμο, αυτή του Κλαυδίου Γαληνού Περγαμηνού, «Περί Υγιεινών βιβλίων», που εκδόθηκε στη Βασιλεία το 1538.

Οι δύο τελευταίες ενότητες συγκροτήθηκαν για να τιμήσουν τον συλλέκτη και παρουσιάζουν την πορεία της συγκρότησης της συλλογής από την αρχική έμπνευση, τις πρώτες επιλογές με τα «ανεκτίμητα αντικείμενα», το ενδιαφέρον πάνω σε θέματα γενικά για τη Θεσσαλία και την τελική επικέντρωση στην πόλη της Λάρισας. Ευελπιστούμε η μουσειακή μελέτη να προβάλλει και να αναδεικνύει επάξια τη σπουδαιότητα της συλλογής και την προσωπικότητα του συλλέκτη…».

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω