Το Μουσικό Σχολείο Λάρισας και συγκεκριμένα το γ1΄ τμήμα γυμνασίου πραγματοποίησε ημερήσια εκπαιδευτική επίσκεψη στον Δήμο Τεμπών στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Σχολική ζωή, τότε και τώρα». Ειδικότερα, οι μαθητές και οι μαθήτριες, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μουσείο Σχολικής Ζωής στο Δημοτικό Σχολείο των Γόννων, όπου η διευθύντρια κ. Κωνσταντίνα Μπούτου και ο εκπαιδευτικός κ. Γεώργιος Αλεξανδρής είχαν ετοιμάσει με μαθητές της Ε΄ τάξης μια όμορφη θεατρική «αναδρομή» στο παρελθόν και στα μαθητικά χρόνια παλαιότερων ετών. Παλιά θρανία, συσσίτιο, μαυροπίνακας με κιμωλίες, τιμωρία στον τοίχο, παλιά βιβλία, χάρτες και σχολικές τσάντες είχαν την τιμητική τους… ήταν μια όμορφη «αναπαράσταση» που ενθουσίασε όλους μας!!!

Ακόμη, στους Γόννους είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε την Πινακοθήκη με ευγενικό ξεναγό τον αντιδήμαρχο κ. Βασίλειο Σίμο, ο οποίος μας μίλησε για την αγάπη στην τέχνη που έδειξαν ο Ζήσης και η Κριστιάνε Παπαδημητρίου, δημιουργώντας αυτή την υπέροχη συλλογή έργων τέχνης.

Στη συνέχεια οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου ξεναγήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο των Γόννων, όπου ο κ. Βασίλειος Καραβιδές με πολύ μεράκι αποτύπωσε την ιστορία του κτίσματος του μουσείου, μίλησε για την παραγωγή του λαδιού και άλλων αγροτικών εργασιών και τόνισε την αξία της διατήρησης της παράδοσης. Κάθε χώρος του μουσείου ήταν και μια σελίδα ιστορίας και πολιτισμού! Εξαιρετική η υποδοχή και η ξενάγηση που μας επιφύλαξαν!

Έπειτα, ανηφορίζοντας στα ιστορικά Αμπελάκια, τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου υποδέχτηκε η κ. Βασιλική Τσαγγαλία-Ταζέ, η οποία είπε λίγα λόγια για το χωριό και την εκκλησία του αγίου Γεωργίου. Στη συνέχεια τα παιδιά πέρασαν από το αρχοντικό του Γεωργίου Σβαρτς (Μαύρου) όπου ήταν το κέντρο του πρώτου συνεταιρισμού στον κόσμο, του Συνεταιρισμού για τη βαφή των κόκκινων νημάτων το 1780, το μοναδικό παράδειγμα κοινωνικής προόδου και δημιουργικής εργασίας και αλληλεγγύης, όπως αναφέρουν Δάσκαλοι του Γένους. Να σημειωθεί ότι στα Αμπελάκια δεν πάτησε τουρκικός ζυγός, αφού πλήρωναν τον φόρο και είχαν έτσι το προνόμιο της «αυτοδιοίκησης» σε εποχή σκλαβιάς!
Μετά την παλιά εκκλησία της αγίας Παρασκευής, όπου λειτούργησε το «Ελληνομουσείο» την εποχή της τουρκοκρατίας, τα παιδιά περιηγήθηκαν από την φιλόξενη κ. Χασάπη Παρασκευή στο Λαογραφικό Μουσείο των Αμπελακίων. Εκεί παρατήρησαν παλιά εργαλεία, χώρους διαμορφωμένους όπως η κουζίνα, το σαλόνι, ο καθημερινός οντάς, με το τζάκι, είδαν στο υπνοδωμάτιο την παιδική κούνια, το λαβομάνο, την προίκα της νύφης, κλπ.

Τέλος, επισκέφτηκαν την σημερινή Μανιάρειο Σχολή, αθλήθηκαν σε κοντινά γήπεδα και γευμάτισαν σε εστιατόριο του χωριού.

Το απόγευμα, ολοκληρώνοντας την περιήγησή τους στον Δήμο Τεμπών, τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου Λάρισας επισκέφθηκαν το Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής στην Ελάτεια, όπου ήταν οικοδεσπότες ο κ. Κώστας και η κ. Δέσποινα Συρμακέζη. Μέσα από την ιστορία της κατοικίας των προγόνων τους, με τους εξωτερικούς χώρους για τις αγροτικές εργασίες, το μαγειρειό, την κυρίως κατοικία με τα όμορφα έπιπλα στο ισόγειο και τον πάνω όροφο, τον καλαίσθητο και περιποιημένο κήπο, το ζεύγος Συρμακέζη παρουσίασε συνάμα και την ιστορία της περιοχής του 19ου και 20ου αιώνα, με σεβασμό στο παρελθόν και με ελπίδα για το μέλλον!!

Την εκπαιδευτική ημερήσια επίσκεψη οργάνωσαν οι καθηγήτριες Βασιλική Κοσμάνου, Βάια Τζόκα και Ευθυμία Τσοτσάνη με την μέριμνα του διευθυντή του Μουσικού Σχολείου κ. Σωτηρίου Αναγνωστόπουλου.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω