Ανακοίνωση για τα 80 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου έκανε το Παράρτημα Λάρισας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Αναλυτικά:

“Την 25η Νοέμβρη συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, που έγινε τη νύχτα της 25ης προς την 26η Νοέμβρη 1942 από τις αντάρτικες δυνάμεις του ΕΛΑΣ με τη συμμετοχή και δυνάμεων του ΕΔΕΣ.

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις δολιοφθοράς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η αξία της υπήρξε μεγάλη στον αγώνα του ελληνικού λαού κατά της τριπλής (γερμανικής, ιταλικής και βουλγαρικής) κατοχής, διότι αναπτέρωσε το ηθικό των απλών ανθρώπων του μόχθου, εξύψωσε το γόητρο των αντιστασιακών οργανώσεων του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, συνέβαλε στη μαζικοποίησή τους και έδωσε ώθηση στην εθνικοαπελευθερωτική πάλη του ελληνικού λαού.

Η όλη επιχείρηση για την ανατίναξη της Γέφυρας Γοργοποτάμου, αποφασίστηκε από το βρετανικό Στρατηγείο Μ. Ανατολής. Στόχος των Εγγλέζων, βασικά, ήταν να ανοίξουν το δρόμο της εδραίωσης της στρατιωτικής παρουσίας τους στην Ελλάδα. Θεωρούσαν την Ελλάδα γεωστρατηγικό σημείο για τα συμφέροντά τους στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και είχαν δημιουργήσει σχέσεις ανισότιμης αλληλεξάρτησης με την άρχουσα τάξη της χώρας μας. Οι Άγγλοι ενδιαφέρονταν για το μεταπελευθερωτικό καθεστώς στην Ελλάδα, και επεδίωκαν την εδραίωση της αστικής εξουσίας. Αυτό τους ενδιέφερε πρωτίστως γιατί την ηγεσία του λαϊκού απελευθερωτικού κινήματος στη χώρα μας είχε αναλάβει η εργατική τάξη, ο λαός, με το Κόμμα τους το ΚΚΕ, που ίδρυσε κι ήταν ψυχή και νους του ΕΑΜ, το οποίο ήταν πραγματικά η μόνη δύναμη αντίστασης, που είχε ως στόχο να πάρει ο λαός τις τύχες του στα χέρια του.

Οι Άγγλοι σαμποτέρ -και κυρίως οι αρχηγοί τους- από την πρώτη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στην Ελλάδα, έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να έρθουν σε επαφή με τον δικό τους άνθρωπο, τον Ναπολέοντα Ζέρβα, έχοντας την πεποίθηση ότι αυτός και οι ανταρτικές δυνάμεις του θα ήταν αρκετές για να την εκτέλεση της αποστολής.

Οι Άγγλοι, όχι μόνο δεν ήθελαν να έχουν ανάμειξη στην επιχείρηση ανατίναξης το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ, αλλά αυτές τις λαϊκές οργανώσεις τις θεωρούσαν αντιπάλους τους.

Αναγκάστηκαν όμως να συνεργαστούν με τον Άρη Βελουχιώτη και τον ΕΛΑΣ και όταν διαπίστωσαν ότι ο Ναπολέων Ζέρβας δε διέθετε της απαραίτητες δυνάμεις για την ανατίναξη της γέφυρας και δεν μπορούσε να αναλάβει το όλο εγχείρημα.

Τελικά την επιχείρηση εκτέλεσαν εκατόν εξήντα αντάρτες του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον Άρη Βελουχιώτη, πενήντα αντάρτες του ΕΔΕΣ με επικεφαλής τον Ναπολέοντα Ζέρβα και δώδεκα Άγγλοι

σαμποτέρ, με επικεφαλής το συνταγματάρχη Έντι Μάγιερς και υπαρχηγό τον ταγματάρχη Κρις Γουντχάουζ.

Το σχέδιο της επίθεσης για την κατάληψη της γέφυρας – έτσι ώστε να γίνει δυνατή η ανατίναξή της – διατυπώθηκε από τον Άρη, που ο ίδιος υπαγόρευσε στον Κωστούλα Αγραφιώτη (Κώστα Καβρέτζο), στις 25 Νοέμβρη, λίγες ώρες πριν αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, αφού προηγούμενα είχε απορριφθεί ως ακατάλληλο το σχέδιο του Ζέρβα.

Ο Γοργοπόταμος πέρασε στην Ιστορία ως σύμβολο του αγώνα της Εθνικής μας Αντίστασης ενάντια σε έναν εχθρό που φάνταζε ανίκητος. Ήταν μια λαϊκό-επαναστατική πράξη που φούντωσε το αντάρτικο στη χώρα μας, τη φλόγα της Αντίστασης στον κατακτητή. Μα πάνω απ’ όλα φούντωσε στο νου και την καρδιά του αδούλωτου λαού μας την πεποίθηση πως κανένας εχθρός δεν είναι ανίκητος, πως η δύναμη του λαού είναι ανεξάντλητη και γίνεται νικηφόρα με την οργάνωση του αγώνα για τα δίκια του.

Ο Γοργοπόταμος έδειξε τη δύναμη της λαϊκής πάλης, όταν, από την άλλη, οι αστοί και οι σύμμαχοί τους καλούσαν το λαό μας σε αδράνεια και ουσιαστικά υποταγή απέναντι στον κατακτητή. Κι αυτό δε μπορεί να παραχαραχθεί και διαστρεβλωθεί με την καθοδηγούμενη και «χρυσοπληρωμένη» προπαγάνδα των ιμπεριαλιστών, της ΕΕ, των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και των αστικών δυνάμεων. Που, τυφλωμένοι από το αντικομμουνιστικό μένος τους, συκοφαντούν το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και το ΚΚΕ, γενικότερα το σοσιαλισμό -κομμουνισμό, την προσφορά της ΕΣΣΔ και του Κόκκινου στρατού της και των άλλων Αντιστασιακών κινημάτων, όπου πρωταγωνιστές ήταν τα Κομμουνιστικά Κόμματα στον αγώνα για το τσάκισμα του φασιστικού -ναζιστικού τέρατος. Προσπαθούν σήμερα να ξαναγράψουν την Ιστορία όπως τους συμφέρει αναποδογυρίζοντας την πραγματικότητα για να μην μαθαίνουν την αλήθεια οι νέες γενιές και να διδάσκονται απ’ αυτήν πως… «οι δούλοι γίνονται ελεύθεροι».

Ιδιαίτερα στη χώρα μας, γίνεται προσπάθεια από το αστικό πολιτικό σύστημα και τους μηχανισμούς προπαγάνδας του να αποκρυφτεί και αποσιωπηθεί το γεγονός ότι καθοδηγητικός νους, ψυχή και ραχοκοκκαλιά του ΕΑΜικού κινήματος, του αγώνα ενάντια στη φασιστική κατοχή για την απελευθέρωση, ήταν το τιμημένο Κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ και οι Κομμουνιστές. Το ΚΚΕ που, «όταν όλα τά ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά», από την πρώτη στιγμή σήκωσε το λάβαρο της λεφτεριάς και σάλπισε τη φωνή της Αντίστασης στον κατακτητή. Μπήκε το ίδιο μπροστά, για να οργανωθεί ο αγώνας για την Απελευθέρωση της χώρας.

Αντίθετα, η στάση του αστικού πολιτικού κόσμου, ήταν στάση αναμονής και αδράνειας απέναντι στον κατακτητή, στάση συμβιβασμού και συνεργασίας με τον κατακτητή. Ένα τμήμα του αστικού πολιτικού κόσμου εγκατέλειψε τη χώρα και το λαό φεύγοντας στην Αίγυπτο και το Λονδίνο. Ένα άλλο, συνεργάστηκε με τον ναζί κατακτητή σχηματίζοντας τις κυβερνήσεις των δωσίλογων και τα διαβόητα τάγματα ασφαλείας ενάντια στην απελευθερωτική πάλη του λαού.

Αποδεικνύεται, έτσι, περίτρανα ότι κανένας λαός δεν μπορεί να εμπιστευθεί την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του και την υπεράσπιση της πατρίδας του στην αστική τάξη και τα αστικά κόμματα.

Ο αστικός πολιτικός κόσμος, ωστόσο, καπηλεύεται την επέτειο ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου που πραγματοποιήθηκε από τον ΕΛΑΣ υπό την ηγεσία του πρωτοκαπετάνιου Άρη Βελουχιώτη, πασχίζοντας να την εντάξουν στους δικούς τους σκοπούς και επιδιώξεις περί δήθεν «εθνικής ενότητας» και «εθνικής ομοψυχίας», που δε μπορεί να υπάρξει στην πραγματικότητα. Ο Γοργοπόταμος στην ιστοριογραφία των Αστών και των οπορτουνιστών παρουσιάζεται ως μια στιγμή «εθνικής ενότητας» και μάλιστα αξιοποιείται με αυτό το συμβολισμό στις σύγχρονες συνθήκες, προκειμένου να επιβάλουν στις εργατικές λαϊκές συνειδήσεις την ύπουλη προπαγάνδα πως, τάχα, μπορεί να ταυτίζονται τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης με αυτά της εργατικής τάξης, του λαού, με στόχο να εξαπατήσουν τους εργαζόμενους για να στηρίξουν την εξουσία της, αποδεχόμενοι το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα του καπιταλισμού.

Σήμερα, στη χώρα μας, η αστική τάξη και τα κόμματά της (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ κλπ), με τις κυβερνήσεις της, εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ με το λαό μας να βρίσκεται απέναντι. Με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων της αστικής τάξης, έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε προκεχωρημένο φυλάκιο του Ιμπεριαλισμού, στην Ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία ανάμεσα στο Ευρωατλαντικό στρατόπεδο και την καπιταλιστική Ρωσία. Παραχωρούν Βάσεις, λιμάνια και στρατιωτικό εξοπλισμό στις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για τη διακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων και οπλισμού στο μέτωπο της Ουκρανίας. Η χώρα μας με ευθύνη της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων συμμετέχει άμεσα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στέλνοντας όπλα, με τεράστιους κινδύνους για το λαό μας, που μεγαλώνουν σε συνδυασμό με την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και τους οξύτατους ανταγωνισμούς ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της άρχουσας τάξης, εναποθέτουν την προστασία των συνόρων στο ΝΑΤΟ, όταν το ΝΑΤΟ υποθάλπει την τουρκική επιθετικότητα. Ο λαός μας, όπως και οι άλλοι λαοί, πληρώνει βαρύτατο κόστος με τον πληθωρισμό, την ακρίβεια στην ηλεκτρική ενέργεια και στα καύσιμα που φέρνουν τεράστια ενεργειακή φτώχεια, την ακρίβεια στα τρόφιμα, τους τεράστιους εξοπλισμούς, κλπ.

Ως παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ τιμάμε την 80η Επέτειο Ανατίναξης της Γέφυρας Γοργοποτάμου ως κορυφαία Αντιστασιακή πράξη – σύμβολο της Αντίστασης του λαού μας. Εκφράζουμε το σεβασμό μας για τις θυσίες και την χωρίς τέλος ανιδιοτελή προσφορά των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης, των μαχητών και μαχητριών του θρυλικού ΕΛΑΣ (ένοπλο τμήμα των λαϊκών δυνάμεων) και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων: ΕΠΟΝ, ΕΛΑΝ, ΟΠΛΑ, Εθνική Αλληλεγγύη, καθώς και των μαχητριών – μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που συνέχισαν τον αγώνα για κοινωνικά, λαϊκά δικαιώματα, για μια Ελλάδα με το λαό κυρίαρχο.

Σήμερα συνεχίζουμε τον αγώνα με την πείρα και τα διδάγματα εκείνου του επικού – ηρωϊκού αγώνα του λαού μας με το ΚΚΕ, το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και τις άλλες ΕΑΜογενείς οργανώσεις και κυρίως την πείρα της ταξικής πάλης του Δεκέμβρη 1944 και της τρίχρονης ένοπλης πάλης του ΔΣΕ. Αγωνιζόμαστε κόντρα στη διαστρέβλωση της ιστορίας που επιχειρούν τα αστικά και ιμπεριαλιστικά επιτελεία και διάφορα προγράμματα όπως οι «Μνήμες Κατοχής», που ουσιαστικά εξισώνουν θύτες και θύματα. Είναι η ιστορία που έγραψε ο λαός μας στη δεκαετία 1940-1950, με τις μεγάλες εποποιίες της Αντίστασης, της Απελευθέρωσης και της τρίχρονης ένοπλης ταξικής πάλης του ΔΣΕ. Απαιτούμε δικαιοσύνη, διεκδικούμε την πληρωμή των οφειλόμενων επανορθώσεων – πολεμικών αποζημιώσεων από την Ο.Δ Γερμανίας για τα κατοχικά εγκλήματα του χιτλεροφασισμού στη χώρα μας.

Σήμερα παλεύουμε με το εργατικό – λαϊκό ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ και με το τιμημένο ΚΚΕ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για αγωνιστική συμπόρευση για να γίνει, ξανά, ο λαός μας πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Παλεύουμε ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, για απεμπλοκή και καμιά συμμετοχή της χώρας μας, για να κλείσουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές Βάσεις, να γυρίσουν πίσω τα ελληνικά στρατεύματα που δρουν εκτός συνόρων, να άρει η κυβέρνηση τις κυρώσεις στη Ρωσία, για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ-ΕΕ. Να μην πληρώσει ο λαός μας την ακρίβεια στα τρόφιμα και την ενεργειακή φτώχεια, να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, γενικότερα το εργατικό – λαϊκό εισόδημα για την κάλυψη όλων των αναγκών μας. Αυτός ο αγώνας συνδέεται με την πάλη μέχρι την τελική νίκη για την κοινωνική απελευθέρωση από την εκμετάλλευση!

Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, στους ανθρώπους του μόχθου και ιδιαίτερα στη νέα γενιά να συμμετέχουν μαζικά στην εκδήλωση που διοργανώνουν η ΕΠ της ΚΟ Ανατολικής Στερεάς-Εύβοιας του ΚΚΕ και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ την Κυριακή στις 11 Δεκέμβρη 2022 στο Γοργοπόταμο.”

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω