Παρατείνονται αυτόματα για δύο έτη οι μισθώσεις ξενοδοχειακών καταλυμάτων και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων-διαμερισμάτων, που έμειναν κλειστά με κρατική εντολή εφόσον οι ενοικιαστές ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τους ιδιοκτήτες τους.

Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή και ψηφίστηκε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Η διετής παράταση της μίσθωσης γίνεται με μονομερή δήλωση του μισθωτή, η οποία δεσμεύει τον εκμισθωτή, εφόσον κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης της δεν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές από μισθώματα, χωρίς να συνυπολογίζονται για τον σκοπό αυτό ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Η μονομερής δήλωση του μισθωτή υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης αυτής.

Η αναπροσαρμογή του μισθώματος για κάθε έτος παράτασης και μέχρι τη λήξη αυτής θα ισούται με το 75% του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Η αναπροσαρμογή δεν μπορεί να ξεπεράσει το 4%. Σε περίπτωση αρνητικού πληθωρισμού η ελάχιστη αναπροσαρμογή θα ανέρχεται σε 1%.

Όπως είπε ο κ.Γεωργιάδης στη Βουλή, είναι μια «κατεπείγουσα» ρύθμιση ενός αιτήματος που υποβλήθηκε την 1η Μαρτίου στην κυβέρνηση από τον ΣΕΤΕ, ενώ υπολογίζεται ότι από τα περίπου 9.500 ξενοδοχεία περισσότερα από 1.000 είναι με ενοίκιο, συνήθως με μίσθωση διάρκειας 12 ετών,

Οι επιχειρήσεις, τόνισε, έχουν προβεί σε σοβαρές επενδύσεις και σε σύναψη δανείων. Όμως, λόγω της πανδημίας, το 2020 τα ξενοδοχεία υπολειτούργησαν και εφέτος εκτιμάται πως, ακόμα κι αν όλα πάνε καλά, η τουριστική κίνηση θα είναι μικρότερη από ό,τι ήταν το 2019. Επειδή η πανδημία ήταν κάτι το απρόβλεπτο σχετικά με το επιχειρηματικό σχέδιο που υλοποιούν αυτοί οι μισθωτές δεν θα ήταν σωστό να μείνουν απροστάτευτοι.

Η τροπολογία υπερψηφίσθηκε τελικά κατά πλειοψηφία από τη ΝΔ.

Περισσότερα Εδω