«Γροθιά στο στομάχι» η εικόνα ενός μικρού κοριτσιού που βάζει τα κλάματα, όταν συνειδητοποιεί πως εκείνη και ο μπαμπάς της δεν μπορούν να επιβιβαστούν στο λεωφορείο του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου, διότι το όχημα δεν μπόρεσε να προσεγγίσει το πεζοδρόμιο για να κατεβεί η ειδική ράμπα για ΑμεΑ.

Χρειάστηκε να επιστρατευθεί άλλο λεωφορείο, μισή ώρα αργότερα, ώστε μπαμπάς και κόρη να ανεβούν στο όχημα και να πάνε στον προορισμό τους.

Το συμβάν σημειώθηκε πριν από λίγες μέρες στη Νέα Ιωνία, στη συνοικία της Αγίας Βαρβάρας, όπου διαμένει η οικογένεια ενός πρώην αυτοκινητιστή ο οποίος βρίσκεται καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι και έρχεται να επιβεβαιώσει την έλλειψη υποδομών σε πεζοδρόμια και στάσεις για τα ΑμεΑ.

Ο ίδιος και η οικογένειά του μετακινούνται με το αστικό ΚΤΕΛ Βόλου.

Προκειμένου μάλιστα να μην ταλαιπωρούνται όποτε πρέπει να μετακινηθούν ενημερώνουν νωρίτερα τον σταθμάρχη, ώστε το αστικό λεωφορείο που θα περάσει από την λεωφόρο «Καζανάκι» να διαθέτει την ειδική ράμπα, ελλείψει ειδικών εξοχών στη στάση.

Σημειώνεται πως ένα ποσοστό 10% των οχημάτων του Αστικού ΚΤΕΛ δεν διαθέτει ακόμη το συγκεκριμένο εξοπλισμό.

Επιπροσθέτως, υπάρχουν επίσης πεζοδρόμια στα οποία δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές που να διευκολύνουν την αναμονή των ΑμεΑ στις στάσεις λεωφορείων.

Κάπως έτσι, την περασμένη εβδομάδα χρειάστηκε να στηθεί ολόκληρη επιχείρηση για να ξεπεραστούν τα τεχνικά εμπόδια και ο οικογενειάρχης μαζί με την κόρη του να επιβιβαστούν στο λεωφορείο του Αστικού ΚΤΕΛ.

Περίοικος απαθανάτισε φωτογραφικά το σκηνικό. Θέλησε μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ να καταδείξει την ταλαιπωρία που υπέστη ο συγκεκριμένος άνθρωπος αφενός και αφετέρου τον κοινωνικό αποκλεισμό που ένιωσε ο ίδιος και το μικρό παιδί του.

«Έχουμε ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη οικογένεια και λαμβάνουμε κάθε φορά μέριμνα προκειμένου να εξυπηρετούνται. Η έλλειψη όμως υποδομών σε ορισμένα πεζοδρόμια και στάσεις δυσχεραίνουν την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ», σχολίασε ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου Ν. Ευαγγελινός  όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Υπογραμμίζεται πάντως ότι «τρέχουν» σχετικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα από το ΕΣΠΑ τα οποία μπορούν οι τοπικοί φορείς να αξιοποιήσουν, όπως έκανε αντίστοιχα ο ΟΑΣΑ στην Αθήνα, για την κατασκευή νέων ειδικών προκατασκευασμένων προεξοχών σε στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ, με σκοπό τη βελτίωση της προσβασιμότητας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για όλους ανεξαιρέτως τους επιβάτες.

Ο ΟΟΣΑ έχει ήδη ξεκινήσει και σε ένα μεγάλο τμήμα του δικτύου των αστικών συγκοινωνιών στην Αττική κατασκευάζονται ήδη ειδικές προκατασκευασμένες προεξοχές (πλατφόρμες), οι οποίες συμβάλλουν στην ευκολότερη επιβίβαση και αποβίβαση των ΑμεΑ στα λεωφορεία.

Οι δυσκολίες προσβασιμότητας των ατόμων με κινησιακά προβλήματα, σε διάφορους δημόσιους και μη χώρους της πόλης έχει απασχολήσει πολλές φορές τον δημόσιο διάλογο τοπικά, δυστυχώς όμως απομένουν να γίνουν ακόμη πολλά για να περιφρουρηθεί το θεμελιώδες δικαίωμα του κάθε ανθρώπου συμπεριλαμβανομένων των ΑμεΑ, για ελεύθερη μετακίνηση και πρόσβαση παντού.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Περισσότερα Εδω