Έρημοι δρόμοι στο επίκεντρο της πανδημίας Covid-19. Έτσι έμοιαζε η πόλη Γουχάν, στην κεντρική Κίνα, πριν από τρία χρόνια. Οι αρχές την έκλεισαν ερμητικά για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού. Μια ομάδα του Τηλεοπτικού Σταθμού TVE από την Ισπανία επέστρεψε στο μέρος όπου ξεκίνησαν όλα, που τώρα είναι μια πόλη που επιστρέφει στην κανονικότητα.

Στο διάστημα αυτό υπέστη περισσότερους περιορισμούς, αλλά με την άρση της σκληρής πολιτικής του «μηδενικού COVID», οι δρόμοι γέμισαν, ξανά, με γείτονες και τουρίστες.

Η πόλη που τώρα σφύζει από ζωή ήταν έρημη μόλις πριν από τρία χρόνια.                        Δώδεκα εκατομμύρια κάτοικοί του Γουχάν πέρασαν δυόμισι μήνες υπό αυστηρό περιορισμό.

«Από το ξέσπασμα της πανδημίας στη Γουχάν το 2020, πολλοί πολίτες θυσιάστηκαν αλλά, επιτέλους, νικήσαμε», λέει ένας κάτοικος της Γουχάν στο TVE.

Στις 23 Ιανουαρίου 2020, ο κόσμος έγινε για πρώτη φορά μάρτυρας του εγκλεισμού μιας ολόκληρης πόλης. Οι κίτρινες διαφημιστικές πινακίδες που εξακολουθούν να καλύπτουν τους δρόμους είναι μια υπενθύμιση αυτού. Δίπλα τους, τουρίστες και ντόπιοι σχηματίζουν ουρά για να δοκιμάσουν το τυπικό φαγητό της Γουχάν.

«Με το τέλος των περιορισμών, οι πρώτες μέρες ήταν δύσκολες, αλλά από τα τέλη Δεκεμβρίου ή τις αρχές Ιανουαρίου έχουμε επιστρέψει στο φυσιολογικό», εξηγεί ο ιδιοκτήτης ενός από τα τοπικά καταστήματα, ο Πάν.

Επιστροφή στην αγορά όπου ξεκίνησαν όλα

Με δύο οχήματα της μυστικής αστυνομίας να ακολουθούν τα βήματά τους, μια ομάδα του Telediario επιστρέφει στην αγορά όπου ξεκίνησαν όλα. Είναι δυνατόν να τη δει κανείς μόνο μέσα από μια ρωγμή. Είναι κλειστή εδώ και τρία χρόνια.

Πουλούσε ψάρια, θαλασσινά και φρέσκα προϊόντα, αλλά και άγρια ζώα. Εκεί πιστεύεται ότι ξεκίνησε η σημερινή πανδημία, όταν ο κορονοϊός πέρασε από αυτά τα άγρια ζώα στους ανθρώπους.

Ολόκληρη η πόλη δεν έχει κλείσει ξανά, αλλά τον Ιούλιο, ένα εκατομμύριο κάτοικοι περιορίστηκαν για μόνο τέσσερα κρούσματα, τον Οκτώβριο, 800.000. Τον Νοέμβριο, πολλές διαδηλώσεις πολιτών ζήτησαν τον τερματισμό των εγκλεισμών. Στη Γουχάν, οι φράχτες γκρεμίστηκαν. Δύο εβδομάδες αργότερα, οι περιορισμοί καταργήθηκαν.

Πηγή: RTVE

Περισσότερα Εδω