Μαίνονται οι μάχες στα Παλαιστινιακά εδάφη. Η Χαμάς εκτοξεύει ρουκέτες στο έδαφος του Ισραήλ που απαντά με σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα. Ένα αγοράκι έξι μηνών είναι το μόνο μέλος 10μελούς οικογένειας που σώθηκε, όταν ισραηλινός πύραυλος σώριασε το σπίτι τους. Άλλος πύραυλος χτύπησε και κατέστρεψε το κτίριο όπου στεγάζονταν το Αλ Τζαζίρα και το Associated Press.

Ήταν η πιο αιματηρή νύχτα του πολέμου για τη Γάζα και από τις πιο δύσκολες για το Ισραήλ. Οι εκατέρωθεν επιθέσεις κορυφώθηκαν το μεσημέρι με την πυραυλική επίθεση της ισλαμικής οργάνωσης στο Τελ Αβίβ που κόστισε τη ζωή σε 50χρονο κάτοικο. Και από την πλευρά του Ισραήλ με τον βομβαρδισμό ενός ακόμα πολυώροφου κτιρίου στην πόλη της Γάζας που στέγαζε, όπως ανακοίνωσε τις μυστικές υπηρεσίες της Χαμάς.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος έσπευσε να διαμηνύσει στο Ισραήλ ότι η ασφάλεια των δημοσιογράφων είναι ύψιστη ευθύνη του, μετά τις καταγγελίες των Associated Press, Αλ Τζαζίρα και Αλ Αραμπίγια, πως είχαν γραφεία μέσα στο κτίριο και δεν τους δόθηκε χρόνος να απομακρύνουν τον εξοπλισμό τους, καταγγέλλοντας προσπάθεια φίμωσής τους.

Ο πόλεμος αυτή τη φορά με τη Χαμάς έχει ανοίξει την πληγή της ενδοκοινοτικής βίας στις ισραηλινές πόλεις, με την Λοντ άλλη μία βραδιά να γίνεται το επίκεντρο.

Έχει ανοίξει τον κύκλο αίματος και στην ελεγχόμενη από τη Φατάχ Δυτική Όχθη, ενώ απειλεί να παρασύρει στη δίνη της Λίβανο και Συρία, όπου το Ισραήλ διατηρεί ανοιχτούς λογαριασμούς με την φιλοιρανική Χεσμπολάχ.

Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο υπέρ των Παλαιστινίων

Επεισοδιακή ήταν η πορεία διαμαρτυρίας Παλαιστινίων που ζουν στην Αθήνα και αλληλέγγυων το απόγευμα από την Πανόρμου στην ισραηλινή πρεσβεία.

Περίπου 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν με συνθήματα κατά του Ισραήλ και άρχισαν να πετούν πέτρες, ξύλα και μολότοφ εναντίον των αστυνομικών που απάντησαν με χρήση χημικών και αντλίες νερού, προκειμένου να διαλύσουν τους διαδηλωτές προς την Κηφισίας και τους γύρω δρόμους. Τρία άτομα προσήχθησαν.

Λαοθάλασσα διαδηλωτών κατέκλυσε το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη ζητώντας από την κυβέρνηση της Αυστραλίας κυρώσεις και μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ.

Ισραηλινές και αμερικανικές σημαίες έκαψαν στην Βαγδάτη ιρακινοί, ενώ στην Ιορδανία εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στα σύνορα ζητώντας από τις αρχές να ανοίξουν για να βρεθούν δίπλα στους παλαιστίνιους.

Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ των παλαιστινίων έγιναν και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Στην πλατεία Ποτσντάμερ ωστόσο εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στηρίζοντας το Ισραήλ.

Δυόμιση χιλιάδες διαδήλωσαν στο κέντρο της Μαδρίτης.

Στο Παρίσι μικροεπεισόδια σημειώθηκαν όταν η αστυνομία έριξε δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων, υπό το φόβο βίαιων συγκρούσεων.

Στο Λονδίνο, χιλιάδες άτομα από το Χάιντ Παρκ έκαναν πορεία προς την πρεσβεία του Ισραήλ εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό

Στην Τυνησία οργισμένοι μουσουλμάνοι ζήτησαν τον τερματισμό των επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαδήλωση έγινε ακόμα και στο κέντρο του Μανχάταν όπου παλαιστίνιοι και υποστηρικτές τους συγκεντρώθηκαν ζητώντας από τον πρόεδρο Μπάιντεν να παρέμβει υπέρ των Παλαιστινίων.

Επιμέλεια Άννα Παπασωτηρίου, Λήδα Παπαδοπούλου, Μαρία Αλεξάκη

Περισσότερα Εδω