Η πρώτη ημέρα του κινεζικού νέου έτους αρχίζει στις 22 Ιανουαρίου και γιορτάζεται όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ασίας. Οι οικογένειες συνήθως συγκεντρώνονται για ένα γεύμα και στα παιδιά δίνονται χρήματα σε ένα χονγκ μπάο ή κόκκινο φάκελο.

Ο κινεζικός ζωδιακός κύκλος αποτελείται από 12 ζώα. Ένας θρύλος λέει ότι ο αυτοκράτορας του Νεφρίτη, μια ταοϊστική θεότητα και κυβερνήτης του ουρανού, κάλεσε όλα τα ζώα να συμμετάσχουν σε έναν αγώνα δρόμου. Τα πρώτα 12 θα αποτελούσαν μέρος του ζωδιακού κύκλου και της προσωπικής του φρουράς. Ο αρουραίος, το βόδι, η τίγρη, ο λαγός, ο δράκος, το φίδι, το άλογο, η κατσίκα, η μαϊμού, ο κόκορας, ο σκύλος και το γουρούνι πέτυχαν. Φέτος, ο λαγός είναι το ζώο που κυβερνά το 2023 και το στοιχείο του είναι το νερό.

Διάσημες προσωπικότητες που είναι λαγοί

Αν γεννηθήκατε το 1915, 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011 ή 2023 είστε λαγός, όπως και ο Τζεφ Μπέζος, ο Λιονέλ Μέσι, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, η Εντίθ Πιάφ, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ή ο πρόσφατα εκλιπών Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’.

Ο λαγός στο κινεζικό ωροσκόπιο είναι το πιο τυχερό ζώο. Στους περισσότερους πολιτισμούς, αποτελεί σύμβολο ευημερίας, αφθονίας και γονιμότητας. Στη μυθολογία των Αζτέκων, ωστόσο, συνδέεται με τη μέθη και την ασυδοσία.

Στον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία

Στον κινηματογράφο, ο λαγός, όπως ο Bugs Bunny της Warner Brothers, αντιπροσωπεύει ένα ζώο που οι οικογένειες αγαπούν ως κατοικίδιο.

Υπάρχουν όμως και εκείνα με όχι και τόσο ευτυχισμένο τέλος, όπως το βραστό κουνέλι στην ταινία “Μοιραία έλξη”, με πρωταγωνιστές τον Μάικλ Ντάγκλας και την Γκλεν Κλόουζ το 1987, που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.

Και, φυσικά, ένα από τα πιο γνωστά λαγουδάκια στη λογοτεχνία είναι το έξυπνο λευκό λαγουδάκι από το παραμύθι του Λιούις Κάρολ «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων».

Κουνέλια στην τέχνη

Ο καλλιτέχνης Τζεφ Κουνς δημιούργησε μια σειρά τριών πανομοιότυπων γλυπτών από ανοξείδωτο ατσάλι με την ονομασία “Rabbit”. Το ένα πωλήθηκε για 91,1 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 84,2 εκατομμύρια ευρώ) τον Μάιο του 2019, το ακριβότερο έργο ζώντος καλλιτέχνη που πωλήθηκε σε δημοπρασία.

Σε συνέντευξή του στον επιμελητή και κριτικό τέχνης Ντέιβιντ Σιλβέστερ, ο Κουν είπε: “Κοιτάξτε το “Κουνέλι”, έχει ένα καρότο στο στόμα του. Τι είναι αυτό; Είναι αυτό ένας αυνανισμός; Είναι ένας πολιτικός που κάνει μια δήλωση; Είναι το λαγουδάκι του Playboy; Είναι όλοι αυτοί.

Ακριβώς, το λαγουδάκι του Playboy αναφέρεται στη σεξουαλική φύση του ζώου. Ο ιδρυτής της αυτοκρατορίας του Playboy, ο Χιου Χέφνερ, δήλωσε ότι «έχει σεξουαλική σημασία» επειδή «είναι ένα ντροπαλό, ζωηρό και σέξι ζώο». «Πρώτα σε μυρίζει, μετά τρέχει μακριά, μετά επιστρέφει και νιώθεις ότι θέλεις να το χαϊδέψεις, να παίξεις μαζί του».

Σοκολατένια λαγουδάκια

Επίσης, φυσικά και δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα σοκολατένια κουνέλια, δώρα που δίνονται ειδικά στα παιδιά στις χώρες όπου το Πάσχα γιορτάζεται ως χριστιανική γιορτή. Το εμβληματικό λαγουδάκι της γερμανικής εταιρείας Lindt, καλυμμένο με χρυσό φύλλο αλουμινίου, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1952.

Προφανώς, η κόρη ενός από τους κύριους σοκολατοποιούς της εταιρείας είχε εντοπίσει ένα λαγουδάκι στο γρασίδι ενώ η οικογένειά της γιόρταζε το Πάσχα. Ωστόσο, όταν η κοπέλα πλησίασε, το ζώο εξαφανίστηκε, αφήνοντάς την πολύ λυπημένη. Για να της φτιάξει το κέφι, ο πατέρας της είχε την ιδέα να δημιουργήσει ένα σοκολατένιο λαγουδάκι.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, 150 εκατομμύρια χρυσά λαγουδάκια παράγονται ετησίως σε περισσότερες από 50 χώρες. Προωθούνται επίσης για το κινεζικό νέο έτος.

Και από αυτό το άρθρο δεν θα μπορούσε να λείπει το ροζ λαγουδάκι των μπαταριών Duracell και Energizer και η διάσημη φράση του: «Οι μπαταρίες Duracell διαρκούν, διαρκούν και διαρκούν», συνώνυμο της μακροζωίας.

Πηγή: DW

Περισσότερα Εδω