Aπό το γραφείο της κ. Ζέττας Μακρή εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Προγραμματισμένη διαδικτυακή συνεργασία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό, είχε, την Τετάρτη 14 Απριλίου, η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Μαγνησίας, κ. Ζέττα Μ. Μακρή, μετά από ενημέρωση από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου και Β. Σποράδων, για να διερευνήσει την πιθανή ένταξη των ροδακινοπαραγωγών του νομού, σε ήσσονος σημασίας κρατικές ενισχύσεις (de minimis), ενώ παράλληλα, αναλύθηκε διεξοδικά και η ανάγκη ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών βρώσιμης ελιάς Αμφίσσης – Πηλίου κατά τα πρότυπα της ενίσχυσης, της βρώσιμης ελιάς Καλαμών.Συγκεκριμένα, η κ. Μακρή, υπογράμμισε στον κ. Λιβανό την ανάγκη να στηριχθούν οι παραγωγοί ροδάκινου της Μαγνησίας και να εξετασθεί το ενδεχόμενο να υπαχθούν και αυτοί, όπως εξάλλου συνέβη, αντίστοιχα, με τους παραγωγούς άλλων ροδακινοπαραγωγών νομών της χώρας, στα προγράμματα de minimis. Αξίζει να σημειωθεί πως παρά το γεγονός πως η Μαγνησία δεν αποτελεί μεγάλο ροδακινοπαραγωγό νομό, εντούτοις, υπάρχουν, σημαντικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις επιτραπέζιου ροδάκινου, σύμφωνα και με τα στοιχεία, που γνωστοποίησε, στην ίδια, ο αγροτικός συνεταιρισμός Πηλίου και Β. Σποράδων ενώ καλλιεργούνται και σπάνιες ποικιλίες όπως τα λεμονάτα ροδάκινα. Η ενίσχυση των παραγωγών του νομού θα συμβάλλει ουσιαστικά στην απρόσκοπτη συνέχιση της καλλιέργειας ενώ θα αμβλύνει κατά το μέτρο του εφικτού, τις σημαντικές οικονομικές απώλειες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊου.
Παράλληλα, η υφυπουργός, έθεσε, για ακόμη μία φορά, το θέμα της ενίσχυσης των ελαιοκαλλιεργητών του νομού, της βρώσιμης ελιάς Αμφίσσης – Πηλίου, όπως εξάλλου συνέβη άκρως ορθά και αποτελεσματικά και για τους καλλιεργητές της βρώσιμης ελιάς Καλαμών. Η κ. Μακρή τόνισε πως τα τελευταία δύο χρόνια είτε λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών αλλά και της μειωμένης ζήτησης του προϊόντος λόγω πανδημίας του κορωνοϊού είτε λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών, οι καλλιεργητές της εν λόγω ποικιλίας βρώσιμης ελιάς έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημία, ενώ η συγκεκριμένη καλλιέργεια σε μικρότερους περιφερειακούς δήμους του νομού όπως το Ν. Πήλιο, αποτελεί μονοκαλλιέργεια και το κύριο εισόδημα για τους κατοίκους της περιοχής.Ο κ. Λιβανός αφού άκουσε, με προσοχή, τα δύο αυτά σημαντικά αιτήματα, ζήτησε από την κ. Μακρή, σε συνεργασία με τον Αγροτικό συνεταιρισμό Πηλίου και Β. Σποράδων να αποστείλουν αναλυτικά τα στοιχεία με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις αλλά και στοιχεία που να αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, προκειμένου, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του υπουργείου, να εξεταστεί σοβαρά και διεξοδικά η πιθανή ένταξη τους σε προγράμματα ενίσχυσης, όπως εξάλλου ήδη έχει συμβεί με τις ενισχύσεις για την χαμηλή τιμή ελαιολάδου αλλά και με τη βρώσιμη ελιά Καλαμών.
Η κ. Μακρή, αφού ευχαρίστησε, θερμά, τον υπουργό για την ουσιαστική συνεργασία επικοινώνησε με τον πρόεδρο του αγροτικού συνεταιρισμού και ζήτησε να προωθηθούν άμεσα προς το υπουργείο τα αιτούμενα στοιχεία. Παράλληλα, δήλωσε πως «Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουν ως πρώτη και βασική προτεραιότητα, την στήριξη των παραγωγών και του πρωτογενούς τομέα. Είναι χρέος όλων μας να προσπαθούμε για την διαφύλαξη των παραγωγών και των καλλιεργειών της περιοχής μας να αφουγκραζόμαστε πάντα, τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Μαγνησίας αλλά και της χώρας γενικότερα.»

Περισσότερα Εδω