Με χέρια ενωμένα ο Βλαντιμίρ Πούτιν και οι ρωσόφιλοι τοπικοί ηγέτες πανηγυρίζουν για την προσάρτηση 4 περιφερειών της Ουκρανίας.

Εκατοντάδες αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο συγκινημένος Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ, παρακολούθησαν την τελετή υπογραφής ξεσπώντας συνεχώς σε χειροκροτήματα και τραγουδώντας το εθνικό ύμνο της Ρωσίας.

Σε μια ομιλία με πολλαπλούς αποδέκτες ο Ρώσος πρόεδρος διεμήνυσε ότι η Μόσχα θα υπερασπιστεί τις προσαρτηθείσες περιοχές με όλα τα μέσα κι εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Δύσης κατηγορώντας την για αποικιοκρατικές τάσεις και σαμποτάζ του Νord Stream δείχνοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι κυρώσεις δεν ήταν αρκετές για τους Αγγλοσάξονες: προχώρησαν και σε σαμποτάζ. Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς αλλά είναι γεγονός ότι οργάνωσαν τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream στον πυθμένα της Βαλτικής», είπε ο Πούτιν.

«Θα υπερασπιστούμε τη γη μας με όλες τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτουμε και θα κάνουμε τα πάντα για να εγγυηθούμε την ασφαλή διαβίωση του λαού μας», πρόσθεσε.

Κι ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ δηλώνει για πρώτη φορά επισήμως ότι οποιαδήποτε επίθεση στα εδάφη που προσαρτήθηκαν θα εκληφθεί ως επίθεση εναντίον της Ρωσίας, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ανακοινώνει ότι το Κίεβο καταθέτει επίσημη αίτηση για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Είμαστε de facto σύμμαχοι. Σήμερα η Ουκρανία καταθέτει αίτηση για να γίνει αυτό de jure. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τη Ρωσία αλλά με άλλο Ρώσο πρόεδρο», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, καταδικάζει τις προσαρτήσεις, επιβεβαιώνει την υποστήριξη της Συμμαχίας στην Ουκρανία αλλά διευκρινίζει ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης.

«Είμαστε αμυντική Συμμαχία και είμαστε ενωμένοι κι αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή συμμαχικού εδάφους», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.

Σύσσωμη η Δύση καταδικάζει την παράνομη προσάρτηση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα αναγνωρίσουν ποτέ, ποτέ, ποτέ τις ρωσικές διεκδικήσεις επί των εδαφών της εθνικά κυρίαρχης Ουκρανίας», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Η παράνομη προσάρτηση του Πούτιν δε θ` αλλάξει τίποτα. Όλα τα εδάφη που κατέχουν παρανόμως οι ρωσικές δυνάμεις είναι ουκρανικά εδάφη και θα είναι πάντα μέρος αυτού του κυρίαρχου κράτους», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Δε θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας. Η Ρωσία υπονομεύει τη βασιζόμενη σε κανόνες διεθνή τάξη και παραβιάζει το θεμελιώδες δικαίωμα της Ουκρανίας στην ανεξαρτησία και την εθνική κυριαρχία. Η Ελλάδα και η ΕΕ στέκονται αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα τα πεδία των μαχών φλέγονται. Μικολάιφ και Ζαπορίζια έγιναν το επίκεντρο νέων αιματηρών επιθέσεων με τουλάχιστον 25 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδολούλου

Ο Πούτιν προαναγγέλλει κλιμάκωση

Τρία σημεία αξίζουν προσοχής από ομιλία Πούτιν γιατί αποτελούν προάγγελο επικίνδυνης κλιμάκωσης:

1) Έθεσε εμμέσως πλην σαφώς το εξής δίλημμα προς τη Δύση: αξίζει μία πυρηνική αναμέτρηση για να διατηρήσει την ακεραιότητά της η Ουκρανία; Γιατί ξεκαθάρισε ότι οι 4 κατεχόμενες περιοχές είναι πλέον ρωσικό έδαφος και ότι θα τις υπερασπιστεί με κάθε διαθέσιμο μέσο. Προσβλέπει με την απειλή αυτή να σπάσει τον δεσμό Δύσης – Κίεβου, να σταματήσει ο εξοπλισμός της Ουκρανίας.

2) Επέμεινε ότι οι ΗΠΑ είναι ο αυτουργός της δολιοφθοράς στο δίκτυο του Νορντ Στριμ, άρα για τον Πούτιν, η Ρωσία δικαιούται να αντιδράσει ανάλογα.

3) Προειδοποίησε πως δεν θα επικρατήσει η ηγεμονία της Δύσης και πως δίνει την μάχη για την μεγάλη και ιστορική Ρωσία.

Δεσμεύει, λοιπόν, τη Ρωσία σε έναν αδιέξοδο πόλεμο διαρκείας και παγιδεύει τον ίδιο στο αφήγημά του πως αναμετράται με την ιστορία για να αποκαταστήσει τη χώρα ως ηγεμονική υπερδύναμη.

Η Δύση δεν σηκώνει το γάντι που έριξε ο Πούτιν και επιμένει στο δίπολο στήριξη στην Ουκρανία-κυρώσεις στη Ρωσία. Γι΄αυτό και το ΝΑΤΟ εμμέσως πλην σαφώς είπε αυτό που και ο Ουκρανός Πρόεδρος γνωρίζει: η βορειοατλαντική συμμαχία δεν είναι μέρος της διαμάχης.

Διαφορετικά θα σήμαινε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το είχε επισημάνει ευθύς εξαρχής και ο Πρόεδρος Μπάιντεν.

Ανάλυση: Άννα Παπασωτηρίου

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Περισσότερα Εδω