Απάντηση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Δήμου Λαρισαίων για τις καταγγελίες του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θανάση Μαμάκου περί «ανεξέλεγκτης χωματερής» αλλά και για το Πάρκο των Ευχών.

Αναλυτικά: «Οφειλόμενες απαντήσεις στον κ. Μαμάκο, για τις καταγγελίες περί δήθεν «ανεξέλεγκτης χωματερής» στις παρυφές της πόλης και για το θέμα της διοργάνωσης του «Πάρκου των Ευχών».

1. Προφανώς ο χώρος δεν είναι «ανεξέλεγκτη χωματερή», αλλά χώρος απόθεσης και μόνο υπολειμμάτων κλαδέματος. Όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες που δημοσιοποίησε ο ίδιος ο κ. Μαμάκος, στον χώρο δεν υπάρχουν σκουπίδια ή μπάζα, παρά μόνο κλαδιά.

Οι υπηρεσίες του Δήμου χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο χώρο για φυσική και ελεγχόμενη λιπασματοποίηση/κομποστοποίηση των υπολειμμάτων κλαδέματος, εδώ και πολλά χρόνια και σίγουρα από την εποχή προηγούμενων δημοτικών αρχών, στις οποίες υπηρέτησε ο κ. Μαμάκος από θέση αντιδημάρχου, μέχρις ότου υλοποιηθεί το «Πράσινο Σημείο» και η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Δεν θυμόμαστε, τότε, ο κ. Μαμάκος να εξέφρασε διαφωνίες με την επιλογή. Είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζει το θέμα από τότε που ήταν αντιδήμαρχος. Η πολιτική όμως με ψεύδη έχει κοντά ποδάρια.

Η σημερινή δημοτική αρχή της Λάρισας και ο ΦοΔΣΑ, έχουν εδώ και καιρό ωριμάσει μελέτες και διαδικασίες για την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και στην κατασκευή «Πράσινου Σημείου». Και τα δυο έργα εντάχθηκαν φέτος στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Όταν ολοκληρωθεί η ΜΕΑ θα υπάρξει ξεχωριστό ρεύμα διάθεσης πράσινων αποβλήτων προς παραγωγή ενέργειας, ενώ στο Πράσινο Σημείο θα πραγματοποιείται η προεπεξεργασία των παραγόμενων πράσινων αποβλήτων κλαδέματος πριν την τελική του διάθεση.

Συμπερασματικά, ο Δήμος Λαρισαίων εφαρμόζει την βέλτιστη σήμερα διαθέσιμη πρακτική σύμφωνα με την νομοθεσία για τη διαχείριση μέσω φυσικής αερόβιας λιπασματοποίησης των υπολειμμάτων κλαδέματος. Επαναλαμβάνουμε ότι η υλοποίηση μέσω ΕΣΠΑ, της ΜΕΑ και του Πράσινου Σημείου θα δώσουν νέες και καλύτερες δυνατότητες αξιοποίησης των λεγόμενων πράσινων αποβλήτων.

2. Το Πάρκο Ευχών, είναι μια μεγάλη και σημαντική διοργάνωση για την πόλη της Λάρισας που ξεκίνησε η σημερινή δημοτική αρχή την περίοδο 2017 – 2018. Πρόκειται αναμφίβολα για την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια δημιουργίας θεματικού χριστουγεννιάτικου πάρκου στην πόλη της Λάρισας. Διοργανώθηκε τρεις χρονιές πριν την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα.

Ήταν ξεκάθαρο εξαρχής ότι μια τέτοια δραστηριότητα απαιτούσε τη δυνατότητα να διοργανώνεται όχι από τις υπηρεσίες του Δήμου αλλά από μια άλλη δομή όπως ο Αναπτυξιακός Οργανισμός του Δήμου, ο οποίος συγκροτήθηκε φέτος. Ετσι, μεγάλο μέρος της οργάνωσης και λειτουργίας του Πάρκου πέρασαν φέτος και μάλιστα πολύ πρόσφατα στον νεοσύστατο Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου σύμφωνα και με όσα έχουν συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σημειώνεται ότι όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την λειτουργία του οργανισμού, ολοκληρώθηκαν φέτος το Φθινόπωρο. Για φέτος η διοργάνωση του Πάρκου, γίνεται σε συνεργασία Δήμου και Αναπτυξιακού Οργανισμού. Μια διοργάνωση μεταβατικού χαρακτήρα, πριν την συνολική ανάληψη από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό, στο Δ.Σ. του οποίου μετέχει ο κ. Μαμάκος. Εξάλλου, τέτοιου είδους αναφορές και καταγγελίες γίνονται σχεδόν κάθε χρόνο από την αντιπολίτευση.

Το Πάρκο των Ευχών θα διοργανωθεί και φέτος, με τη δημοτική αρχή να λαμβάνει βεβαίως υπόψη ότι η νέα πρωτοφανής κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω του ενεργειακού κόστους και το γενικότερο ασταθές οικονομικό περιβάλλον, οδηγούν εκ των πραγμάτων σε διοργάνωση με λελογισμένες δαπάνες.

Εν κατακλείδι: Τόσο με την «καταγγελία» για δήθεν ανεξέλεγκτη χωματερή, τόσο και η ανακοίνωση για το «Πάρκο Ευχών», επιβεβαιώνεται η πολιτική μας εκτίμηση, για τους λόγους για τους οποίους ο κ. Μαμάκος επιλέγει την συγκεκριμένη τακτική, η οποία ωστόσο καταδικάστηκε από τους πολίτες στο πρόσφατο παρελθόν.

Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά, τη θέση μας ότι στην πόλη μας δεν χρειάζεται να επικρατήσει τοξικό κλίμα στην πορεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές.»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω