Απαντήσεις για θέματα ασφάλειας ζητά από τη Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ για τον άδικο χαμό του συναδέλφου τους το Σωματείο Εργαζομένων στη ΣΤΑ.ΣΥ. Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) κάνει λόγο για πολλά και αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες του δυστυχήματος και ζητά να διαλευκανθούν και να αποδοθούν ευθύνες όπου πρέπει. Ανακοίνωση έχει εκδώσει και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), στην οποία κάνει λόγο για έγκλημα υποβάθμισης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με στόχο την ιδιωτικοποίηση.

Όπως αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων στη ΣΤΑ.ΣΥ

Θανατηφόρο ατύχημα, με θύμα έναν 41χρονο συνάδελφό μας, σημειώθηκε, σήμερα τα ξημερώματα, στη Γραμμή 1 (πρώην ΗΣΑΠ) της ΣΤΑ.ΣΥ, στο ύψος του σταθμού Αγίου Νικολάου.

Ο αδικοχαμένος Πέτρος Γιάμαλης, ένας εξαιρετικά έμπειρος και αγαπητός σε όλους συνάδελφος, με μεγάλη αγάπη για τη ζωή και τη δουλειά του, ήταν εργοδηγός στη Γραμμή. Ακόμα, τραυματίστηκαν τρεις συνάδελφοι, εργαζόμενοι, οι οποίοι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία.

Από τη πρώτη στιγμή μέλη της Διοίκησης του Σωματείου μας βρέθηκαν στο σημείο και συνομίλησαν με συναδέλφους, που τους ενημέρωσαν, για το δυστύχημα.

Από όσα έχουν γίνει, μέχρι τώρα γνωστά, φαίνεται ότι το ειδικό μηχάνημα λείανσης των γραμμών, που ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία, παρουσίασε βλάβη στα φρένα με αποτέλεσμα να αρχίσει να κινείται ανεξέλεγκτα, με κατεύθυνση προς τον Πειραιά. Για να ανακοπεί η ανεξέλεγκτη πορεία του τοποθετήθηκε ένας συρμός απέναντί του, ώστε να προκληθεί τεχνητή σύγκρουση.

Το Σωματείο Εργαζομένων στη ΣΤΑ.ΣΥ πενθεί για τον συνάδελφο Πέτρο Γιάμαλη και συμπαραστεκόμαστε ολόθερμα στους οικείους του. Επίσης ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματισμένους συναδέλφους.

Παράλληλα, απαιτούμε την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος και καλούμε την Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα:

· Ελέγχθηκε και από ποιόν φορέα το ιδιωτικό μηχάνημα λείανσης των γραμμών πριν χρησιμοποιηθεί στο δίκτυό μας;

· Εξετάστηκε εάν έχει γίνει η απαιτούμενη συντήρησή του, πότε και από ποιόν;

· Η εργολαβική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο τηρούσε όλα τα μέτρα ασφαλείας;

· Είχε παρουσιάσει και στο παρελθόν βλάβη το συγκεκριμένο μηχάνημα ;

Η Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ οφείλει να δώσει απαντήσεις και να σταματήσει να βάζει, ανεξέλεγκτα, στο δίκτυο ιδιωτικά, εργολαβικά συμφέροντα, που στο βωμό του κέρδους αδιαφορούν για την ασφάλεια των εργαζόμενων. Η ανοχή τελείωσε….

Όπως αναφέρει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Αθήνας

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του συναδέλφου εργαζόμενου που έχασε τόσο τραγικά την ζωή του στο εργατικό δυστύχημα στον ΗΣΑΠ.

Είναι πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα για τις συνθήκες του δυστυχήματος με το ειδικό όχημα λείανσης των γραμμών, στο οποίο επέβαιναν τρεις εργαζόμενοι, ο ένας εκ των οποίων σκοτώθηκε και οι δύο τραυματίστηκαν. Το πρόβλημα στα φρένα που αναφέρει η ΣΤΑΣΥ γεννά τα ερωτήματα. Είχε συντηρηθεί το όχημα; Τηρούνταν τα μέτρα ασφαλείας από την εργολαβική εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο;

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς να διερευνήσουν ενδελεχώς τις συνθήκες του δυστυχήματος και να αποδώσει ευθύνες όπου πρέπει ώστε να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία των εργολάβων που βάζουν το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Όχι άλλες χαμένες ζωές εν ώρα εργασίας.

Το έγκλημα της υποβάθμισης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με στόχο την ιδιωτικοποίηση και της παράδοσης της συντήρησης του δικτύου σε ιδιώτες το πληρώνουν οι εργαζόμενοι ακόμη και με την ζωή τους, τονίζει σε ανακοίνωσή του το

Όπως αναφέρει το ΠΑΜΕ:

«Κάθε μέρα που περνάει η εργατική τάξη μετρά νέους νεκρούς από την εργασιακή ζούγκλα που έχουν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις για να διασφαλίζουν τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Τα ΜΜΜ εκτός από κέντρα διασποράς του κορονοϊού, και λεωφορεία που μετατρέπονται σε βάρκες στην πρώτη βροχή, γίνονται ταυτόχρονα παγίδα θανάτου λόγω των συνεχώς αυξανόμενων κινδύνων που προκύπτουν από την πολιτική παράδοσης μιας σειράς τομέων τους σε ιδιώτες εργολάβους με μείωση προσωπικού, ελλείψεις στα μέτρα συντήρησης, προστασίας και ασφάλειας εργαζομένων και επιβατών.

Το μόνο που αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια είναι το κόστος για τους επιβάτες και η εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους.

Ενώ η επιβολή των εργολαβικών συνεργείων, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, πίεση και άθλιες συνθήκες εργασίας, όπως και στην COSCO και σε μια σειρά άλλους χώρους γίνεται η μήτρα που γεννά σακατεμένους ή ακόμη και νεκρούς εργαζόμενους.

Για αυτή την κατάσταση έχουν εγκληματικές ευθύνες όλες οι κυβερνήσεις που προώθησαν την ιδιωτικοποίηση σειράς τομέων των ΜΜΜ ενώ ταυτόχρονα επέκτειναν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την ενοικίαση εργαζομένων, τους εργολάβους που βγάζουν κέρδη με τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων.

Ο νόμος – έκτρωμα Χατζηδάκη και ο νόμος Αχτσιόγλου που του έστρωσε το δρόμο ήρθαν για να νομιμοποιήσουν αυτή την εργασιακή ζούγκλα που ο εργαζόμενος δεν θα ξέρει αν θα γυρίσει σπίτι του το βράδυ.

Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών
Δεν θα επιτρέψουμε να τζογάρεται η ζωής μας, των συναδέλφων μας, των δικών μας ανθρώπων για τα κέρδη των εργολάβων.

Παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας!
Απαιτούμε ΤΩΡΑ Μέτρα προστασίας της Υγείας, της Ασφάλειας, της ίδιας μας της ζωής στους χώρους δουλειάς.

Να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι που μας θέλουν σύγχρονους σκλάβους, νόμοι που για τα κέρδη των αφεντικών δεν μετράνε οι ζωές των εργατών.

Απαιτούμε ΜΜΜ δημόσια και ασφαλή, με μαζικές προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, άμεση συντήρηση δικτύου και ανανέωση στόλου.

Κατάργηση των εργολαβιών».

Περισσότερα Εδω