Κωνσταντινούπολη, Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Η επίσκεψη  του  προέδρου Ερντογάν  στις πυρόπληκτες  περιοχές της Τουρκίας, όπου υποσχέθηκε  οικονομική βοήθεια στους πληγέντες  και μοίρασε  τσάι στους οπαδούς του, στέφτηκε κατά τον ιστότοπο της εφημερίδας

« Μπιργκιουν»  από δυσαρέσκεια  που εκφράστηκε και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της χώρας.

Αναφερόμενη στην επίσκεψη του Τούρκου πρόεδρου η εφημερίδα  γράφει  πως η μετάβαση του στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τις πυρκαγιές ήταν μια σύνοψη των 19 ετών διακυβέρνησης του ΑΚΡ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Ερντογάν πέταξε τσάι στους πολίτες και η συνοδεία του έκλεισε τον δρόμο των ασθενοφόρων. Κάλεσε τους πολίτες να παρουσιαστούν μπροστά του για να τους δώσει συλλυπητήρια.  Επισκεπτόμενος τις περιοχές καταστροφής με το πολυτελές αεροπλάνο του  προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

Το καθεστώς ενός ατόμου, που έχει οδηγήσει τη χώρα σε χάος σχεδόν σε όλους τους τομείς, από την πανδημία στην οικονομική κρίση, από την εκπαίδευση στην υγεία, δεν βλέπει κανέναν παρά μόνο τον στενό κύκλο του. Προβάλλονται μια ρόδινη εικόνα σε κάθε ομιλία του, ο Ερντογάν απομακρύνεται από την πραγματικότητα της χώρας όλο και περισσότερο, ρίχνοντας τσάι στους πολίτες που αγωνίζονται με τη φτώχεια και τις καταστροφές. Ενώ η χώρα παλεύει με σεισμούς, πλημμύρες και πυρκαγιές, οι επισκέψεις του Ερντογάν με ένα τεράστιο κομβόι αποκαλύπτουν την απόγνωση μιας κυβέρνησης που είναι εγκεφαλικά νεκρή

ΠΑΝΤΑ ΤΣΑΙ ΣΕ ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΚΕΣ ΜΕΡΕΣ

Φαίνεται ότι ο Ερντογάν έχει πολύ τσάι στο λεωφορείο του. Ο Ερντογάν, ο οποίος συνήθιζε πριν να ρίχνει τσάι μόνο στις συγκεντρώσεις, τώρα προσπαθεί να εμπνεύσει τους πολίτες ρίχνοντας τσάι όταν επισκέπτεται περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες, σεισμούς και πυρκαγιές. Μιλώντας στο πλήθος που τον άκουσε στην περιοχή της Μαρμαρίδας, μια από τις περιοχές όπου σημειώθηκαν δασικές πυρκαγιές, ο Ερντογάν έριξε τσάι στον κόσμο, λέγοντας ότι δεν θα αφήσει τη χώρα στους προβοκάτορες. Αξιοσημείωτο ήταν ότι κανείς δεν πήρε το τσάι που πέταξε ο Ερντογάν στους πολίτες από το πούλμαν ενώ αυτό προχωρούσε, και η ενέργεια του προέδρου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

2- Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΚΟΝΒΟΪ

Η επίσκεψή του Ερντογάν στή Μαρμαρίδα προκάλεσε άλλο σκάνδαλο. Οι εικόνες που μοιράστηκαν οι πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσαν επίσης πολλές αντιδράσεις. Πολλοί πρόσεξαν τα πλάνα, όπου η αστυνομία έκοψε το δρόμο με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί η κυκλοφορία. Αποτυπώνοντας αυτές τις στιγμές στην κάμερα από το μπαλκόνι του σπιτιού του, ένας πολίτης σχολίασε: «Οι πυροσβέστες περιμένουν στο πίσω μέρος στη ζώνη πυρκαγιάς, αλλά η φωτιά δεν έχει σημασία γιατί το πέρασμα είναι πιο σημαντικό. Η πυροσβεστική περιμένει. Ο κ. Ερντογάν περνούσε από εκεί ».

3- Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΟΕΧΕΙ

Μια άλλη αξιοσημείωτη λεπτομέρεια ήταν η χρήση μάσκας N95 στο χωριό όπου ο Ερντογάν επισκέφθηκε τους πολίτες που έχασαν περιουσίες και τις ζωές τους από την καταστροφή κατεβαίνοντας από το πολυτελές αεροπλάνο του. Ενώ ο Ερντογάν και η συνοδεία του φορούσαν συνηθισμένες μάσκες, στους χωρικούς που παρατάχθηκαν μπροστά του είχαν διανεμηθεί υψηλής προστασίας μάσκες τύπου Ν95. Χιλιάδες άνθρωποι επέκριναν τον Ερντογάν σχολιάζοντας «Τι όμορφο χωριό, όλοι φοράνε μάσκες N95».

4- ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ.

Επίσημα ανακοινώθηκε ότι ο Ερντογάν πραγματοποίησε επίσκεψη για να δώσει συλλυπητήρια στην οικογένεια του Σαχίν Ακντεμίρ, ο οποίος έχασε τη ζωή του ενώ μετέφερε νερό στους πυροσβέστες με τη μοτοσικλέτα του στο Αρμούταλαν της Μαρμαρίδας. Φωτογραφίες που φέρονται να τραβήχτηκαν κατά επίσκεψη αναρτήθηκε επίσης στον λογαριασμό Twitter του AKP. Όμως οι σημαίες στον τόπο όπου υποτίθεται ότι πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη προκάλεσαν την περιέργεια του κόσμου. Η τοπική βουλευτής του ΛΡΚ της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γκιουλιζάρ Καρατζά τους έλυσε την απορία, δίνοντας την πληροφορία ότι ο Ερντογάν δεν πήγε στο σπίτι των Καρατζά αλλά κάλεσε  την οικογένεια στο Κέντρο Δασκάλων Μαρμαρίδας. Η Καρατζά είπε: «Αγαπητέ, Πρόεδρε του AKP, σύμφωνα με τις εθνικές μας αξίες, οι γονείς που έχουν χάσει τα παιδιά τους δεν καλούνται για να εκλιπαρήσουν συλλυπητήριά. Πηγαίνει κανείς σε αυτούς τους γονείς, τους αγγίζει, τους αγκαλιάζει και μοιράζεται εκεί τον πόνο τους », σχολίασε.

Τα μέσα ενημέρωσης διέκοψαν το πρόγραμμά τους

Τα φιλοκυβερνητικά τηλεοπτικά μέσα, διέκοψαν την κανονική ροή τους για να μεταδώσουν την ομιλία του Ερντογάν στη Μαρμαρίδα, και σταμάτησαν αφού πετάχτηκε το τσάι.

Περισσότερα Εδω