Μετά από απόφαση της μαζικής Γενικής Συνέλευσης του ΦΣ Βιοχημείας Βιοτεχνολογίας, αποφασίστηκε η κατάληψη του τμήματος από την Πέμπτη 08/02 μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας 12/02, που θα πραγματοποιηθεί εκ νέου γενική συνέλευση για την συνέχεια του αγώνα. Η Βιοχημεία ζητάει το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ να μην κατατεθεί και αγωνίζεται μαζί με την πλειοψηφία των ΦΣ για αναβαθμισμένο, δημόσιο και αποκλειστικά δωρεάν πανεπιστήμιο.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του φοιτητικού συλλόγου του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, οι φοιτητές ζητάμε την συμπερίληψη μας στο ΠΕ Βιολόγων. Καλούμε τα μέλη ΔΕΠ του τμήματος να στηρίξουν τις αποφάσεις μας και τους αγώνες μας. Επίσης αποφασίστηκε η συμμετοχή στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 08/02, μαζί με τους υπόλοιπους συλλόγους της Λάρισας.

Αναλυτικά:

Χαιρετίζουμε τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που συνεχίζουν αγωνιστικά και μαχητικά με τις Γενικές Συνελεύσεις και τις μεγαλειώδης κινητοποιήσεις να απαιτούν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο και διεκδικούν αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα. Χαιρετίζουμε το κάλεσμα του Φοιτητικού Συλλόγου της Ιατρικής Λάρισας και την αγωνιστική τους απόφαση.

Πετύχαμε την πρώτη νίκη! Συνεχίζουμε!

Ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι νόμος του κράτους τον Ιανουάριο όμως ο μήνας τελειώνει και ούτε καν έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο! Με τους αγώνες μας καταφέραμε να καθυστερήσουμε το σχέδιο τους και έτσι συνεχίζουμε!

Καταγγέλλουμε την απρόκλητη εισβολή των ΜΑΤ στην Νομική ΔΠΘ, στο ΑΠΘ και στο ΕΜΠ και την προσπάθεια της τρομοκρατικής κρατικής καταστολής για να πνίξει τους αγώνες μας. Δεν θα τους περάσει!

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας ενάντια στις καταλήψεις των φοιτητικών μας συλλόγων στα Πανεπιστήμια!

Αφού η κυβέρνηση δεν κατάφερε να σταματήσει τον αγώνα μας με ψέματα, απειλές και εκβιασμούς για «χαμένες εξεταστικές», τώρα επιλέγει τον αυταρχισμό και την καταστολή! Η κυβέρνηση που κάνει την αδικία νόμο, την ίδια ώρα παρουσιάζει ως παράνομες τις κινητοποιήσεις, τις διαδηλώσεις, τις καταλήψεις. Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και τίμιος. Ότι και να κάνει η κυβέρνηση δεν μπορεί να τον σταματήσει!

Τα ψέματα και οι εκβιασμοί της κυβέρνησης να τρομοκρατήσουν τους φοιτητές έχουν πέσει στο κενό. Καμία εξεταστική δεν έχει χαθεί, ενώ ο Πρύτανης του ΠΘ ανακοίνωσε την παράταση της εξεταστικής μέχρι τη 1 Μαρτίου. Η πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι μαζί μας και αγωνίζεται στο πλευρό μας διασφαλίζοντας ότι η εξεταστική θα ολοκληρωθεί κανονικά.

Η πλειοψηφία μίλησε! Το νομοσχέδιο απορρίπτεται!

Οι φοιτητές εναντιώνονται μαζικά, οι μαθητές με εκατοντάδες καταλήψεις σχολείων και μαζικές πορείες εναντιώνονται επίσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού με ανακοίνωση της έχει δηλώσει την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο όπως και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το νομοσχέδιο καταγγέλλουν επίσης εκατοντάδες σωματεία εκπαιδευτικών και εργαζομένων. Το νομοσχέδιο το υποστηρίζουν ο ΣΕΒ, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, η κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα που συναινούν σε αυτή την πολιτική.

Ως εδώ! Η κυβέρνηση να μην καταθέσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Αυτό που θέλουμε είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, πτυχία με αξία για να εργαστούμε με δικαιώματα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις τις ΕΕ, θέλει μέσα στις εξεταστικές μας και με συνοπτικές διαδικασίες να φέρει νομοσχέδιο για να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, να προωθήσει την περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Τώρα ολοκληρώνεται το έγκλημα. Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων οδηγεί στην πλήρη διάλυση των πτυχίων μας και την υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ. Μαζί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν και τα δημόσια πανεπιστήμια ακόμα περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα διευρύνεται η αγορά πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα αφεθούν χιλιάδες παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών έξω από τα πανεπιστήμια, οξύνοντας τις ταξικές ανισότητες στην εκπαίδευση. Αυτές είναι οι τραγικές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων, όπως είδαμε στην πανδημία και τα Τέμπη.

Δε θα δεχτούμε να γίνει η αδικία νόμος! Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα εξαρτάται ακόμα περισσότερο από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας. Για πολλούς θα υπάρχει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, πολλαπλές πανελλαδικές εξετάσεις και άλλα εμπόδια-κόφτες για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε, ενώ για κάποιους ελάχιστη βάση πληρωμής που θα αγοράζουν σπουδές και ισάξια πτυχία!

Δε θα ανεχτούμε τη διάλυση των πτυχίων μας! Το πτυχίο μας μετατρέπεται σε ένα ακόμα “χαρτί” στη ζούγκλα της αγοραπωλησίας πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα πρέπει να κυνηγάμε ακόμα περισσότερα, ακόμα και επί πληρωμή πιστοποιητικά και σεμινάρια για να μπορέσουν να επιβιώσουμε, αφού μεγαλώνει η κατηγοριοποίηση των πτυχίων με τους απόφοιτους να ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας, συμπιέζοντας τα εργασιακά, μισθολογικά επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω, έτσι ώστε να προωθηθεί ακόμα περισσότερο η πολιτική της “Μπολόνια”, που μεθοδεύεται εδώ και δεκαετίες από την ΕΕ

Νομίζουν ότι μπορούν να μας κοροϊδέψουν με ψέματα πως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια “είναι θετικά για την κοινωνία”! Ποιον θα ωφελήσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Την κοινωνική πλειοψηφία που με δυσκολία πληρώνει τους λογαριασμούς και ζει στα όρια της φτώχειας; Οι κολεγιάρχες θέλουν να βρουν πελατεία για να πουλάνε τα “πτυχία” τους. Αυτοί που μιλάνε για “αριστεία” και για δήθεν ακαδημαϊκή ποιότητα είναι αυτοί που δημιουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στα οποία “με 10 μπαίνεις….αρκεί να είναι χιλιάρικα”. Οι κολεγιάρχες, το κράτος και οι εργοδότες δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα με μας! Δαπανούν όλο και λιγότερα για την εκπαίδευση, θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Όχι μόνο κανένα όφελος δε θα έχουμε, αλλά το δημόσιο πανεπιστήμιο που ήδη στενάζει από την υποχρηματοδότηση θα υποβαθμιστεί. Επιβεβαιώνεται ότι δεν λογαριάζουν τις σπουδές μας ούτε τις ζωές μας για όφελος των κερδών τους.

Η κυβέρνηση ψεύδεται και όταν λέει πως “δεν παραβιάζεται το άρθρο 16”. Το άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπει ρητά τον αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και την απαγόρευση σύστασης και λειτουργίας ανώτατων σχολών από ιδιώτες. Πρόκειται για μια ευθεία παραβίαση του άρθρου 16, που έχει κατοχυρωθεί με αγώνες, και αν περάσει, θα απειλήσει αντίστοιχα δικαιώματα.

Άλλο ένα αποτέλεσμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, είναι δημόσια πανεπιστήμια χωρίς φοιτητικούς συλλόγους, με φοιτητές και φοιτήτριες που δεν θα αντιδρούν, με πειθαρχικά και συμβούλια διοίκησης, χωρίς ζωντανές διεργασίες και αγωνιστικό κίνημα!

Δεν αποδεχόμαστε να δίνονται δισεκατομμύρια για την εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, σε πολεμικές συγκρούσεις, για να σφάζεται ο λαός της Παλαιστίνης που δίνει ένα δίκαιο αγώνα, να στέλνεται ελληνική φρεγάτα σε αποστολές εκτός συνόρων. Την ίδια ώρα που για τις ανάγκες μας δεν δίνεται φράγκο η κυβέρνηση δίνει 8,2 δις για την αγορά F-35 για τις πολεμικές αποστολές του ΝΑΤΟ και μάλιστα διεκδικεί και πρωταγωνιστικό ρόλο σε βρώμικες αποστολές όπως τη διοίκηση της πολεμικής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τα τελευταία χρόνια το φοιτητικό κίνημα έχει δώσει μεγαλειώδεις αγώνες ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, το νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη τους νόμους-πλαίσιο και έχει πετύχει μεγάλες νίκες! Το κίνημα του ‘06-’07 αποδεικνύει ότι μέσα από τις Γενικές μας Συνελεύσεις, τις καταλήψεις και τις πορείες μπορούμε να εμποδίσουμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Ήδη ο αγώνας έχει ξεκινήσει και μαζικοποιείται μέρα με τη μέρα!

Μπορούμε να δυναμώσουμε ένα μεγάλο πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας. Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε γράφοντας τη δική μας ιστορία για την διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

Απαιτούμε:

  • Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.
  • Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16!
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες.
  • Ένα ενιαίο πτυχίο με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν τα πτυχία μας! Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Όχι στον κατακερματισμό των πτυχίων και των προγραμμάτων σπουδών σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ, την “Μπολόνια”.
  • Κατάργηση της υποτίμησης των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολέγια!
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση! Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους χωρίς εργολαβίες.
  • Κατάργηση της ΕΒΕ.
  • Συμπερίληψη του τμήματος στο ΠΕ Βιολόγων
  • Κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου περί απώλειας εξεταστικής
  • Καταγγέλλουμε τη στάση της Κυβέρνησης για την συκοφάντηση του αγώνα μας, τον εκβιασμό για χαμένες εξεταστικές, τηλεξεταστική, ακόμα και απειλές για κόψιμο της χρηματοδότησης στα ιδρύματα! Ευθύνη έχουν και διοικήσεις που ενισχύουν αυτή την απαράδεκτη στάση. Οι φοιτητές θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας κόντρα στον εκβιασμό!

Αποφασίζουμε:

  • Κατάληψη στο Βιόπολις, σε συμπόρευση με την Ιατρική Σχολή από την Πέμπτη 8/02 μέχρι την Κυριακή 11/02.
  • Εκ νέου γενική συνέλευση το απόγευμα της δευτέρας
  • Συμμετοχή στην Πανελλαδικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 08/02 στις 12 στα Προπύλαια στην Αθήνα και στο Πανελλαδικό Συντονισμό την ίδια μέρα
  • Κάλεσμα στους αγρότες και τα εργατικά σωματεία για παλλαϊκό μέτωπο
  • Κλιμάκωση της δράσης σε περίπτωση κατάθεσης του νομοσχεδίου!

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω