Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κρίση στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη. Οι αεροπορικές επιδρομές της ισραηλινής πλευράς συνεχίζονται, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Μπέντζαμιν Νετανιάχου σημειώνει ότι η στρατιωτική εκστρατεία «θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο». Με ρουκέτες κατά ισραηλινών στόχων απαντά η Χαμάς. Το Ισραήλ συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις με άρματα μάχης στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι στρατιωτικοί του καταστρώνουν σχέδια και για χερσαία επιχείρηση.

Το Ισραήλ αποφασίζει σήμερα για χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, ενώ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «να καταδικάσουν απερίφραστα τις τυφλές επιθέσεις» από τη Λωρίδα της Γάζας. Η σχετική επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, μία ημέρα αφότου οι Παλαιστίνιοι ζήτησαν να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις.

Φόβους ότι η περιοχή οδηγείται σε πόλεμο ευρείας κλίμακας εκφράζουν τα Ηνωμένα Έθνη. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 100 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 17 παιδιά, ενώ οι τραυματίες πλησιάζουν τους 400. Οι απώλειες για το Ισραήλ από τις επιθέσεις με ρουκέτες που εξαπέλυσαν Χαμάς και Τζιχάντ είναι 7 νεκροί, στους οποίους συγκαταλέγεται ένα 6χρονο αγόρι.

AP Photo/Hatem Moussa

Στη Μέση Ανατολή σπεύδει ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Χάντι Αμρ, σε μια προσπάθεια διαμεσολάβησης ανάμεσα στις δύο πλευρές, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Τζο Μπάιντεν με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

=> Διαβάστε ακόμη: Φλέγεται η Μ. Ανατολή: Προσπάθεια διαμεσολάβησης από ΗΠΑ και Ρωσία – Βίντεο σοκ από την κατάρρευση του 14όροφου κτηρίου

AP Photo/Khalil Hamra

Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν σταματήσει ή εκτρέπουν τις πτήσεις τους στην περιοχή, λόγω των εντεινόμενων εχθροπραξιών στο Ισραήλ και τη Γάζα.

Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει την Παρασκευή, για τρίτη φορά από την περασμένη Δευτέρα. Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις που διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών, η συνεδρίαση της Παρασκευής θα είναι δημόσια και θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Τη νέα συνεδρίαση ζήτησαν η Τυνησία, η Νορβηγία και η Κίνα, χώρες με τις οποίες συντάχθηκαν επτά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας: η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Βρετανία, ο Νίγηρας, το Βιετνάμ και ο Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες.
Στις δύο πρώτες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν στην έγκριση ψηφισμάτων που ζητούσαν τον τερματισμό των συγκρούσεων, κρίνοντάς τα «αντιπαραγωγικά».

Σοκάρουν οι εικόνες άγριων επιθέσεων σε πολίτες και από τις δύο πλευρές

Σε ένα νέο μέτωπο που προκαλεί έντονη ανησυχία, ακροδεξιοί Ισραηλινοί επιτέθηκαν άγρια σε Άραβα σε προάστιο του Τελ Αβίβ. Μάλιστα, οι εικόνες αυτές μεταδόθηκαν απευθείας από την ισραηλινή τηλεόραση. Εικόνες άγριας επίθεσης κατά Ισραηλινού από Άραβες καταγράφηκαν στην πόλη Άκρα στο βόρειο Ισραήλ.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, The Associated Press, BBC

Περισσότερα Εδω