Παρότι η πραγματικότητα διαψεύδει ακόμη τις όποιες προσδοκίες για την αρχή του τέλους της πανδημίας, μήνυμα αισιοδοξίας ότι ” η πίεση που ασκεί στα συστήματα υγείας η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να είναι μεγάλη αλλά οι νοσηλείες είναι διαχειρίσιμες”, έστειλε μέσω της ΕΡΤ και της εκπομπής “από τις έξι”, ο Χαράλαμπος Μηλιώνης, Καθηγητής Παθολογίας, Διευθυντής Α΄Παθολογικής κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Χρησιμοποίησε ποδοσφαιρικό όρο για να περιγράψει την κατάσταση που βιώνουμε αυτή τη στιγμή, σχολιάζοντας και τη δήλωση του περιφερειακού διευθυντή, αρμόδιου για την Ευρώπη, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε πως “Ελλάδα και Ιταλία είναι κοντά στο «πικ» της διάδοσης της Όμικρον”.

Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μηλιώνης: “Μη βιαστούμε να πούμε και να ζητήσουμε ισοπαλία από τον ιό και αυτό να το βαπτίσουμε νίκη” Και επεσήμανε πως “πραγματικά βλέπουμε μια αχτίδα φωτός γιατί έχουμε μια πολύ μεταδοτική παραλλαγή αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχουμε φτάσει στο τέλος. Η μολυσματικότητα είναι μεγάλη, τα κρούσματα ανεβαίνουν και η πίεση στο σύστημα υγείας υφίσταται αυτή τη στιγμή. Παρόλα αυτά βλέπουμε μια αχτίδα φωτός, που σημαίνει ότι μπορεί κάποια στιγμή να μειωθεί αυτή η ένταση των φαινομένων”.

“Από τις αρχές Ιανουαρίου στην Ελλάδα, βιώνουμε μια άλλη παραλλαγή, την Όμικρον, που η πίεση που ασκεί στα συστήματα υγείας μπορεί να είναι μεγάλη λόγω του αριθμού, αλλά οι νοσηλείες είναι διαχειρίσιμες. Σας δίνω ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι τουλάχιστον διαχειριζόμαστε με μεγαλύτερη επιτυχία τους ανθρώπους που προσβάλλονται από Covid-19″ υπογράμμισε.

“Πιθανότατα αυτή η παραλλαγή θα αρχίσει να καταλαγιάζει και αυτό θα γίνει αντιληπτό τις επόμενες εβδομάδες” εκτίμησε, ενώ τόνισε πως “παρ΄όλα αυτά για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε την ενίσχυση που μας δίνει το εμβόλιο. Οι άνθρωποι που δεν κινδυνεύουν είναι οι εμβολιασμένοι με την αναμνηστική δόση”.

Αυτό καταδεικνύεται και από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, καθώς από τους 680 ανθρώπους που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, το 81,47% είναι ανεμβολίαστοι.

“Έχουμε και άλλες δυνατότητες στη μάχη με τον κορονοϊό, όπως είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα αντιικά φάρμακα που θα αρχίσουν να διατίθενται, αλλά ειλικρινά το μοναδικό και καίριο όπλο μας είναι ο εμβολιασμός” κατέληξε ο καθηγητής Μηλιώνης.

Πηγή: ΕΡΤ

Περισσότερα Εδω