Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αφήνουν το αποτύπωμά τους όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Ιστορικών διαστάσεων η καταστροφή από τις πλημμύρες στη Δυτική Γερμανία, με τραγικό απολογισμό 165 νεκρούς και 700 αγνοουμένους.

Με κάθε μέσο και με τη βοήθεια εθελοντών οι κάτοικοι στη δυτική Γερμανία άρχισαν την επιχείρηση καθαρισμού, σε όσες περιοχές τα νερά από τις φονικές πλημμύρες έχουν υποχωρήσει.

Ο πλημμυροπαθής Χάινζ Γκιζ επισημαίνει: «Υπάρχουν τόσοι εθελοντές που ήρθαν να βοηθήσουν και να μας δώσουν νερό, καφέ, φαγητό και τους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου».

Ό,τι μαζεύουν από τα χαλάσματα τα συγκεντρώνουν σε στοίβες.

Ο εθελοντής Ραλφ Φον Ντερ Μαρκ, αναφέρει: «Όποτε κοιτάω την τεράστια αυτή στοίβα, βουρκώνω. Δεν ξέρω! Τι θα γίνει με όλα αυτά»!

Παράλληλο δράμα και στο Βέλγιο. Μέσα στη θλίψη για όσους χάθηκαν, και το σοκ από όσα έζησαν, πολλοί καλούνται να αρχίσουν τη ζωή από το μηδέν.

Η ίδια φονική καταιγίδα σάρωσε και την νότια Πολωνία. Έπεσαν εκατό χιλιοστά βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο μετατρέποντας σε λίμνες τεράστιες εκτάσεις κατοικημένων περιοχών.

Το ακραίο αυτό καιρικό φαινόμενο επηρέασε ακόμα και την Ιταλία. Οι εικόνες από το Παλέρμο με τους κατοίκους να απομακρύνονται με βάρκες είναι ενδεικτικές…

Και αυτή είναι η άλλη εικόνα του καιρού στην Ευρώπη με τους Βρετανούς να κατακλύζουν τις παραλίες, καθώς ο υδράργυρος έδειξε 30 βαθμούς Κελσίου!

Την ίδια ώρα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκατοντάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους καθώς οι πυρκαγιές σε Καλιφόρνια και Όρεγκον μαίνονται ανεξέλεγκτες τρίτη εβδομάδα.

«Μας έδωσαν μόλις 20 λεπτά διορία. Μας είπαν ότι η φωτιά ήταν 5 με 6 μίλια, αλλά σε μία ώρα μας είχε φτάσει». δήλωσε ο Ντουάν Μπάουσερ κάτοικος της Καλιφόρνιας.

Μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες δίνουν μάχη και οι πυροσβέστες στη Ρωσία για να σώσουν τα δάση της Σιβηρίας και για να μην φτάσει η φωτιά σε κατοικημένες περιοχές.

Όπως δήλωσε ο πυροσβέστης Αλεξέι Ροσλιάκοφ: «Αν δεν ήταν οι ισχυροί άνεμοι θα ήμασταν πιο γρήγοροι, αλλά βλέπετε πόσο δυνατοί είναι και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας».

Και στην Κίνα, στα βορειοδυτικά η τεράστια αυτή αμμοθύελλα παρέλυσε τα πάντα στην επαρχία Γκανσού, περιορίζοντας την ορατότητα στα 50 μέτρα, την ώρα που οι ανατολικές επαρχίες της χώρας σαρώθηκαν από πρωτοφανείς σε ένταση καταιγίδες που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές.

Επιμέλεια: Άννα Παπασωτηρίου

Πηγή: ΕΡΤ

Περισσότερα Εδω