Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί τα εργατικά σωματεία, τους αγροτικούς συλλόγους, τα σωματεία των αυτοαπασχολουμένων, τις επιτροπές πληγέντων, τους φορείς του λαϊκού κινήματος και της νεολαίας της πόλης μας, για να συζητήσουμε την κλιμάκωση του αγώνα, την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, 18:30 στο αμφιθέατρο του 33ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας (Αρβανιτοπούλου & Σκοπιάς, Ν.Σμύρνη-Πίσω από τον Γαλαξία / Ν. Σμύρνη).

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής: “Το 2023 ήταν μια χρονιά γεμάτη από αγώνες, πρωτοβουλίες, δράση των συνδικάτων και των μαζικών φορέων. Μια χρονιά που αποδείχθηκε περίτρανα πως το σύνθημα που βρωντοφωνάζουμε  εδώ και καιρό «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», είναι αυτό που κυριαρχεί και γεννά όλα τα  προβλήματα που βιώνουμε καθημερινά.  

Για αυτό τον λόγο : 

Την ίδια στιγμή που οι 500 μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα εξασφάλισαν  κέρδη 25,1 δις, σπάζοντας κάθε ρεκόρ, οι μισθοί των εργαζομένων αυξάνονται με το  σταγονόμετρο ενώ ο πληθωρισμός και η ακρίβεια κατατρώγουν το λαϊκό εισόδημα 

Την ίδια στιγμή που καταγράφονται τέτοια ασύλληπτα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων,  το 2023 είναι χρονιά ρεκόρ σε εργατικά δυστυχήματα, με τους νεκρούς να ξεπερνάνε τους  160 

Ενώ υλοποιούνται τεράστιες κερδοφόρες επενδύσεις στην “πράσινη ενέργεια”, ο λαός μας  πληρώνει πανάκριβα τα καύσιμα και την ενέργεια, με την τιμή της κιλοβατώρας στην  ηλεκτρένεργεια να είναι διπλάσια σε σχέση με το 2020 

Την ώρα που θερίζουν οι ιώσεις και ο COVID, τα νοσοκομεία καταρρέουν, τα φάρμακα έχουν  γίνει πανάκριβα, η κυβέρνηση επιλέγει να ενισχύει την πολιτική της “κερδοφόρας  λειτουργίας” των δημόσιων νοσοκομείων και την ενίσχυση των ιδιωτικών επιχειρηματικών  ομίλων 

Την ώρα που οι γονείς αναγκάζονται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να  πληρώσουν τα φροντιστήρια και την φοίτηση των παιδιών τους στα δημόσια πανεπιστήμια,  η κυβέρνηση φέρνει νόμο που ιδιωτικοποιεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση,  συμπαρασύροντας προς τα κάτω ταυτόχρονα τα μορφωτικά και επαγγελματικά δικαιώματα  των αποφοίτων 

Την ίδια στιγμή που λείπουν κρίσιμες υποδομές και σημαντικό προσωπικό στην υγεία, στην  πρόνοια, στην παιδεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στις υπηρεσίες για πρόληψη και την  προστασία από φυσικές καταστροφές, η κυβέρνηση – όπως και οι προηγούμενες –

επιλέγουν να δίνουν 7 δις το χρόνο σε ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και πολεμικές αποστολές που  εμπλέκουν ακόμα πιο βαθιά τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. 

Συγχρόνως εδώ στη περιοχή μας έχουν περάσει 4μιση μήνες από τις καταστροφικές  πλημμύρες και μέχρι σήμερα τα μέτρα στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης, της  περιφέρειας και των Δήμων είναι σχεδόν ανύπαρκτα σε σχέση με τα τεράστια προβλήματα.  Ουσιαστικές απαντήσεις, μέτρα και χρονοδιαγράμματα δεν υπάρχουν, γιατί αποβλέπουν και  ελπίζουν στο να συνηθίσουμε αυτή την κατάσταση για να απογοητευτούμε και να  παραιτηθούμε!  

Ενώ σε λιγότερο από ένα μήνα, στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το  απερίγραπτό έγκλημα των Τεμπών και την «δολοφονία» 57 νέων ανθρώπων. Παρόλα αυτά η δίκη δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, αν και γνωρίζουμε πολύ καλά πως ο κύριος ένοχος είναι η πολιτική που  βάζει τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές μας.  

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι δεν είμαστε στις προτεραιότητες τους, δεν είναι στις  προτεραιότητες ούτε η αποκατάσταση , ούτε η προστασία των ζωών μας και του εισοδήματος  μας. Προτεραιότητες έχουν τα διάφορα επιχειρηματικά σχέδια για νέα κέρδη στις πλάτες μας. 

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!!! Τα προβλήματα μας είναι κοινά, αγωνιζόμαστε όλοι μαζί! 

Εργαζόμενοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι, παλεύουμε για τις ανάγκες μας για τις ζωές  μας!!! Πρόκειται για αγώνα επιβίωσης. Γιατί κανείς μας δεν μπορεί να ζει στην αβεβαιότητα και την  ανασφάλεια!!! Γιατί δεν αποδεχόμαστε να ζούμε με μια λογική «πάμε κι όπου βγει»!  

Καλούμε τους φορείς και τον λαό της πόλης μας να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις αυτή  την προσπάθεια. Στην ενότητα βρίσκεται η δύναμη μας. Να εκφράσουμε πλατιά την μας  αλληλεγγύη μας στους αγρότες που βρίσκονται στον δρόμο του αγώνα και παλεύουν για την  επιβίωσή τους. Είναι αγώνας κάθε απλού ανθρώπου. 

Δίνουμε μαζική, αποφασιστική απάντηση σε όλη αυτή την κατάσταση που ζούμε και  διεκδικούμε : 

Την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος. 

Με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς με την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων σε  κλάδους και χώρους δουλειάς. Με επαναφορά 13ου-14ου μισθού στο Δημόσιο. Με αυξήσεις στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές. Επαναφορά της 13ης και 14ης  σύνταξης. 

Επαναφορά του αφορολόγητου στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και  επιστήμονες.  

Κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το αγροτικό κόστος παραγωγής. Ρεύμα φθηνό για το λαό.  

Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής  κατανάλωσης  

Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί.  

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

Πλήρης αποζημιώσεις κι αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στο 100% για τους  πλημμυροπαθείς κι ολοκληρωμένο σχεδιασμό με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και  θωράκισης με ευθύνη του κράτους , εδώ και τώρα . 

Καμία συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών. Να αποδοθούν ακέραιες όλες οι ευθύνες  ποινικές και πολιτικές. 

Να μην περάσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καμία σκέψη για  αναθεώρηση του άρθρου 16. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές. Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους. Δωρεάν όλες οι ιατρικές εξετάσεις, όλα τα φάρμακα και εμβόλια.  

Όχι στις ΝΑΤΟικές δαπάνες – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.  Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια,  υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής των δήμων, για την προστασία από φυσικές καταστροφές.  Να σταματήσει, εδώ και τώρα, το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών και της μικρής  επαγγελματικής στέγης. 

Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές και τις πολύ μικρές  επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.”

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω