Ένα ποσό που υπερβαίνει, σύμφωνα με υπολογισμούς, τις 150.000 ευρώ, καλείται να καταβάλει στο Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ως αμοιβή για μεταφορικό έργο που είχε εκτελεστεί το 2008 και για το οποίο οι δύο πλευρές είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη, με την ιδιότητα της Περιφέρειας ως καθολικής διαδόχου της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας.

Σχετική απόφαση έλαβε το Μονομελές Εφετείο Λάρισας (απόφαση 84/21), που απέρριψε την έφεση που είχε ασκήσει η Περιφέρεια, κατά της πρωτόδικης απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου, που είχε δικαιώσει το Αστικό ΚΤΕΛ. Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας είχε αναθέσει στο Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου, να εκτελέσει το έργο της καθημερινής μεταφοράς των μαθητών του 1ου ΤΕΕ Νέας Ιωνίας, του ΤΕΕ Αγριάς και του Μουσικού Γυμνασίου και των λυκειακών τάξεων αυτού, για το σχολικό έτος 2006-2007, αντί ημερήσιας αποζημίωσης 196 ευρώ. Η σύμβαση αυτή εκτελέστηκε απρόσκοπτα έως τις 31/12/2007, απέμειναν όμως έξι μήνες, για να ολοκληρωθεί το σχολικό έτος, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2008 έως τον Ιούνιο του ιδίου έτους. Γι’ αυτό το χρονικό διάστημα οι δύο συμβαλλόμενοι είχαν καταρτίσει άτυπη σύμβαση, με την οποία το Αστικό ΚΤΕΛ είχε αναλάβει τη συνέχιση του έργου της μεταφοράς των μαθητών, μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους, με τους ίδιους οικονομικούς όρους, όπως και προηγουμένως. Η δικαστική διαφορά αφορούσε στο Α’ εξάμηνο του 2008. Η Περιφέρεια, ως καθολική διάδοχος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, είχε γνωστοποιήσει το 2011 στο Αστικό ΚΤΕΛ, πως δεν αναγνωρίζει την οφειλή των 101.000 ευρώ που ήταν το κόστος του μεταφορικού έργου για το Α’ εξάμηνο του 2008, αμφισβητώντας τη σύμβαση, για να προσφύγει στη δικαιοσύνη με αγωγή το ΚΤΕΛ και το 2015 να εκδοθεί απόφαση υπέρ του από το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου, που μάλιστα καλούσε να εκτελεστεί προσωρινά η απόφαση με την καταβολή του ποσού των 50.000 ευρώ.

Κατά της προσωρινής απόφασης η Περιφέρεια άσκησε ασφαλιστικά μέτρα, για να φθάσουμε στο 2017 και τελικά να καταβληθούν τα 50.000 ευρώ στο ΚΤΕΛ. Παράλληλα η Περιφέρεια άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου στο Μονομελές Εφετείο Λάρισας, που συζητήθηκε το 2019 και προ ημερών να εκδοθεί η σχετική απόφαση, που απέρριψε την έφεση της Περιφέρειας και δικαίωσε το ΚΤΕΛ Βόλου. Καλείται λοιπόν η Περιφέρεια, να καταβάλει το ποσό των 101.000 ευρώ, συν τόκους υπερημερίας και δικαστικά έξοδα, συνολικά, σύμφωνα με υπολογισμούς, ποσό άνω των 150.000 ευρώ, πέραν των 50.000 ευρώ που είχε καταβάλει… Το Εφετείο φέρεται να έκανε δεκτό ότι υπήρχε σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών και ότι σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν δεν υπήρχε σύμβαση, ο νομοθέτης νομιμοποίησε το εν λόγω μεταφορικό έργο. Σημειώνεται ότι από το 2013 η διαδικασία εκτέλεσης του μεταφορικού έργου των μαθητών άλλαξε ριζικά.    ethessalia

Περισσότερα Εδω