Μοιράσου το αρθρο!

Από τον περασμένο Αύγουστο έως και τον Ιανουάριο, οι δόσεις αυξήθηκαν πάνω από 100 ευρώ- Συνεπείς κινδυνεύουν να «κοκκινίσουν»

Σε… βέρτιγκο δανειολήπτες στον Βόλο, που βλέπουν από τον περασμένο Ιούλιο, τις δόσεις των στεγαστικών δανείων τους να αυξάνονται μήνα με τον μήνα. Μετά την πέμπτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα επιπλέον ποσά που καλούνται να καταβάλλουν οι δανειολήπτες ξεπερνούν τα 100 ευρώ και έρχονται να δώσουν τη χαριστική βολή στα νοικοκυριά που ήδη έχουν επιβαρυνθεί από την αύξηση του κόστους στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο, αλλά και από την ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ.

Συνεπείς δανειολήπτες αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα κάλυψης των μηνιαίων δόσεων των δανείων τους και ήδη παρατηρούνται καθυστερήσεις στην αποπληρωμή. Κάποιοι πιο ευάλωτοι έχουν ήδη αρχίσει να «κοκκινίζουν», επιβεβαιώνοντας τους φόβους που εκφράστηκαν ήδη από το περασμένο καλοκαίρι για τη δημιουργία νέας γενιάς «κόκκινων δανείων» από δανειολήπτες, που αδυνατούν να καλύψουν τα αυξημένα ποσά των δόσεών τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα δανειολήπτη που από τον περασμένο Αύγουστο έως και τον Ιανουάριο έχει επιβαρυνθεί με επιπλέον ποσό 115,87 ευρώ και η δόση εκτινάχθηκε από τα 409,13 ευρώ στα 525 ευρώ τον μήνα.

Συγκεκριμένα, για στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου 150.000 ευρώ, διάρκειας 40 ετών, έως και τον Ιούλιο, οπότε και το επιτόκιο ήταν στο 1,120%, η δόση ήταν 406,54 ευρώ. Στις 27 Ιουλίου έγινε η πρώτη αύξηση του επιτοκίου, το οποίο διαμορφώθηκε στο 1,620% και η δόση του Αυγούστου διαμορφώθηκε στα 409,13 ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο, το ποσό της μηνιαίας δόσης αυξήθηκε περαιτέρω και έφθασε στα 431,28 ευρώ.

Στις 14 Σεπτεμβρίου σημειώθηκε και νέα άνοδος του επιτοκίου από το 1,620% στο 2,370%, εκτοξεύοντας τη δόση στα 465,45 ευρώ για τον Οκτώβριο. Για τον Νοέμβριο η δόση διαμορφώθηκε στα 466,31 ευρώ.

Επιπλέον επιβάρυνση έφερε η αύξηση των επιτοκίων από το 2,370 στο 3,120% στις δόσεις του Δεκεμβρίου, με τα ποσά να διαμορφώνονται στα 510,27 ευρώ.

Νέα αύξηση καταγράφτηκε και για τον μήνα Ιανουάριο. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε από το 3,120% στο 3,620% και η δόση «σκαρφάλωσε» στα 525 ευρώ, μέσα δηλαδή σε πέντε μήνες ο οικογενειακός προϋπολογισμός αυξήθηκε κατά 115,87 ευρώ.

 

Αιτήσεις για επιδότηση δόσης

Ηδη οι δανειολήπτες έχουν ξεκινήσει να υποβάλλουν τις αιτήσεις για την επιδότηση στεγαστικών δανείων και δανείων μικρών επιχειρήσεων, με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία.

Το πρώτο βήμα είναι η έκδοση σχετικής βεβαίωσης ευάλωτου δανειολήπτη μέσω του πληροφοριακού συστήματος της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους.

Το σχέδιο προβλέπει την επιδότηση ποσοστού 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης την 30.6.2022) για διάστημα 12 μηνών, ενώ τα αναλογούντα ποσά εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων τον Απρίλιο.

Το σύνολο της δαπάνης για την υποστήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών θα καλυφθεί στο πλαίσιο των διακριτών δράσεων εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με ισόποσες εισφορές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς).

Οι αιτήσεις αφορούν μόνο ευάλωτους δανειολήπτες με στεγαστικό δάνειο και μπορούν να υποβάλλονται μέσω του gov.gr, στην ενότητα «υπηρεσίες-περιουσία και φορολογία-διαχείριση οφειλών».

Οι δανειολήπτες θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα ενώ η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα βεβαιώνει ότι αφορούν ευάλωτα νοικοκυριά.

Στη συνέχεια οι τράπεζες θα αναλάβουν να παρακολουθούν τις πληρωμές, το ύψος της επιδότησης.

Όσον αφορά τα κριτήρια για συμμετοχή στο πρόγραμμα, δικαιούχοι είναι δανειολήπτες με στεγαστικό δάνειο ή και δάνειο μικρών επιχειρήσεων, που εξασφαλίζεται με εμπράγματη ασφάλεια στην 1η κατοικία.

Το ετήσιο εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τα 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ, ανά μέλος της οικογένειας, με όριο και μέγιστο ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ.

Η μέγιστη αξία της κύριας (πρώτης) κατοικίας να μην είναι υψηλότερη των 180.000 ευρώ, οι συνολικές καταθέσεις έως 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενες κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας με όριο συνολικών καταθέσεων το ποσό 21.000 ευρώ.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Περισσότερα Εδω