Η στρατηγικής σημασίας Μαριούπολη αποτέλεσε υπ’ αριθμόν ένα στόχο των ρωσικών δυνάμεων από την πρώτη κιόλας μέρα αυτού του πολέμου. Με την παράδοση του Αζοφστάλ πλέον η πόλη περνά πλήρως στον έλεγχο της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Άννα Παπασωτηρίου, η Ρωσία καταλαμβάνοντας τη Μαριούπολη εξασφαλίζει τον πολυπόθητο διάδρομο που ήθελε να δημιουργήσει ανάμεσα στην Κριμαία και τα κατεχόμενα εδάφη στην περιοχή του Ντονμπάς, δηλαδή σε Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ και φυσικά τον πλήρη έλεγχο της θάλασσας του Αζόφ. Αυτό αποτελεί την πρώτη στρατηγική νίκη της Ρωσίας στο συγκεκριμένο πόλεμο.

Η αντίσταση των Ουκρανών στρατιωτών στη Μαριούπολη έδωσε χρόνο στο Κίεβο για να παραλάβει τον οπλισμό από τη Δύση κι άρα να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις από το μέτωπο του βορρά. Η μάχη στη Μαριούπολη ουσιαστικά καθυστέρησε τις ρωσικές δυνάμεις γιατί δέσμευσαν έναν σημαντικό αριθμό δυνάμεων, άρα δεν κατάφεραν να πετύχουν την επιδιωκόμενη προέλαση προς το Ντονμπάς κι αυτό είχε αντίκτυπο και στο νοτιοδυτικό μέτωπο του πολέμου γιατί δεν κατάφεραν να κεφαλαιοποιήσουν την κατάκτηση της Χερσώνας κι άρα να προελάσει ως την Οδησσό και κατ’ επέκταση να αποκτήσει τον έλεγχο όλης της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το TASS, ρωσική ερευνητική επιτροπή θα αναλάβει την ανάκριση των ουκρανών στρατιωτικών που παραδόθηκαν στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη,

Η ανάκριση θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας που έχει ξεκινήσει η Μόσχα για «εγκλήματα του ουκρανικού καθεστώτος», επισημαίνεται.

Εν τω μεταξύ, τα επτά λεωφορεία που αναχώρησαν το απόγευμα της Τρίτης μεταφέροντας Ουκρανούς στρατιωτικούς που είχαν οχυρωθεί στις εγκαταστάσεις του Azovstal έφθασαν απόψε στην πόλη Ολενίφκα κοντά στο Ντονέτσκ, που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Νωρίτερα σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι 265 ουκρανοί μαχητές που είχαν οχυρωθεί στο εργοστάσιο της χαλυβουργίας, τελευταίο θύλακα της ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη, παραδόθηκαν και θεωρούνται αιχμάλωτοι.

Πηγή: ΕΡΤ- Άννα Παπασωτηρίου

Σχετικά Άρθρα: Ουκρανία: 83 μαρτυρικές μέρες πολέμου – Οι τελευταίες πολεμικές και διπλωματικές εξελίξεις

Περισσότερα Εδω