Την κατανοµή των εκλογέων διά της επιστολικής ψήφου, σε Ελλάδα και εξωτερικό, παρουσιάζει η «Καθημερινή». Αυτές τις ηµέρες οι φάκελοι µε το υλικό ταξιδεύουν σε 128 χώρες σε όλο τον κόσµο, από την Ανγκόλα µέχρι την Παπούα Νέα Γουινέα και τη Χιλή, ακόµη και σε µέρη όπου έχει δηλώσει συµµετοχή στην ειδική πλατφόρµα µόλις ένας εκλογέας. Εως χθες αργά το βράδυ, ένας στους δύο εκλογείς σε σύνολο 202.515, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είχε ήδη παραλάβει τον φάκελο µε το υλικό. Η επιστολική ψήφος αποτελεί «πείραµα» το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να στεφθεί µε επιτυχία, προκειµένου να εφαρµοστεί και στις εθνικές εκλογές.

Στην Αϊτή, στον Αγιο Βαρθολοµαίο, στη Βόρεια και στην Κεντρική Αµερική, αλλά και στο Αζερµπαϊτζάν, στο Βιετνάµ και στο Οµάν στην Ασία, στην Κένυα και στο Κονγκό στην Αφρική, µέχρι και στην Παπούα Νέα Γουινέα στην Ωκεανία ταξιδεύουν οι φάκελοι της επιστολικής ψήφου αυτές τις ηµέρες, προκειµένου Ελληνες πολίτες που βρίσκονται σε 128 χώρες σε όλο τον κόσµο να συµµετάσχουν στις ευρωεκλογές. Σε µήνυµα που έστειλε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ένας εκ των δέκα Eλλήνων ψηφοφόρων που βρίσκονται στην Ταϊλάνδη αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «παρέλαβα τον φάκελο, επιτέλους θα ψηφίσω». Η «Κ» παρουσιάζει την κατανοµή των ψηφοφόρων διά επιστολικής ψήφου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και αποτελεί ένα «πείραµα» που η κυβέρνηση θέλει να πετύχει µε στόχο να εφαρµοστεί και στις εθνικές εκλογές.

Ευρωεκλογές: 3.681 Λαρισαίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά με επιστολική ψήφο!

Ειδικότερα, έως χθες αργά το βράδυ ένας στους δύο εκλογείς είχε ήδη παραλάβει τον φάκελο µε το υλικό προκειµένου να συµµετάσχει στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Σε σύνολο 202.515 ψηφοφόρων oι οποίοι ενεγράφησαν µέσω της σχετικής πλατφόρµας, εκ των οποίων οι 152.311 εντός Ελλάδας και οι 50.204 κάτοικοι εξωτερικού, έχουν παραλάβει το υλικό περισσότεροι από 110.000 εκλογείς. Η διαδικασία των παραδόσεων του εκλογικού υλικού ξεκίνησε την προηγούµενη Πέµπτη και εξελίσσεται οµαλά, ενώ αναµένεται να ολοκληρωθεί τις επόµενες ηµέρες για όλους τους ψηφοφόρους. Οσοι έχουν ήδη στα χέρια τους τον φάκελο µπορούν την ίδια ηµέρα να ψηφίσουν και να ειδοποιήσουν την εταιρεία courier ώστε να τον παραλάβει. Η παραλαβή µπορεί να γίνει µόνο από τον ίδιο τον ψηφοφόρο ή από εξουσιοδοτηµένο άτοµο, ενώ η ταυτοπροσωπία εκτός από την ταυτότητα γίνεται και µε ειδικό αριθµό pin που αποστέλλεται από τις εταιρείες ταχυµεταφορών. Οι φάκελοι µε τις ψήφους συγκεντρώνονται χωρίς να ανοιχθούν σε ειδικό κέντρο διαλογής και θα ενσωµατωθούν στις ψήφους διά ζώσης την Κυριακή των εκλογών. Στις 9 Ιουνίου, στις 7 το απόγευµα, οπότε και θα κλείσουν οι κάλπες, θα ξεκινήσει η καταµέτρηση όλων των ψήφων για τις ευρωεκλογές.

Υπεύθυνη δήλωση

Ηδη οι πρώτοι ψηφoφόροι, όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών, έχουν λάβει email ενηµέρωσης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση που καταχώρισαν στην

Η διαδικασία αποτελεί ένα «πείραµα» που η κυβέρνηση θέλει να πετύχει µε στόχο να εφαρµοστεί και στις εθνικές εκλογές.

πλατφόρµα, ότι η ψήφος τους έχει παραληφθεί. Επισηµαίνεται ότι ο φάκελος µε την ψήφο θα πρέπει να συνοδεύεται µε έτερο φάκελο –που συµπεριλαµβάνεται στο εκλογικό υλικό–, όπου ο εκλογέας θα έχει τοποθετήσει υπεύθυνη δήλωσή του προκειµένου να πιστοποιηθεί η ταυτότητά του αλλά και να σηµειωθεί στους εκλογικούς καταλόγους ότι έχει ψηφίσει µέσω επιστολικής ψήφου. Στην περίπτωση που µια ψήφος δεν θα συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση, δεν θα καταµετράται. Η τελευταία ηµεροµηνία για την αποστολή της επιστολικής ψήφου είναι η 28η Μαΐου για τους ψηφοφόρους του εξωτερικού και η 3η Ιουνίου για τους ψηφοφόρους του εσωτερικού. Ωστόσο, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραµέως καλεί τους ψηφοφόρους να µην περιµένουν την τελευταία στιγµή, προκειµένου να µην υπερφορτωθεί το σύστηµα επιστροφών.

Η επιστολική ψήφος εφαρµόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στην ουσία αποτελεί µια τελική πρόβα για την υιοθέτησή της και σε άλλες εκλογικές αναµετρήσεις. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικά µεγάλο εγχείρηµα που υλοποιείται µε απόλυτη επιτυχία µέχρι τώρα», επισηµαίνει η κ. Κεραµέως. «Η επιστολική ψήφος ήρθε για να µείνει. Με τη διαδικασία που υλοποιείται για τις ευρωεκλογές µπαίνουν οι βάσεις για να εφαρµοστεί ένα ανάλογο σύστηµα, µε τις διορθώσεις που θα απαιτηθούν, και στις εθνικές εκλογές», τονίζει.

Στο µεταξύ, αξίζει να τονισθεί ότι ο τελικός αριθµός των ανθρώπων που έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές µε επιστολική ψήφο είναι µικρότερος από τον αριθµό που αναγράφεται στα τελικά στοιχεία της πλατφόρµας. Περίπου 40 άτοµα, τα οποία είχαν εγγραφεί, δεν θα µπορέσουν τελικά να ψηφίσουν µέσω της επιστολικής ψήφου καθώς διαµένουν σε χώρες που βρίσκονται σε εµπόλεµη κατάσταση, οπότε δεν µπορεί να τους παραδοθεί το εκλογικό υλικό. Επιπλέον, περίπου 1.000 άτοµα ενεγράφησαν στην πλατφόρµα από την Ελλάδα –κυρίως κατά την περίοδο των πασχαλινών διακοπών–, ωστόσο δήλωσαν ότι επιθυµούν να ψηφίσουν από άλλη χώρα στην οποία θα βρίσκονται τη συγκεκριµένη περίοδο. Σύµφωνα µε το υπουργείο Εσωτερικών, αυτά τα άτοµα καταχωρίσθηκαν αρχικά από την πλατφόρµα ως εκλογείς του εσωτερικού, ωστόσο τελικά καταµετρώνται στους ψηφοφόρους του εξωτερικού.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω