Τις δύσκολες στιγμές που πέρασε η Λάρισα και γενικότερα η Θεσσαλία το τελευταίο έτος σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Όπως όλοι γνωρίζετε η χρονιά που πέρασε ήταν πολύ δύσκολη. Το δυστύχημα στα Τέμπη, οι φονικές πλημμύρες, σημάδεψαν τη ζωή των ανθρώπων στη Λάρισα αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία.

Ζήσαμε από πολύ κοντά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέα παιδιά, και προκάλεσε τον τραυματισμό δεκάδων ακόμα. Μέχρι σήμερα ψάχνουν στα συντρίμια των βαγονιών να βρουν DNA θυμάτων που δεν βρέθηκαν ποτέ. Αποτελεί τραγική ειρωνεία στον 21ο αιώνα, με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, η κίνηση στους σιδηροδρόμους να διεξάγεται χειροκίνητα, να μην υπάρχουν ή να μη λειτουργούν όλες οι αναγκαίες υποδομές που θα διασφαλίζουν την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών. Ο υπαίτιος για το πολύνεκρο δυστύχημα έχει ονοματεπώνυμο: είναι το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους και η εγκληματική λογική «κόστους – οφέλους», είναι το αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης» των συγκοινωνιών και των ιδιωτικοποιήσεων που από κοινού στήριξαν και στηρίζουν διαχρονικά τόσο η Κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας ευθύς εξ αρχής με ανακοίνωσή της τάχθηκε στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων εκφράζοντας την συμπαράστασή της, τη βαθιά θλίψη και το θυμό της, την απαίτηση για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον τέτοια τραγικά δυστυχήματα. Πήραμε μέρος σε όλα τα συλλαλητήρια που διοργάνωσε το Εργ.Κέντρο Λάρισας και ήσαν πάρα πολλά. Σας διαβεβαιώ ότι δεν έχουμε ξαναδεί τόσο κόσμο, τέτοιες πορείες στην πόλη μας. Όλη η πόλη στο πόδι, όλη η νεολαία εκεί, όλος ο μαθητόκοσμος στα ..κάγκελα με εξαιρετικά πανό και συνθήματα.

Και μετά ήρθαν οι πλημμύρες. Μιλάμε για τεράστια καταστροφή. 18 νεκροί, 700.000 στρέμματα εύφορης γης κάτω από το νερό και τη λάσπη, κατεστραμμένες υποδομές, άστεγοι, διαλυμένες ζωές φτωχών βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, πάνω από 210.000 ζώα, από τα οποία 61.780 αιγοπρόβατα, νεκρά, υπόγεια πλημμυρισμένα, ρούχα, έπιπλα, σκεύη για πέταμα, οι κόποι μιας ζωής για πέταμα. Θρήνος και κοπετός.

Για να αποτιμήσουμε το μέγεθος της καταστροφής και τις μέσο – και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, πρέπει να λάβουμε υπ΄όψιν ότι στη Θεσσαλία βρίσκεται το 14% των γεωργικών εκτάσεων της Ελλάδας και πραγματοποιείται το 5% του ΑΕΠ, το 71% του χοιρινού κρέατος, το 35% του πρόβειου κρέατος, το 54% του αχλαδιού, το 52% της βιομηχανικής ντομάτας, το 43% των μήλων, το 33% των οσπρίων. Βάσει αυτών των δεδομένων και των τεραστίων καταστροφών στο δίκτυο ύδρευσης και τις άλλες υποδομές, αναμένονται μεγάλες ανατιμήσεις και αυξήσεις τιμών σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, σε νερό κ.α. που έρχονται να προστεθούν στις ήδη μεγάλες ανατιμήσεις και την ακρίβεια, στην ενεργειακή φτώχεια, στον υψηλό πληθωρισμό. Όλα αυτά ,Φίλες και Φίλοι, είναι προδιαγεγραμμένα εγκλήματα του αστικού κράτους, των κυβερνήσεών του, των διοικήσεων των Περιφερειών και των Δήμων που αποτελούν εφαρμοστικούς βραχίονες της κεντρικής εξουσίας.

Στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 από τα 2,17 δις ευρώ, 550 εκατ. ήταν η χρηματοδότηση που αντιστοιχεί στο θεματικό στόχο «Κλιματική Αλλαγή – Πρόληψη» και από αυτά μόνον 15,4 εκ.ευρώ, δηλαδή ούτε το 0,7 της συνολικής χρηματοδότησης των πόρων του προγράμματος, κατευθύνθηκαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στο τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2024, για αντιπλημμυρικά έργα προβλέπονται μόλις 5,5 εκ. ευρώ από τα οποία τα 4,5 εκ. περίπου αφορούν σε αποκαταστάσεις παλαιότερων καταστροφών. Το ποσό αντιστοιχεί επί συνόλου271 εκ., μόλις στο 2% της συνολικής χρηματοδότησης.

Στο σχέδιο της κυβέρνησης «Θεσσαλία 2030» που παρουσίασε ο Μητσοτάκης από τη Λάρισα στις 24 Φλεβάρη 2023, από το σύνολο των 4,5 δις ευρώ, για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων προβλέπονται μόλις 90 εκ. ευρώ, δηλ.μόλις το 2% της χρηματοδότησης! Τα περισσότερα δε έργα που είναι σε εξέλιξη δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, από τις καταστροφικές πλημμύρες του «Ιανού»

Η σχετική οδηγία της ΕΕ που έχει ενταχθεί στην ελληνική νομοθεσία στο 2010 όσον αφορά στις πλημμύρες, αναφέρει ότι «τα κράτη-μέλη» θα πρέπει να βασίζουν τις αξιολογήσεις, τους χάρτες και τα σχέδια σε κατάλληλες «βέλτιστες πρακτικές» και «βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες» που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας.

Αυτοί που ωφελήθηκαν, από όλη αυτή την καταστροφή, είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που όλα αυτά τα χρόνια εισέπραξαν εκατομμύρια ευρώ από κοινοτική και κρατική χρηματοδότηση, που πήραν αναθέσεις έργων δεκάδων και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που ωφελούνται από την ιεράρχηση των αναγκών και των έργων υποδομής με τη λογική «κόστους-οφέλους».

Πάνω από δύο μήνες μετά, τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση την περιφέρεια και τους Δήμους είναι σχεδόν ανύπαρκτα σε σχέση με τα τεράστια προβλήματα. Ένα μεγάλο μέρος των πληγέντων δεν έχει πάρει ούτε κι αυτή την πρώτη πενιχρή αρωγή (κατά μέσο όρο 3.796 ευρώ, όσοι έχουν πάρει ως σήμερα), ενώ αποκλείονται από κάθε στήριξη τα πλημμυρισμένα υπόγεια.Οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή σύμβασης δεν έχουν πάρει ούτε τα ψίχουλα (534 ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση). Δεν υπάρχει ουσιαστικός σχεδιασμός για άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, για τον καθαρισμό ρεμάτων,για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων αναχωμάτων και την ενίσχυσή τους και ενώ ο χειμώνας είναι μπροστά μας. Δεν υπάρχει σχεδιασμός για ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας από μολυσματικές ασθένειες. Ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα έχει γίνει κυρίως από την αλληλεγγύη του κόσμου.

Το Εργ.Κέντρο Λάρισας έχει δώσει ρέστα για τη στήριξη των πλημμυροπαθών. Συγκεντρώνει και μοιράζει ρούχα, τρόφιμα, νερά και τώρα χρώματα για το βάψιμο των σπιτιών. Συνελεύσεις, συλλαλητήρια, πορείες, οργάνωση επιτροπών. Η Επιτροπή Ειρήνης είναι παρούσα σε όλη αυτή την τεράστια προσπάθεια. Άλλωστε πολλά μέλη μας έχουν πληγεί, έχουν υποστεί καταστροφές, αγωνίζονται να σώσουν τα σπίτια τους, βοηθούν και τους γείτονες! Τελικά σε τελευταία ανάλυση όντως «μόνον ο λαός σώζει τον λαό».

Και μέσα σε όλα αυτά μας προέκυψε και ο πόλεμος στη Γάζα. Αυτό κι αν είναι προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Το Ισραήλ κοντά δυο μήνες τώρα δολοφονεί το λαό της Παλαιστίνης. Χιλιάδες οι νεκροί, οι τραυματίες, οι αγνοούμενοι, ανάμεσα τους και παιδιά. Ο ηρωϊκός παλαιστινιακός λαός αγωνίζεται πάνω από 70 χρόνια τώρα να διασώσει ένα κομμάτι από την πατρίδα του, να έχει ένα δικό του κράτος μέσα στην ίδια του τη γη. Ένας λαός υπό κατοχή, χωρίς δικαιώματα, που για κάθε κίνησή του πρέπει να έχει την έγκριση του Ισραήλ, που διώκεται ανηλεώς είτε στη Λωρίδα της Γάζας, είτε στη Δυτική ΄Οχθη, από έναν πάνοπλο, αδίστακτο και αποφασισμένο Ισραηλινό στρατό να τους διώξει τελείως από τα εδάφη τους. Το Ισραήλ στηρίζεται στις πλάτες των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, στο πανίσχυρο Εβραϊκό Λόμπι της Αμερικής,που καλλιεργεί τον μεγαλοϊδεατισμό των Εβραίων ως του «περιούσιου» λαού του Θεού. Η Αμερική έχει κινητοποιήσει όλη την πολεμική της μηχανή για να υποστηριχθούν οι μεγάλες ναυτικές δυνάμεις που συγκεντρώνει στην περιοχή. Η Ελληνική κυβέρνηση εμπλέκεται ενεργά στον πόλεμο. Ενεργοποίησε άμεσα όλο το πλέγμα των στρατιωτικών διευκολύνσεων που προβλέπουν οι στρατιωτικές συμφωνίες για τις βάσεις με τις ΗΠΑ, με τη Γαλλία, όπως και με το ίδιο το Ισραήλ. Το αδιαχώρητο στη Σούδα, την Ελευσίνα, την Ανδραβίδα με πρόσθετα μέτρα ασφαλείας σε διάφορα στρατόπεδα της χώρας. Στη Λάρισα, που είναι πλέον μια νατοϊκή βάση έχουν προσγειωθεί αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη. Τα ακούμε να βρυχώνται πρωί – βράδυ και να σχίζουν τον ουρανό της πόλης μας, να ταράζουν την ακοή μας και την ηρεμία μας.

Η αλληλεγγύη που έδειξε και δείχνει ο λαός της πόλης μας προς το δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού είναι πολύ μεγάλη. Συλλαλητήρια, πορείες διαμαρτυρίας, πικετοφορίες, συναυλίες, πανό, συνθήματα. Η Επιτροπή Ειρήνης στην πρώτη γραμμή. Χαιρετισμοί, ομιλίες, συνεντεύξεις Τύπου, δηλώσεις συμπαράστασης, όπως άλλωστε γίνεται σε όλη τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό.

Ο εορτασμός του Πολυτεχνείου ήταν μια ευκαιρία, από το βήμα που μας δόθηκε, να καταδικάσουμε τις διώξεις και τις συλλήψεις διαδηλωτών που κρατούσαν την παλαιστινιακή σημαία, την τιμωρία εκείνων των στρατευμένων που τάχθηκαν φανερά με τον δίκαιο αγώνα του Παλ. Λαού, τις απαράδεκτες επιθέσεις που δέχθηκε ο κλάδος των εκπαιδευτικών από το Υπουργείο Παιδείας. Καταγγείλαμε επίσης την υποδοχή από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρο του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ στρατηγού Robert Brieger κατά τη διάρκεια της οποίας υπογραμμίσθηκε η συμβολή της Ελλάδας στην ΕΕ με το «Ελληνικό Στρατηγείο

Επιχειρήσεων της ΕΕ» που βρίσκεται στη Λάρισα.

Όπως γίνεται φανερό, φίλες και φίλοι, τη χρονιά που πέρασε έχουμε περπατήσει πολύ και έχουμε διαμαρτυρηθεί πολύ, μαζί με το Εργ. Κέντρο Λάρισας, τα σωματεία του και τους φορείς της πόλης μας.

Κατά τα άλλα, το Φεβρουάριο είχαμε την παρουσίαση της μπροσούρας για το ΝΑΤΟ (έκδοση της ΕΕΔΥΕ), από το Νίκο Ζιώκα ,πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ. Η προσέλευση του κόσμου ήταν ικανοποιητική, ενώ έγιναν και διάφορες παρεμβάσεις.

Τον Απρίλιο έγιναν τα εγκαίνια στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας της Έκθεσης των εικαστικών της πόλης μας με θέμα «Ειρήνη και Αλληλεγγύη – Ανάγκη και Ελπίδα των Λαών». Στην πρόσκλησή μας – μέσω Επιμελητηρίου Αθηνών – ανταποκρίθηκαν 25 καλλιτέχνες – εικαστικοί της Σχολής Καλών Τεχνών. Η βραδιά των εγκαινίων ήταν εξαιρετική. Ήρθε πολύς κόσμος κυρίως από τον αστικό ιστό της πόλης, κάτι που επιδιώκαμε. Μας γνώρισαν άνθρωποι που δεν είχαν έρθει ποτέ σε εκδήλωσή μας. Οι καλλιτέχνες ενθουσιασμένοι, περιμένουν και φέτος την συνεργασία μας. Η Έκθεσή μας κράτησε 10 ημέρες και την επισκέφτηκαν πολλά σχολεία: Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια.

Μέσα στη χρονιά κάναμε τη φιλική μας βραδιά την Τσικνοπέμπτη με μεγάλη επιτυχία, δημοσιεύσαμε το δελτίο τύπου της ΕΕΔΥΕ για τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Λιβύη (δώσαμε και οικονομική ενίσχυση), ανακοίνωση για την επίσκεψη της Υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ στην 110 Π.Μ., για την πτώση του αμερικάνικου ντρόουν κοντά στην Κριμαία, την Πρωτομαγιά καταθέσαμε το στεφάνι μας και πήραμε μέρος στην πορεία, όπως και στην πορεία για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, δελτίο τύπου για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, και συμμετοχή στο συλλαλητήριο του Ε.Κ.,δελτίο τύπου για τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, συμμετοχή στα συλλαλητήρια των συνταξιούχων. ΣΥΝΕΧΊΖΟΥΜΕ…».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω