Το 5ο Νηπιαγωγείο Φαρσάλων κατά το σχολικό έτος 2022-2023, υπέγραψε έντυπο συμμετοχής – συνεργασίας με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για την υλοποίηση του προγράμματος «Το ΚΘΒΕ στην Εκπαίδευση» .

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, μέσα από τις τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος, μαθητές και εκπαιδευτικοί έφτιαξαν το δικό τους έργο με τίτλο «Ένα σχολείο για τη Μαϊλίντα», το οποίο και παρουσίασαν κατά την επίσκεψή τους στο ΚΘΒΕ την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023, στο πλαίσιο της ημερήσιας εκπαιδευτικής εκδρομής στη Θεσσαλονίκη.

Το ΚΘΒΕ, στο πλαίσιο του «Νέου Σχολείου» που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, πραγματοποίησε και εξακολουθεί να πραγματοποιεί εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε πέντε περιφέρειες της χώρας (Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας).

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα στόχο έχουν να συμβάλουν στη λειτουργία του σχολείου ως χώρου δημοκρατίας και ισότητας, όπου η θεατρική τέχνη γίνεται στην πράξη δρόμος προς τη γνώση και οι μαθητές λειτουργούν δημιουργικά απέναντι στην πραγματικότητα που τους περιβάλλει και στέκονται ισάξια μέσα σε ένα πλαίσιο συν-δημιουργίας.

Παράλληλα, τα προγράμματα αυτά αποτελούν πεδίο θεατρικής δράσης – δραστηριοτήτων με στόχο την άμεση επαφή των μαθητών με το θέατρο. Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν ρόλους, διερευνούν βιωματικά τις θεματικές του κάθε προγράμματος και εμβαθύνουν σε έννοιες που αφορούν την αλληλεγγύη, τη διαφορετικότητα, την ελευθερία και την αρμονική συνύπαρξη.

Τέλος, σκοπός αυτών των προγραμμάτων είναι η δικτύωση μεταξύ σχολείων στα οποία έχει παρουσιαστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τα οποία είχαν την πρόθεση να δουλέψουν περαιτέρω με τους εκπαιδευτικούς τους, με γνώμονα πάντα το υλικό και την στήριξη που θα τους παρέχει το ΚΘΒΕ.

Τα παιδιά του νηπιαγωγείου, λόγω της ηλικίας τους, δεν είναι ακόμη σε θέση να κατανοήσουν τις διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους και οι αντιλήψεις για τους γύρω τους δεν είναι αρκετά ξεκάθαρες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνονται δραστηριότητες που στοχεύουν στην καλλιέργεια της ισότητας , της αλληλεγγύης, του σεβασμού αλλά και της αποδοχής της διαφοράς, στοιχεία που αποτελούν τις αρχές της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

Την παράσταση παρακολούθησαν οι γονείς – συνοδοί των παιδιών, οι ειδικοί θεατροπαιδαγωγοί του ΚΘΒΕ καθώς και η Σύμβουλος Εκπαίδευσης Καρδίτσας και Λάρισας κα Κωτσιοπούλου Δήμητρα.

Μετά την παράσταση οι μαθητές πήραν μέρος σε θεατρικό παιχνίδι υπό την καθοδήγηση των θεατροπαιδαγωγών.

Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Θανοπούλου Χρυσούλα και Νάσιου Ευτυχία.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω