Την ανησυχία της εκφράζει η διεθνής κοινότητα για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σαφή προειδοποίηση προς τη Μόσχα σε περίπτωση που κινηθεί επιθετικά, απηύθυνε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, την ώρα που η Άγκυρα υποδύεται τον διαιτητή στη ρωσο-ουκρανική κρίση.

Βρετανικά όπλα φτάνουν στην Ουκρανία εν μέσω έντονης δυτικής ανησυχίας για σχεδιαζόμενη ρωσική εισβολή στη χώρα. Η Ουάσινγκτον σημαίνει συναγερμό για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και την άφιξη ρωσικών δυνάμεων στη Λευκορωσία για στρατιωτικές ασκήσεις προειδοποιώντας ότι η Μόσχα μπορεί να επιτεθεί ανά πάσα στιγμή. Σε μια προσπάθεια αποφυγής του χειρότερου σεναρίου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν βρίσκεται σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο που περνά από το Κίεβο και το Βερολίνο και καταλήγει στη Γενεύη για συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του Λαβρόφ την Παρασκευή.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν: «Είναι ξεκάθαρο ότι προτιμούμε μια διπλωματική λύση της κρίσης και την αποκλιμάκωση των εντάσεων. Την ίδια ώρα καταστήσαμε σαφές στη Μόσχα ότι εάν επιλέξει να επιτεθεί ξανά εναντίον της Ουκρανίας, θα λάβει απάντηση και θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρές συνέπειες, όχι μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά από χώρες σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτή».

Η Μόσχα επιμένει στις εγγυήσεις ασφαλείας από το ΝΑΤΟ και καλεί τη Δύση να σταματήσει να εξοπλίζει την Ουκρανία.

«Βλέπουμε αποστολές όπλων στην Ουκρανία, βλέπουμε πάσης φύσεως ασκήσεις, βλέπουμε νατοϊκά και δυτικά αεροσκάφη στην περιοχή. Όλα αυτά είναι που προκαλούν εντάσεις γύρω από την Ουκρανία», σχολίασε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με τη Ρωσία δίνοντας ωστόσο έμφαση στην στρατηγική ανεξαρτησία και ασφάλεια της Ευρώπης.

«Θα διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα κάνει τη μοναδική και δυνατή φωνή της ν’ ακουστεί στο ζήτημα των στρατηγικών εξοπλισμών, του ελέγχου των συμβατικών όπλων, της διαφάνειας των στρατιωτικών δραστηριοτήτων και του σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας όλων των ευρωπαϊκών κρατών», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Στην κρίση αναμειγνύεται και η Άγκυρα με τον Ταγίπ Ερντογάν να αυτοπροτείνεται ως διαμεσολαβητής μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν συνομιλεί και με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι και με το Ρώσο πρόεδρο Πούτιν τους οποίους προσκάλεσε μάλιστα σε συνομιλίες στην Τουρκία για την επίλυση των διαφορών τους. Σκοπεύει δε να επισκεφτεί και ο ίδιος το Κίεβο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να εμπλακεί στο ρωσο-ουκρανικό παίζοντας συγχρόνως το χαρτί του νατοϊκού συμμάχου αλλά και του εταίρου της Μόσχας. Δεν είναι όμως και η πρώτη φορά που η Μόσχα απορρίπτει τις προτάσεις του. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ξεκαθάρισε σήμερα ότι η μόνη ευπρόσδεκτη μεσολάβηση οποιασδήποτε χώρας είναι η άσκηση πίεσης στο Κίεβο.

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Πηγή: ΕΡΤ

Περισσότερα Εδω