Το δικό τους «όχι» και τις προτάσεις τους έναντι του νέου φορολογικού νομοσχεδίου είπαν οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν απόψε, το βράδυ της Τρίτης, στο Εμπορικό Επιμελητήριο Λάρισας, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «το νομοσχέδιο αυτό θα οδηγήσει μαθηματικά σε νέα χρέη και νέα αδιέξοδα, ειδικά αυτούς που όντως έχουν μικρά εισοδήματα, αυτούς και που έτσι κι αλλιώς δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα».

Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν από τον κ. Άγη Τριγάζη:

“Οι δήθεν βελτιώσεις που λέει ότι έκανε η κυβέρνηση είναι σκέτος εμπαιγμός, μιας και διατηρείται ακέραιος ο πυρήνας του. Το νέο φορολογικό είναι κεφαλικός φόρος και όπως κάθε κεφαλικός φόρος χτυπάει πάντα τους μικρού

Αλγεινή εντύπωση σε κάθε μικρό έμπορο προκαλεί η σκέψη και μόνο ότι το φορολογικό νομοσχέδιο έχει κάποια σχέση με δικαιοσύνη.

Μια ματιά να ρίξει κανείς τι συνεισφέρουν στον κρατικό κορβανά οι μονοπωλιακοί όμιλοι στο χώρο του εμπορίου, οι εφοπλιστικοί όμιλοι, οι τραπεζικοί όμιλοι και οι ιδιοκτήτες τους και τι ο υπόλοιπος λαός, θα καταλάβει την πραγματική έννοια της αδικίας, πώς είναι δυνατόν οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι, οι βιομήχανοι να πληρώνουν λιγότερα από τους επαγγελματίες, από τους εργαζόμενους, από τους συνταξιούχους;

Γιατί βρίσκονται σκοπίμως έξω από το κάδρο της περιβόητης φορολογικής δικαιοσύνης όσοι συγκεντρώνουν αμύθητο πλούτο και γιατί το νομοσχέδιο τους κάνει και νέα δώρα στα άρθρα 49-50 με τη μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου και αγοραπωλησίας μετοχών;

Το νέο Φορολογικό είναι κεφαλικός φόρος και όπως κάθε κεφαλικός φόρος χτυπάει πάντα τους μικρούς.

Το ίδιο το υπουργείο αναφέρει ότι από τους 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες, οι 473.000 (πάνω από 6 στους 10) θα πληρώσουν παραπάνω φόρο κατά μέσο όρο 1.444 ευρώ ο καθένας.

Από τη μια, όπως προβλέπουν τα άρθρα 15-23:

– Κάποιος που δηλώνει 10.000 ευρώ εισόδημα (με 12+ χρόνια εργασίας), φέτος θα πληρώσει (φορολογία και τέλος επιτηδεύματος) 1.550 ευρώ. Την επόμενη χρονιά, αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο που οι επαγγελματίες έχουν βαφτίσει έκτρωμα, θα πληρώσει 2.150 ευρώ περίπου, παρόλο που το τέλος επιτηδεύματος είναι μικρότερο, αφού τον πιάνει η “παγίδα” του “τεκμαρτού φανταστικού δηλαδή εισοδήματος”. Με 12+χρόνια το κράτος θα θεωρεί ότι “κερδίζει” 14.196 ευρώ και πάνω σ’ αυτό θα τον φορολογήσει (από πού προκύπτει αυτή η αυθαιρεσία);

Για τον ίδιο επαγγελματία, αν απασχολεί έναν εργαζόμενο, προστίθεται στο “τεκμαρτό” του εισόδημα και ένα “καπέλο” 10% επί του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού, επομένως μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, φτάνοντας τα 2.460 ευρώ από 1.550 που είναι σήμερα!

Για τα πιο μικρά εισοδήματα, υπάρχουν και αυτά, το ξέρετε ότι υπάρχουν, ας μη συζητήσουμε καλύτερα, αφού οι αυξήσεις που προκύπτουν είναι πολύ μεγάλες.

Από την άλλη, όπως αποτυπώνεται στα άρθρα από 3 μέχρι 11, το νέο νομοσχέδιο καθιερώνει έναν ψηφιακό λαβύρινθο που θα οδηγήσει χιλιάδες ατομικές επιχειρήσεις που δεν έχουν τη δυνατότητα οργάνωσης λογιστηρίου στον γκρεμό.

Το νομοσχέδιο αυτό θα οδηγήσει μαθηματικά σε νέα χρέη και νέα αδιέξοδα, ειδικά αυτούς που όντως έχουν μικρά εισοδήματα, αυτούς και που έτσι κι αλλιώς δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Όλοι αυτοί πληρώνουν φόρους. Είναι ψέμα ότι δεν πληρώνουν τίποτα. Πέρα από τη φορολογία εισοδήματος που προκύπτει και από τεκμήρια διαβίωσης ανεξάρτητα με το τι δηλώνει ο καθένας, πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, υψηλό ΦΠΑ, φόρους στα καύσιμα, δημοτικά τέλη και πάει λέγοντας.

Πληρώνουμε επίσης, τα φροντιστήρια των παιδιών μας, την ιδιωτική υγεία, τις υποδομές δηλαδή που είναι κουτσές, την κοινωνική προστασία που είναι λειψή.

Η πλειοψηφία του εμπορικού συλλόγου με την στάση της όλο αυτό το διάστημα παίζει το βρώμικο παιχνίδι της Κυβέρνησης, των δήθεν εξαιρέσεων, της αναμονής, των ακίνδυνων επιστολών-υπομνημάτων που στόχο έχουν να διασπάσουν τον κοινό αγώνα των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών εμπόρων και των επιστημόνων και να παραιτηθεί το κίνημα από το βασικό αίτημα της συνολικής απόσυρσης του νομοσχεδίου. Να δώσουν άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική. Αλήθεια, ο περιβόητος «κοινωνικός διάλογος» που τόσο επικαλούνται οι πλειοψηφία της διοίκησης που οδήγησε μέχρι σήμερα; Βρήκαν κοινά αποδεκτή λύση μεγαλοεπιχειρήσεις και α/α; Είναι ανταγωνιστές στην αγορά που κουμάντο κάνουν τα κεφάλαια και εδώ ο μικρός έμπορος είναι αδύναμος.

Μήπως έχουν ανοιχτά αυτιά οι κυβερνήσεις και περιμένουν τους συνδικαλιστές να τους πείσουν με τα επιχειρήματα τους; Τα προβλήματα τα ξέρουν οι κυβερνήσεις αλλά η πολιτική τους είναι συντεταγμένη με τις μεγαλοεπιχειρήσεις, αυτά τα συμφέροντα υπηρετούν. Η μακροχρόνια στάση όλων όσων τάζουν οικονομική δημοκρατία μέσα στην αρένα του ανταγωνισμού, αποδείχτηκε βολική για την κυβέρνηση αφού ούτε καν την πιέζει ουσιαστικά, και ταυτόχρονα, άκρως επικίνδυνη, αφού στο όνομα της αναμονής βάζει φρένο στους αγώνες και οδηγεί στην απογοήτευση.

Εμείς καλούμε σε οργάνωση της πάλης γιατί στην κοινωνική πάλη συμμετέχουν οι άνθρωποι, και εδώ οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν πλεονέκτημα όταν παλεύουν και διεκδικούν, γιατί είναι εκατοντάδες χιλιάδες και μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού. Οι κυβερνήσεις υπολογίζουν μόνο την οργανωμένη πάλη, μετρούν και ξαναμετρούν πόσοι βρίσκονται στις κινητοποιήσεις.

Η συλλογική δράση πρέπει να δυναμώσει. Αν η κυβέρνηση δεν βρει απέναντι το συνδικαλιστικό κίνημα, θα περνάει εύκολα μέτρα και θα πάρει και χειρότερα.

Δεν θα υποκύψουμε στους εκβιασμούς, δεν θα επιτρέψουμε την παραπληροφόρηση και τον αποπροσανατολισμό καλούμε όλους τους μικρούς εμπόρους αυτούς που ‘βαλαν την υπογραφή τους αλλά και όλους όσους αγωνιούν για την σημερινή κατάσταση από τα αδιέξοδα που έχει φέρει η πολιτική των κυβερνήσεων, να μην νομιμοποιούσουν με την στάση τους τον δρόμο που θέλει η πλειοψηφία του εμπορικού συλλόγου έχει αποδειχτεί όλα αυτά χρόνια μας οδήγα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα. Καλούμε

1)Να συμμετέχουν σε όλες τις κινητοποιείς που οργανώνουν οι φορείς των α/α , απατώντας στην πράξη την σιγή νεκροταφείου που θέλει να επιβάλει η πλειοψηφία του ΕΣΛ για το φορολογικό έκτρωμα.

2)Σε οργάνωση σύσκεψης για των συντονισμό και την οργάνωση της πάλης των μικρών εμπόρων Την Τρίτη 12/12 7 μ.μ. στο εμπορικό επιμελητήριο.

Αν θέλει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και να βοηθήσει τα πιο ευάλωτα στρώματα ας εφαρμόσει τα αιτήματά μας:

– Ας καθιερώσει φορολόγηση με βάση τα πραγματικά εισοδήματα και όχι με τα κάθε λογής τεκμήρια διαβίωσης και φορολόγησης, που πρέπει να καταργηθούν.

– Ας καθιερώσει το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ για κάθε επαγγελματία (3.000 προσαύξηση για κάθε παιδί) -όπως ίσχυε πριν από τα μνημόνια- ώστε να εξασφαλίζει τις οικογενειακές ανάγκες και τις ανάγκες της μικροεπιχείρησής του.

– Ας καταργήσει το τέλος επιτηδεύματος για όλους.

– Ας διαγράψει μέρος των άδικων οφειλών, λόγω μνημονίων και αντιλαϊκών νόμων, αναστολών λόγω lockdown, φυσικών καταστροφών κ.λπ.

– Ας εξασφαλίσει ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμού για τις μικροεπιχειρήσεις ώστε να τακτοποιούν κατά προτεραιότητα χρέη και υποχρεώσεις και όχι τα κάθε λογής “κοράκια” να “αρμέγουν” τραπεζικούς λογαριασμούς με τις “αναγκαστικές” εισπράξεις.”

Δείτε βίντεο:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω