Το πλήρες αρχείο των εκδόσεων της εβδομαδιαίας εφημερίδας το «Νέον Βήμα» πού εξέδιδε στη Λάρισα ο Χρήστος Γιαννακίδης από το 1958 μέχρι το 1967, αποφάσισε να δωρίσει στον δήμο Λαρισαίων, μια γενναία και σπουδαία δωρεά, ο γνωστός Λαρισαίος νομικός και Επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητήριου κ. Γιάννος Γραμματίδης.

Η εκδήλωση αποδοχής και παρουσίασης της δωρεάς του κ. Γιάννου Γραμματίδη έλαβε χώρα σήμερα νωρίς το μεσημέρι στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Ο κ. Γραμματίδης στην ομιλία του τόνισε τα εξής: «Η παρουσία σας εδώ σήμερα μας συγκινεί ιδιαίτερα όχι μόνο γιατί βρισκόμαστε πάλι μετά από χρόνια στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, στο λίκνο της ζωής μας, αλλά και γιατί τιμάτε σήμερα μαζί μας την μνήμη τού Χρήστου ή Τάκη Γραμματίδη, τού πατέρα μας, πιστού τέκνου τής λαρισαϊκής γης για την οποία αγωνίσθηκε με όλες του τις δυνάμεις σέ όλη του τη ζωή. Μας συγκίνησαν ιδιαίτερα οι επιστολές τού Μάξιμου Χαρακόπουλου και τού Χρήστου Κέλλα πού βρίσκονται στην Αθήνα λόγω της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό και πού απέδωσαν με αυτές τιμή και σεβασμό στον Χρήστο ή Τάκη Γραμματίδη.

Μάς έγραψε ο Χρήστος Κέλλας:«Θα μου επιτρέψετε, ωστόσο, να σας συγχαρώ, αλλά και να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μου, για αυτή τη σπουδαία και αξιέπαινη χειρονομία, η οποία τιμά και εσάς προσωπικά, αλλά και τον σπουδαίο πατέρα σας, καθώς η προσωπικότητά σας αντανακλά τον τρόπο που διαπαιδαγωγηθήκατε από εκείνον.

Ο Χρήστος Γραμματίδης, υπήρξε ένα άξιο τέκνο της πόλης μας, με πανελλαδική εμβέλεια. Μάχιμος δημοσιογράφος, αγωνιστής στην κατοχή με παράσημα ανδρείας, δημοτικός και νομαρχιακός σύμβουλος, βουλευτής, υπερασπιστής της Δημοκρατίας, Υφυπουργός Γεωργίας και το πιο σημαντικό, άξιος σύζυγος και οικογενειάρχης.

Αν όλα αυτά δεν καταδεικνύουν το μεγαλείο του ανδρός, τότε δεν μπορώ να βρω τι άλλο, μπορεί να το καταδείξει.

15 χρόνια μετά τον θάνατό του, τα δυο του καμάρια έρχονται να προσθέσουν άλλη μια “ χρυσή γραμμή” στο βιβλίο τιμής του ονόματος Γραμματίδη, δωρίζοντας στην πόλη μας, έναν ανεκτίμητο θησαυρό, από το σπουδαίο αρχείο του Χρήστου, που θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Μια δωρεά, που αναβαθμίζει την πόλη μας και “ζωντανεύει” την ιστορία της.

Γιάννο και Στρατή, είμαστε ευγνώμονες για αυτή σας την πράξη.

Είμαι σίγουρος, ότι ο Χρήστος από εκεί ψηλά σας καμαρώνει και χαμογελά με ικανοποίηση, καθώς ακόμη και από εκεί, συνεχίζει να προσφέρει στην πόλη που τόσο αγάπησε και αγαπήθηκε.»

Μάς έγραψε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος: «Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση και σας συγχαίρω για την ευγενική σας χειρονομία προς τον δήμο Λαρισαίων, που συμβάλει στην ιστορική γνώση των νεότερων. 

Θυμούμαι, αν και μικρό παιδί, την μαζική υποδοχή στον αείμνηστο πατέρα σας Τάκη Γραμματίδη στο χωριό μου, τα Βούναινα, στις εκλογές του 1977. Άλλες εποχές σε σχέση με την αδιαφορία που υπάρχει σήμερα για τα κοινά…

Η πρόσβαση στις αγορεύσεις των πολιτικών εκείνης της περιόδου, αναμφίβολα, είναι πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τις εποχές που τα πολιτικά πάθη ήταν σε έξαρση. Φοβούμαι, όμως, ότι ο αναγνώστης τους θα νιώσει μελαγχολία σε σύγκριση με το σημερινό επίπεδο των περισσότερων ομιλιών στην Ολομέλεια της Βουλής, οι οποίες περιορίζονται σε συνθήματα και ατάκες που στοχεύουν σε λίγα δευτερόλεπτα εύπεπτης δημοσιότητας στα δελτία ειδήσεων και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.»

 

Αγαπητές φίλες κι αγαπητοί φίλοι, η ιστορία κάθε ατόμου έχει σημασία και προσθέτει αυτόματα το δικό της κομματάκι,  μικρότερο ή μεγαλύτερο, στην ιστορία κάθε κοινότητας. Η σημασία της ατομικής ιστορίας συνίσταται στο ότι θα πρέπει να συμβάλλει, στον βαθμό πού της αναλογεί, στην διαμόρφωση της κοινωνικής συνείδησης, στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής και της κοινωνίας και στην δικαίωση της ανθρώπινης ύπαρξης. Κανένα κομματάκι δεν είναι ασήμαντο γιατί απλούστατα καμμιά ζωή δεν είναι ασήμαντη. Φτωχός ή πλούσιος, γνωστός ή άγνωστος, δυνατός ή αδύναμος έχουν την συμβολή πού τους αναλογεί σ’ αυτήν την αυτόματη διαδικασία.

Η ιστορική καταγραφή κάθε ζωής είναι κληρονομιά, συμβάλλει στην συνέχεια της μνήμης και στην διαμόρφωση παραδειγμάτων για την εξέλιξη των κοινωνιών. Η ιστορική καταγραφή έχει διάφορες μορφές και πρέπει να είναι υποχρέωση για κάθε φυσικό καταγραφέα. Ο φυσικός καταγραφέας είναι και θεματοφύλακας κάθε τέτοιας κληρονομιάς. Στην δική μας οικογένεια, στην οικογένεια Γραμματίδη, ο αδελφός μου Στρατής κι εγώ είμαστε οι φυσικοί καταγραφείς και θεματοφύλακες της κληρονομιάς του πατέρα μας Χρήστου ή Τάκη Γραμματίδη. Είναι πίστη μας ότι καταγράφοντας την ιστορία του συμβάλλουμε στην διάδοση ενός παραδείγματος ζωής ικανού να διαμορφώσει συνειδήσεις και χαρακτήρες των νεότερων, να προβάλλει την δύναμη των ιδεών και να συμπληρώσει την ιστορία του τόπου πού μας γέννησε, της Λάρισας.

Η δωρεά πού αποφασίσαμε να κάνουμε στο Δήμο Λάρισας περιλαμβάνει το πλήρες αρχείο των εκδόσεων της εβδομαδιαίας εφημερίδας το ¨Νέον Βήμα” πού εξέδιδε στη Λάρισα ο πατέρας μας από το 1958 μέχρι το 1967. Η ύλη του Νέου Βήματος απεικονίζει την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Λάρισας και τής ευρύτερης γεωγραφικής της περιοχής της εποχής εκείνης, περιέχει έργα γνωστών και αγνώστων πεζογράφων και ποιητών, περιγράφει τοπικές συνήθειες κι έθιμα και, λόγω της πολιτικής ιδιότητας του Γραμματίδη, εκθέτει απόψεις και γεγονότα πού στιγμάτισαν τόσο την τοπική όσο και την πανελλήνια μεταπολεμική  ιστορία. Αναφορές πού φωτίζουν την εποχή της μετάβασης από την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου και του βασιλικού πραξικοπήματος και τής αποστασίας, εποχή πού αμαύρωσε την πολιτική ιστορία της Ελλάδας και οδήγησε στην εγκαθίδρυση της δικτατορίας των συνταγματαρχών.  Ποιοι άραγε γνωρίζουν ότι ο Χρήστος Γραμματίδης όντας στρατιώτης, εξέδιδε την μόνη στρατιωτική εφημερίδα «Ο Κένταυρος» τού Γ’ Σώματος Στρατού κατά την διάρκεια τού εμφυλίου πολέμου; Ότι ο Χρήστος ή Τάκης Γραμματίδης υπηρέτησε την γενέτειρά του Λάρισα σαν Νομαρχιακός Σύμβουλος, δημοσιογράφος, Βουλευτής και Υφυπουργός Γεωργίας; Ποιοι άραγε θυμούνται τούς αγώνες του Χρήστου Γραμματίδη για τούς αγρότες, για την Εκκλησία, για την Παιδεία, για την δημιουργία υποδομών στο Νομό Λαρίσης πού διευκόλυναν τη ζωή των τοπικών κοινωνιών, για τούς παλαιούς πολεμιστές του Ν.751 και για τον επαρχιακό τύπο. Ποιος άραγε θυμάται σήμερα ότι ήταν μόνον εκείνος από όλους τούς βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου πού αντιτάχθηκε σθεναρά στην συνταξιοδότηση βουλευτών με μόνο μία τετραετή βουλευτική θητεία, πράξη πού τον έκανε πανελλήνια γνωστό και αγαπητό; Ποιος άραγε θυμάται την εθνική θέση του Χρήστου Γραμματίδη, πού αν και βουλευτής της ΕΡΕ, τάχθηκε υπέρ της ανάγκης παροχής ψήφου ανοχής στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου για να μην οδηγηθεί η χώρα σέ δεύτερες εκλογές και για να αποφευχθούν εθνικές περιπέτειες, γεγονός πού είχε πανελλήνια απήχηση; Ποιος άραγε θυμάται ότι ήταν ο Χρήστος Γραμματίδης πού στάθηκε στο πλευρό του Γεωργίου Παπανδρέου μέχρι και του θανάτου του χωρίς να μηδίσει αποστατών σέ αντίθεση με άλλους καίτι προσκληθείς προς τούτο με σημαντικά για την εποχή εκείνη οικονομικά ανταλλάγματα;

Ποιος θυμάται ότι το Νέον Βήμα ήταν η πρώτη ελληνική εφημερίδα πού ανέστειλε την λειτουργία της σέ ένδειξη αντίστασης κατά τής χούντας των συνταγματαρχών αρνούμενη να αρθρογραφήσει υπέρ τού νέου καθεστώτος; Ποιος θυμάται ότι ο πατέρας μας συμμετείχε στο βασιλικό αντιπραξικόπημα τού 1968 συλληφθείς μαζί με άλλους Θεσσαλούς βουλευτές και ότι μαζί με εξέχοντες πολιτικούς εκείνης της εποχής (όπως οι Ράλλης, Μαύρος, Χούτας, Κανελλόπουλος, Παπαληγούρας, Παπαπολίτης, Τσιριμώκος και Ηλιού) συμμετείχε σέ αντιστασιακές  δράσεις στην Αθήνα με σκοπό την ανατροπή τού στρατιωτικού καθεστώτος; Πόσοι γνωρίζουν ότι ο Χρήστος Γραμματίδης συνέβαλλε στην κοινοβουλευτική αποδοχή της μεταφοράς τού διεθνούς αεροδρομίου από το Ελληνικό στα Σπάτα; Τέλος, πόσοι γνωρίζουν ότι ο Χρήστος Γραμματίδης εθεωρείτο από τούς καλύτερους ρήτορες και συχνότερους ομιλητές στην Βουλή των Ελλήνων;

Είναι ακριβώς για την διατήρηση άσβεστης τής μνήμης αυτού τού ανθρώπου κι αυτής τής προσφοράς στην Ελλάδα αλλά και ιδιαίτερα στη Λάρισα και τον Νομό της πού κάνουμε αυτή τη δωρεά πού για εμάς δεν είναι φιλανθρωπία, είναι στοιχειώδης υποχρέωση.

Η δωρεά μας περιλαμβάνει ακόμα το σύνολο των Πρακτικών της Βουλής των Ελλήνων από το 1927 μέχρι το 1981 σέ δερματόδετους τόμους πού καλύπτουν ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας και περιέχουν ομιλίες όλων των βουλευτών του Νομού Λαρίσης πού συνέβαλλαν δραστήρια στην ανάπτυξη του Νομού μας. Τέλος, η δωρεά μας περιλαμβάνει σπάνιους Χάρτες της Ελλάδας καθώς και φωτογραφίες, παράσημα, διακρίσεις και προσωπικά αντικείμενα του Χρήστου Γραμματίδη και όλα τα βιβλία πού έγραψε μέχρι και τον θάνατό του. Μέσα από αυτά τα βιβλία μαθαίνουν οι νεότεροι και θυμούνται οι παλαιότεροι την ιστορία τής πόλης μας, τής καθημερινής της ζωής αλλά και τούς αγώνες των πολιτικών της παραστατών γι΄αυτήν και τον Νομό της γενικότερα.

Η δωρεά μας αποτελεί συνέχεια της δωρεάς τού αρχείου τής στρατιωτικής εφημερίδας «Ο Κένταυρος» στο ιστορικό αρχείο τού Γενικού Επιτελείου Στρατού και, τέλος, 177 Λευκωμάτων και 111 Βιβλίων Φιλοσοφίας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ελασσόνας στη μνήμη των θεμάτων της πρόσφατης τραγωδίας των Τεμπών.

Όπως προείπα, ο Στρατής κι εγώ είμασταν μέχρι σήμερα οι θεματοφύλακες αυτής τής κληρονομιάς. Δεν θεωρήσαμε ποτέ ότι είμασταν ιδιοκτήτες της. Σήμερα καθιστούμε τον Δήμο Λάρισας θεματοφύλακα αυτής της κληρονομιάς ώστε να είναι για πάντα κομμάτι ιστορικό της Λάρισας πού τόσο αγάπησε ο πατέρας μας, υλικό μελέτης για κάθε ιστορικό και πηγή έμπνευσης για κάθε νέο άνθρωπο από το παράδειγμα ενός αγωνιστή της δημοκρατίας και τής ζωής, όπως ο Χρήστος Γραμματίδης χαρακτήριζε τον ίδιο».

Δείτε κι άλλες φωτογραφίες και βίντεο:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω