Για την επίσκεψη του υφυπουργού Άμυνας στο Βόλο

Η επίσκεψη του υφυπουργού Άμυνας Ν. Χαρδαλιά στο Βόλο έγινε στα πλαίσια της προετοιμασίας «υποδοχής» των νέων αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Στεφανοβίκειο και το στρατόπεδο Γεωργούλα. Μετά την πρόσφατη επέκταση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις, η περιοχή της Μαγνησίας μπαίνει στο μάτι του κυκλώνα, με την επίσημη χρησιμοποίηση – πέρα από τις εγκαταστάσεις της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού – και του στρατοπέδου που βρίσκεται στην καρδιά της Ν. Ιωνίας και που μετατρέπεται σε αμερικανική βάση.

Προσβάλλει τη νοημοσύνη του λαού της Μαγνησίας το γεγονός ότι ο υφυπουργός στις δηλώσεις του απέφυγε να αναφερθεί στην παρουσία του στρατού των ΗΠΑ στην περιοχή. Ιδιαίτερα μιας και η επίσκεψή του συμπίπτει με προγραμματισμένες εκδηλώσεις στα πλαίσια της παραπάνω συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Ήδη ο «Ριζοσπάστης» έχει αποκαλύψει ότι τις επόμενες μέρες στο Βόλο θα πραγματοποιηθεί, υπό την αιγίδα των Αμερικάνων, σύσκεψη με τη συμμετοχή εργολάβων και επιχειρηματιών για να γίνει η ανάθεση κατασκευής των έργων υποδομής για τις ανάγκες μονιμοποίησης της παρουσίας του αμερικάνικου στρατού στη χώρα. Μάλιστα όπως αναφέρουν οι ίδιοι, η συνάντηση θα γίνει στο Βόλο ακριβώς επειδή έχει στρατηγική τοποθεσία και «όπου σχεδιάζονται πολλά μελλοντικά έργα των ΗΠΑ». Ο Ν. Χαρδαλιάς, λοιπόν, εκ μέρους της κυβέρνησης, δεν ήρθε στην πόλη μας για βόλτα.

Απέφυγε τις δηλώσεις γιατί θα έπρεπε να απολογηθεί για το ότι η περιοχή γίνεται στόχος στα πλαίσια της εκρηκτικής όξυνσης των ανταγωνισμών, ιδιαίτερα τώρα στην Ουκρανία, με το Βόλο να ονοματίζεται ως στρατιωτικός στόχος σε περίπτωση που υπάρξει σύγκρουση επειδή οι εδώ αμερικανικές δυνάμεις εμπλέκονται στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Θα έπρεπε να αναφερθεί στους λόγους που βαθαίνει η συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές κόντρες, δηλαδή θα έπρεπε να μιλήσει για την κερδοφορία των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων και ότι η κυβέρνησή του όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένη, για αυτά τα κέρδη, να βάλει τον λαό σε επικίνδυνες περιπέτειες. Θα έπρεπε να πει ότι για να υπηρετήσει το παραπάνω πλαίσιο, η κυβέρνηση στέλνει τον λογαριασμό στον ελληνικό λαό, που καλείται να πληρώσει εξαπλάσιο προϋπολογισμό στρατιωτικών δαπανών σε σχέση με δυο χρόνια πριν, την ίδια ώρα που νοσεί και πεθαίνει αβοήθητος στα ξεχαρβαλωμένα νοσοκομεία και στα κρεβάτια εκτός ΜΕΘ και ενώ βαφτίζει «παροχολογία» τα αιτήματα του εργατικού λαϊκού κινήματος για αύξηση μισθών, συντάξεων, μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.

Η συνάντηση του Ν. Χαρδαλιά με τους τοπικούς βουλευτές της ΝΔ, θυμίζει αντίστοιχες «μαζώξεις» επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όταν έβαζε τα θεμέλια μετατροπής της Μαγνησίας και όλης της χώρα σε μια βάση των ΗΠΑ και που οι πολύτιμες υπηρεσίες του αναγνωρίζονται ακόμα και σήμερα από διάφορους παράγοντες των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Όταν κανονίζανε από κοινού πώς να «μιλήσουν» στον κόσμο για να αποδεχτεί την αμερικανική παρουσία. Υπάρχει πείρα. Ρόλο προπαγανδιστή για τη διαμόρφωση κλίματος αποδοχής των Αμερικάνων στο Βόλο έχουν αναλάβει κατά καιρούς στελέχη της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τοπικοί βουλευτές της ΝΔ, η δημοτική αρχή Μπέου, κουνώντας τα ματωμένα δολάρια και μιλώντας για τα «οφέλη στην τοπική οικονομία» από το τάισμα και το  πότισμα της φονικής μηχανής των ΗΠΑ. Προσπαθώντας δηλαδή να εξαγοράσουν τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής, ώστε να γίνουν συνένοχοι των δολοφονικών σχεδίων.

Ο λαός της περιοχής με την πάλη του μπορεί να τους χαλάσει τα σχέδια. Να μην επιτρέψει να στοχοποιηθεί η Μαγνησία για τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων και να χρησιμοποιηθεί η περιοχή μας ως ορμητήριο για το σφαγιασμό λαών από τη δολοφονική μηχανή που σταθμεύει εδώ. Να αγωνιστεί ώστε να φύγει ο στρατός των ΗΠΑ από τη Θεσσαλία και από όλη την Ελλάδα και να καταργηθεί η ελληνοαμερικανική συμφωνία.

Περισσότερα Εδω