ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – Ο Τσέχος Πρόεδρος Πετρ Πάβελ κάλεσε τη Γερμανία να αναλάβει ηγετική θέση στον τομέα της ασφάλειας, έτσι ώστε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενθαρρυνθούν να το πράξουν.

Κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο Πάβελ διευκρίνισε ότι η Γερμανία πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε πολλούς τομείς, όπως η οικονομία, η ασφάλεια και οι στρατιωτικές προσπάθειες και η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αναφέρει το Euraktiv.

«Αρχίζουμε να γράφουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή ιστορία και είμαι πεπεισμένος ότι μια χώρα όπως η Γερμανία μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο σε αυτή τη φάση», δήλωσε ο Πάβελ μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Όπως τόνισε, η Γερμανία μπορεί να επιδείξει ηγετική θέση σε πολλούς τομείς.

«Ένα από αυτά είναι η ασφάλεια και η άμυνα, όχι μόνο φτάνοντας το όριο του 2% του ΑΕΠ, αλλά και όντας μία από τις χώρες που μπορούν να ηγηθούν των προσπαθειών για να γίνει η Ευρώπη ασφαλέστερη, με την οποία εννοώ την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα του ΝΑΤΟ, όπου η Γερμανία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο», είπε ο Τσέχος πρόεδρος, αναφέρει το Tanjug.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία λειτουργεί ως «έθνος-πλαίσιο» σε πολλά έργα του ΝΑΤΟ, πράγμα που σημαίνει ότι παρέχει βασικό στρατιωτικό εξοπλισμό, αλλά και υλικοτεχνική υποστήριξη και δομή διοίκησης σε μικρότερα κράτη που δεν έχουν την ικανότητα να χτίσουν το δικό τους.

Μετάφραση – επιμέλεια: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Πηγή: Politika.rs 22.03.2023. 11:36

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω