Σε έναν χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί ο χωρικός σχεδιασμός για το μαρτυρικό Μάτι, προκειμένου να θωρακιστεί απέναντι σε φυσικές καταστροφές.

Κατά προτεραιότητα θα κατασκευαστούν οι κοινωνικές κατοικίες για τους πυρόπληκτους καθώς έχει ήδη προσδιοριστεί και η περιοχή. Είναι μια έκταση 17,5 στρεμμάτων στα Σκουφέϊκα.

Η συγκεκριμένη περιοχή θα έχει συντελεστή δόμησης 0,5 και στόχος είναι να κατασκευαστούν περίπου 100 κατοικίες των 80 τ.μ.

Σύμφωνα με το Υπ. Περιβάλλοντος οι δικαιούχοι θα επιλεγούν με κοινωνικά κριτήρια ωστόσο δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί ποια θα είναι αυτά, ούτε εάν στους δικαιούχους θα συγκαταλέγονται και ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κατοικιών, οι οποίες έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.

Υπάρχουν περίπου 55 κτίρια χαρακτηρισμένα κόκκινα, τα οποία βρίσκονται σε ρέματα και σε δασικές περιοχές. Αυτά, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από το υπουργείο περιβάλλοντος δεν μπορούν να ανακατασκευαστούν εκεί.

Το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο είναι έτοιμο και υπολογίζεται ότι μέσα σε ένα χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί και η 2η φάση του χωρικού σχεδιασμού, το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο προκειμένου να καθοριστούν οι κοινόχρηστοι χώροι και οι χρήσεις γης. Είναι μια διαδικασία που πραγματοποιείται σε χρόνους ρεκόρ καθώς συνήθως διαρκεί 15 χρόνια.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Περισσότερα Εδω