Συνθήκες συμφόρησης έχουν προκαλέσει οι ελλείψεις οδηγών φορτηγών στα λιμάνια της χώρας και η ζήτηση στον τομέα της ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα κοντέινερ γεμάτα με εμπορεύματα συσσωρεύονται στα λιμάνια και σε περιπτώσεις οι αρχές ανα-κατευθύνουν τα φορτηγά πλοία αλλού.

Η εταιρία Maersk αποκάλυψε στο sky news ότι αναγκαζόταν να ανακατευθύνει ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων 80.000 τόνων την εβδομάδα από το Felixstowe, το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι του Ηνωμένου Βασιλείου, για να ξεφορτώσει αλλού στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες, καθώς τα προβλήματα προκαλούν αγορές πανικού από τους πολίτες: πρώτα η βενζίνη μετά τα τρόφιμα και τώρα φοβούνται ότι δεν θα βρουν παιχνίδια δώρα και παραδοσιακά εδέσματα για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα τους.

Το κενό είναι 100 χιλιάδες οδηγοί βαρέων φορτηγών.

Σε συνεντεύξεις του το πρωί ο επικεφαλής του κόμματος των Τόρις Όλιβερ Ντάουντεν είπε ότι από 300 βίζες οδηγών μόνο 20 εγκρίθηκαν.

Ένα 10% πρατηρίων είναι ακόμη στεγνά. Δεν έχουν βενζίνη να πουλήσουν.

Άλλες 100.000 θέσεις εργασίας μένουν ακάλυπτες στον τομέα της φροντίδας σύμφωνα με νέα έκθεση του κορυφαίου φορέα για τον τομέα φροντίδας. Το κενό είναι μεγαλύτερο απ’ ότι πριν από την πανδημία.

Οι χοιροτρόφοι είναι απελπισμένοι ζητούν διευκολύνσεις για τις βίζες εργαζομένων αλλιώς θα καταστραφούν έως και 150 χιλιάδες ζώα.

Η θέση του Μπόρις Τζόνσον είναι να αυξήσουν τα μεροκάματα και να επενδύσουν στην τεχνολογία.

Άλλες τέσσερις εταιρίες εμπορίας φυσικού αερίου προβλέπεται να προστεθούν στις 12 που έχουν ήδη καταρρεύσει σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει το sky news.

Οι πολίτες τρέμουν τον χειμώνα που έρχεται παρόλο που η ανεργία μειώθηκε σε επίπεδα πριν της πανδημίας και η προσφορά έχει αυξηθεί σημαντικά.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Περισσότερα Εδω