Το βράδυ της Δευτέρας 25 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου “Σασμός” που υπογράφει ο Σπύρος Πετρουλάκης και τους τελευταίους μήνες έχει μπει στις ζωές μας μέσα από την οπτικοποιημένη μορφή του και την μεταφορά του στις τηλεοπτικές μας οθόνες.

Ο “Σασμός” στην κρητική διάλεκτο σημαίνει “σιάξιμο” ή αλλιώς “ανακοχή”, μια άνω τελεία στις βεντέτες. Για να μπει αυτή η άνω τελεία στη συγκεκριμένη περίπτωση, ρόλο έπαιξε ο έρωτας… Ο έρωτας του Αστέρη και της Αργυρώς.

Για την έννοια του “Σασμού” και τα “οικογενειακά” όπως λέγανε οι παλιοί της Κρήτης μίλησε ο συγγραφέας του βιβλίου Σπύρος Πετρουλάκης ο οποίος όπως αποκάλυψε οφείλει το συγκεκριμένο έργο του στην σύζυγό του η οποία μπήκε στη ζωή του εννέα χρόνια πριν. Ο Σπύρος Πετρουλάκης όμως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην δική του ιστορία και βεντέτα που ανάγκασε την οικογένειά του να αφήσει το αγαπημένο νησί και να έρθει στην Αθήνα με τον ίδιο να γεννιέται στην πρωτεύουσα και να ξαναγνωρίζει την πατρίδα του μετά την ενηλικίωσή του.

Τα σκήπτρα του συντονισμού της παρουσίασης κράτησε η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου η οποία μίλησε και για το βιβλίο αλλά και για όσα δένουν την ίδια με την Κρήτη μιας και ο άντρας της είναι κρητικός.

Αποσπάσπαματα από το βιβλίο διάβασε με τη συνοδεία του ήχου της λύρας του Ανδρέας Φασάκη, ο Δημήτρης Λάλος. Ο γοητευτικός ηθοποιός που στην τηλεοπτική σειρά “Σασμός” υποδύεται τον Μαθιό κατάφερε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου που βρέθηκε εκεί με τις αναγνώσεις του αλλά και να προκαλέσει το γέλιο με τα σχόλιά του.

Στο πάνελ της παρουσίασης ωστόσο, βρισκόταν και ο Γιάννης Κότσιρας που εκτός από ερμηνευτής του τραγουδιού τον τίτλος αρχής στην τηλεοπτική σειρά, είναι και ο δημιουργός όλων των κομματιών που ντύνουν διάφορες σκηνές της. Μάλιστα, στο τέλος της βραδιάς με την αισθαντική φωνή του ερμήνευσε το ρεφρέν του τραγουδιού “Σασμός”.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν και αρκετοί από τους ηθοποιούς της σειράς όπως οι: Αντώνης Φραγκιαδάκης, Μιχάλης Αεράκης, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Στάθης Μαντζώρος και Βέρα Μακρομαρίδου αλλά και ο σκηνοθέτης της σειράς Κώστας Κωστόπουλος.

Στην εκδήλωση ωστόσο παρόντες ήταν και η οικογένεια Καραγιάννη που είναι οι παραγωγοί της σειράς αλλά και ο πρόεδρος του Alpha Γιώργος Βαρδινογιάννης ο οποίος πήρε τον λόγο και έκανε ιδιαίτερη μνεία στις γυναικες και τόνισε την ιδιαίτερη αγάπη του στην χώρα – όπως την χαρακτήρισε – Κρήτη.

Φωτογραφίες: Πέτρος Χόντος

Περισσότερα Εδω