Με μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη,επισημαίνει τα εξής:

«Οι εποχές που ζούμε είναι δύσκολες. Οι Ανθρώπου, σε όλο τον κόσμο, έρχονται αντιμέτωποι με σειρά πρωτοφανών καταστάσεων: εμπόλεμες ζώνες, αναγκαστικοί εκτοπισμοί, ακατάσχετη βία, αυξημένη ανεργία, επιδερμικές κοινωνικές σχέσεις. Η πανδημία, το ασταθές οικονομικό περιβάλλον, η κλιματική και η επισιτιστική κρίση, προκαλούν ανασφάλεια, άγχος και πόνο και οδηγούν τον πλανήτη, στο χείλος της παγκόσμιας ύφεσης.

Η σημερινή ημέρα κατά των Ναρκωτικών, οφείλει να ευαισθητοποιήσει πολίτες και Κυβερνήσεις για τις υπάρχουσες αλλά και τις αναδυόμενες προκλήσεις που αφορούν τα ναρκωτικά και προκύπτουν σε περιόδους κρίσης.

Πρέπει να δράσουμε άμεσα για να προστατεύσουμε και να θεραπεύσουμε τους συνανθρώπους μας από εξαρτήσεις, από τις οποίες νοσούν. Γιατί ο τοξικομανής είναι ασθενής, και όχι εγκληματίας.

Πρέπει, σε διεθνές επίπεδο, με  νέο όραμα για την υγεία, να επιδιώξουμε  Δικαιοσύνη και Ισότητα.

Πρέπει, σε εθνικό επίπεδο, να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο και ενιαίο σχέδιο για την υιοθέτηση ενός λειτουργικού τρόπου ζωής των ασθενών, με απώτερο σκοπό έναν κόσμο χωρίς εξαρτήσεις και εξαρτητικές συμπεριφορές.

Σε ένα πνεύμα κοινής αλληλεγγύης, κοινωνία και Πολιτεία, οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό των εξαρτημένων ατόμων, με αποδοχή και σεβασμό, προσφέροντας θεραπεία, αγάπη και φροντίδα.

Πρέπει να χαράξουμε εκ νέου νέες αντεγκληματικές πολιτικές, στην κατεύθυνση της Θεραπευτικής Δικαιοσύνης, εντάσσοντας στο δικαιικό μας σύστημα, τα  Δικαστήρια Θεραπείας Ναρκωτικών, μετατρέποντας , έτσι, το Δικαστήριο σε θεραπευτικό εργαλείο.

Αναγνωρίζοντας ότι η εξάρτηση είναι υποτροπιάζουσα ασθένεια, το Δικαστήρια Θεραπείας Ναρκωτικών προσπαθούν να λειτουργήσουν με συγκεκριμένους κανόνες που να προάγουν την ευθύνη, δημιουργώντας μια γέφυρα μεταξύ της Ποινικής Δικαιοσύνης και των Υπηρεσιών Υγείας, στο πνεύμα της συνεργασίας για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού: τη μείωση και την εξάλειψη του κινδύνου της υποτροπής, την οριστική επανένταξη, την υγιή ζωη.

Το πρότυπο και βραβευμένο πρόγραμμα προληψης μέσα απο την Τέχνη του Εργαστηρίου Ζωης του Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ Λαρισας και ένα πιλοτικό πρόγραμμα Θεραπευτικών Δικαστηρίων , δείχνουν το νεο δρόμο.

Σήμερα, στεκόμαστε στο πλευρό των εξαρτημένων συνανθρώπων μας και αναγνωρίζουμε τον δύσκολο αγώνα που δίνουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Γιατί, στη μάχη για μια ζωή χωρίς εξαρτήσεις, είμαστε ΟΛΟΙ  ΜΑΖΙ .

#κανείς_μόνος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω