Στα χωριά των Φαρσάλων, Υπέρεια, Ανωχώρι, Πολυνέρι και Βαμβακού που επλήγησαν από την κακοκαιρία, περιόδευσε χθες Τετάρτη κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: “Το κλιμάκιο του ΚΚΕ αντίκρισε τις μεγάλες καταστροφές που σημειώθηκαν σε καλλιέργειες που θάφτηκαν κάτω από τόνους νερού και λάσπης, μίλησε με κατοίκους για τις δύσκολες ώρες που πέρασαν αφού πολλοί από αυτούς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους όταν το νερό άρχισε να μπαίνει μέσα σε αυτά, τα προβλήματα που σημειώθηκαν σε ποιμνιοστάσια, δρόμους και αρδευτικά δίκτυα.

Στις συζητήσεις που έγιναν με τους πληγέντες, το κλιμάκιο του ΚΚΕ ανέδειξε πως οι καταστροφές αυτές δεν οφείλονται στα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως επαναλαμβάνουν ξανά από χτες οι κρατικές αρχές, αντίθετα επιβεβαίωσαν τις διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών, που εκθέτουν σε μεγάλους κινδύνους την ασφάλεια, τη ζωή του λαού και την περιουσία του, εξαιτίας της έλλειψης σχεδίου, μέσων, κονδυλίων, αντιπλημμυρικών υποδομών και υποδομών πρόληψης, επειδή προτεραιότητά τους είναι η στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι η προστασία του λαού.

Τονίστηκε ακόμα πως, τα «μπαλώματα» που έγιναν μετά τον «Ιανό», τον Σεπτέμβρη του 2020, αποδείχτηκαν πολύ λίγα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να θωρακίσουν την περιοχή από τα νέα πλημμυρικά φαινόμενα. Στην ουσία πρόκειται για έργα που είναι μεταξύ τους ασύνδετα, ενώ πραγματοποιούνται χωρίς να έχει προηγηθεί ο απαραίτητος ολοκληρωμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός που να περιλαμβάνει ολόκληρη την περιοχή.

Την εικόνα αυτή επιβεβαίωσαν οι κάτοικοι που τόνισαν ότι πολλά από τα απαραίτητα  έργα είχαν εξαγγελθεί πριν πολλά χρόνια και δεν έγιναν ποτέ, αναδεικνύοντας έτσι τις διαχρονικές ευθύνες που υπάρχουν σε όλες τις κυβερνήσεις, ενώ ταυτόχρονα περιέγραψαν κωμικοτραγικές καταστάσεις όπως τεχνητές αλλαγές στη ροή του ποταμιού, μεταφορά χωμάτων από ένα μέρος στο άλλο σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων για να γίνουν προσωρινά αναχώματα κλπ.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ ανέδειξε πως το κράτος και οι κυβερνήσεις παρουσιάζουν μοναδική ικανότητα και ετοιμότητα όταν είναι να στηρίξουν τα συμφέροντα  των επιχειρηματικών ομίλων και μεγάλη αδυναμία και ανικανότητα για την υπεράσπιση της ζωής και της περιουσίας της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας.

Η επιλεκτικότητα αυτή δεν είναι τυχαία. Αφορά τον ίδιο τον ταξικό χαρακτήρα του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του, την υπόκλιση στο κέρδος ως μοναδικό κριτήριό τους. Με βάση το «ζύγι» κόστους – οφέλους για το κεφάλαιο μια σειρά από απαραίτητα για τον λαό έργα, όπως τα αντιπλημμυρικά στη συγκεκριμένη περίπτωση, θεωρούνται «μη επιλέξιμα» ή χρηματοδοτούνται αφού συνδεθούν με άλλα έργα που φέρουν κέρδη σε επιχειρηματικούς ομίλους. Σε αυτό το πλαίσιο παραμένουν οι ελλείψεις στη στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών που εμπλέκονται στην πολιτική προστασία, στη χρηματοδότησή τους.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ δήλωσε πως το Κόμμα είναι στο πλευρό τους, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις για άμεσες και στο 100% αποζημιώσεις, αποκατάσταση των ζημιών, υλοποίηση  αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη του κράτους, της Περιφέρειας, χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες,  για να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις.

Σημείωσε πως θα αναδείξει τα προβλήματά τους με Ερωτήσεις στη Βουλή, στην Περιφέρεια, στον δήμο, αλλά ταυτόχρονα κάλεσε τους κατοίκους να οργανώσουν τον αγώνα τους για αυτά τα αιτήματα, γιατί  και στο παρελθόν όσες λύσεις δόθηκαν ήταν κάτω από την πίεση και τη συλλογική δράση”.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω