Με την αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα να πλησιάζει, ορισµένες λεπτοµέρειες της τελευταίας στιγµής ξεκαθαρίζουν. Hδη από χθες σας έχω ενηµερώσει ότι η Ελλάδα µε τη φρεγάτα «Υδρα» θα συµµετάσχει τόσο στην «Prosperity Guardian» όσο και στην υπό ευρωπαϊκή εποπτεία «Αγήνωρ». Το «διπλό καπέλο» εξασφαλίζει και τη γενικότερη κατεύθυνση της Αθήνας να βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση µε το Παρίσι, καθώς Ελλάδα και Γαλλία έχουν αρκετές κοινές απόψεις για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Μαθαίνω, επίσης, ότι η Ελλάδα αποφάσισε να παραχωρήσει και το επιχειρησιακό στρατηγείο της Λάρισας, που είναι, άλλωστε, εντεταλµένο για ευρωπαϊκές επιχειρήσεις (Hellenic European Union Operations Headquarters EL EU OHQ). Εγιναν και οι σχετικές επαφές µε την Ε.Ε. για το θέµα, όπως, άλλωστε, προβλεπόταν.

ΤΟ ∆ΙΛΗΜΜΑ

Την υψηλή εποπτεία της επιχείρησης «Αγήνωρ» για την Ερυθρά Θάλασσα θα έχει, σε αρχικό στάδιο τουλάχιστον, η Γαλλία, η οποία πέρα από τη διοίκηση θα προσφέρει και ένα στρατηγείο, το οποίο µαζί µε εκείνο της Λάρισας θα λειτουργούν ως συντονιστικά κέντρα. Αντιθέτως η Ιταλία, που αποτελεί µία από τις χώρες µε τις σηµαντικότερες ναυτικές δυνάµεις στην Ε.Ε., ακόµη δεν φαίνεται να έχει απαντήσει στο δίληµµα αν θα παράσχει κάποιο στρατηγείο ή περαιτέρω δυνάµεις για την επιχείρηση. Βέβαια, επειδή στην Ε.Ε. οι συζητήσεις δεν σταµατούν ποτέ, µια τέτοια εξέλιξη δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Οι Γερµανοί, επίσης, φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να συµµετάσχουν στην επιχείρηση µε φρεγάτα κλάσης «Sachsen» F-214, που αποτελεί από τα πιο σύγχρονα πολεµικά πλοία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, µε αυξηµένες δυνατότητες αεράµυνας, ως εκ τούτου κατάλληλη για την επιχείρηση που σχεδιάζεται να διεξαχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία της εµπορικής ναυσιπλοΐας, η οποία αντιµετωπίζει την απειλή των ανταρτών Χούθι.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η Ντόρα Μπακογιάννη (φωτογραφία), πρόεδρος της ∆ιαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αµυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, δεν έχει πάψει να ασχολείται ποτέ µε τα ελληνοτουρκικά.

Γι’ αυτό και χθες, σε εθιµοτυπικό πλαίσιο, συναντήθηκε µε τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Τσαγατάι Ερτσιγές. Οπως έγινε γνωστό, η κ. Μπακογιάννη συνεχάρη τον διπλωµάτη για την επικύρωση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον υπογράµµισε «τη βελτιωµένη εικόνα του κλίµατος µεταξύ των δύο χωρών, που εσχάτως επιβεβαιώθηκε εκατέρωθεν σε ανώτατο επίπεδο και εξακολουθεί να διατηρείται, µετά τους καταστροφικούς σεισµούς που έπληξαν τη γειτονική χώρα». Παράλληλα, η πρόεδρος της επιτροπής διεµήνυσε πως «η ελληνική πλευρά διάκειται ευµενώς στην αξιοποίηση του θετικού κλίµατος, εκ µέρους της Τουρκίας, προς ενίσχυση του εν δυνάµει ευρωπαϊκού της βηµατισµού». Σχετικά µε τη «φλέγουσα κατάσταση» στη Μέση Ανατολή, η κ. Μπακογιάννη σηµείωσε την έµφαση που δίνει η Ελλάδα στην ανάγκη αποτροπής της επέκτασης των συγκρούσεων, καθώς και στην αντιµετώπιση των δραµατικών συνεπειών της ανθρωπιστικής κρίσης. Ολοι οι «παλιοί» ξέρουν καλά ότι µε τους γείτονες, είτε τα πράγµατα είναι ήρεµα όπως σήµερα, είτε η κατάσταση είναι κακή, πρέπει να µιλάµε.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η ουτοπία της Κεντροαριστεράς, την οποία κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν περίπου δογµατικά. Ανάµεσα σε αυτούς οι Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, οι οποίοι εκτιµούν ότι είναι ορατή η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά, γι’ αυτό και ζητούν µετά τις ευρωεκλογές το κόµµα να µετακοµίσει στην ευρωοµάδα των Σοσιαλιστών και ∆ηµοκρατών (S&D). Στη δηµοσκόπηση της MRB, για λογαριασµό του Open, είναι χαρακτηριστικό πως ανάµεσα σε αυτούς που στήριξαν το κόµµα το φετινό καλοκαίρι, το 62% απάντησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κινηθεί προς την Κεντροαριστερά, ένα 30,1% επιθυµεί αριστερή κατεύθυνση και ένα 7,9% επέλεξε να µην απαντήσει. Με βάση αυτά τα στοιχεία, τα τρία µέλη της Πολιτικής Γραµµατείας της Κουµουνδούρου σηµειώνουν πως η στροφή που προτείνουν δεν είναι απλώς µια πρόταση. Είναι αναγκαιότητα και αίτηµα της κοινωνικής και κοµµατικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΑΤΑΚΑ

«Τιµούµε τη µνήµη έξι εκατοµµυρίων Εβραίων και πολλών ακόµη θυµάτων της άνευ προηγουµένου σκληρότητας και φρίκης του ναζιστικού καθεστώτος. Τιµούµε όµως και όλους αυτούς που κατάφεραν να επιβιώσουν, ζωντανούς µάρτυρες της κόλασης των στρατοπέδων εξόντωσης. Βαραίνει εµάς η ευθύνη να συνεχίσουµε να αγωνιζόµαστε ενάντια στον ρατσισµό». Αυτά είπε, µεταξύ άλλων, ο προεδρεύων της χθεσινής συνεδρίασης της Βουλής, Θανάσης Μπούρας, για την Ηµέρα Μνήµης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώµατος. Στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα σοβιετικά στρατεύµατα απελευθέρωσαν το Αουσβιτς-μπίρκεναου, γι’ αυτόν τον λόγο και έχει επιλεγεί η συγκεκριµένη ηµεροµηνία.

Εφημερίδα Καθημερινή

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω