Με ιδιαίτερη τιμή, ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών του 5ου Γυμνασίου και του 5ου Λυκείου Λάρισας παρέστησαν στις εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από την Ημέρα του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου που διεπράχθη στην Ελλάδα από τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής και μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες σε όλη την Ευρώπη κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ομάδα των δύο σχολείων ήταν τιμώμενη από το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, στο πλαίσιο προγράμματος που υλοποιείται στο 5ο Λύκειο με τίτλο, «Δημοκρατία και Εκπαίδευση: Εχθρός της Δημοκρατίας ο Ναζισμός», στο πλαίσιο του ομώνυμου προγράμματος του Μορφωτικού Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων. Η ομάδα του Λυκείου συνεργάστηκε με την ομάδα του 5ου Γυμνασίου, καθώς και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης που κοσμεί την κοινή αυλή των δύο σχολείων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η κοινή χορωδία των δύο σχολείων πήρε μέρος με αντιφασιστικά και ειρηνιστικά τραγούδια, στην Μουσικοποιητική Εκδήλωση με δύο μέρη «Γολγοθάς» και «Άθλον Ποιήσεως», στις 12 Δεκεμβρίου 2023, στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Καλαβρύτων σε συνεργασία με το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και το ίδρυμα «Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη-Κουτσοχέρα». Κατά την εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους των μαθητών του προγράμματος του 5ου Λυκείου, η μαθήτρια της Α’ Λυκείου Βασιλική Μανδυλά, τονίζοντας πως «σήμερα, που ζούμε την παραδοξότητα της επανεμφάνισης του ναζισμού, σήμερα που ζούμε τις καμπάνες πολέμων, όλοι εμείς, έχουμε ιερή υποχρέωση να σταθούμε απέναντι στις παράλογες θηριωδίες και τις θυσίες των προγόνων μας, να μην αδιαφορήσουμε, αλλά με κριτική σκέψη να υπερασπίσουμε τις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου». Στο ίδιο πνεύμα η διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου και αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας», Ζωή Δεληζώνα, απευθύνοντας χαιρετισμό, αφού ευχαρίστησε το Μουσείο και ειδικότερα τον πρόεδρό του κ. Χρίστο Φωτεινόπουλο, τόνισε πως ο πόλεμος μπορεί να είναι κάθε μορφής και το σχολείο θα πρέπει να μπορεί να δημιουργεί ικανούς αυριανούς πολίτες.

Η ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών έγινε «Ένα» με τον μαρτυρικό τόπο των Καλαβρύτων, ακούγοντας με τα μάτια βουρκωμένα, το προσκλητήριο νεκρών από τους μαθητές των Καλαβρύτων, κατά την επιμνημόσυνη δέηση στην Ημέρα Μνήμης, οι οποίοι νεκροί-όλοι οι άρρενες του τόπου από 13 χρονών και πάνω-εκτελέστηκαν άδικα σε μια από τις πιο στυγνές θηριωδίες του ναζιστικού προγράμματος εξόντωσης, στην “Επιχείρηση Καλάβρυτα”, στις 13 Δεκεμβρίου 1943…

Οι μαθήτριες του Λυκείου Κατερίνα Καρατζά και Ρεγγίνα Τσέκα κατέθεσαν στεφάνι, ανάμεσα-μεταξύ των άλλων πρεσβευτών κρατών στη χώρα μας, του πρέσβη της Γερμανίας, του πρέσβη της Παλαιστίνης, ενώ οι μαθητές του προγράμματος σήκωσαν πανό και πλακάτ που ζωγράφισαν οι ίδιοι, μεταδίδοντας το μήνυμα των στίχων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, ότι «Όμως ο πόλεμος δεν τέλειωσεν ακόμα. Γιατί κανένας πόλεμος δεν τέλειωσε ποτέ!»

Δυνατές στιγμές της επίσκεψης η ξενάγηση στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος, η συνάντηση με το Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο, η συνάντηση με εκπροσώπους των μαρτυρικών χωριών της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και του Δομένικου Λάρισας κ. Στάθη Ψωμιάδη, καθώς και η επίσκεψη στο Γυμνάσιο Καλαβρύτων-μετά από πρόσκληση της διευθύντριας Ιωάννας Ροδοπούλου, όπου η εκπαιδευτικός Αρχοντία Γιαννακάκη παρουσίασε πτυχές του προγράμματος που υλοποιεί για τρίτη χρονιά το σχολείο, καθώς και αφίσες με έργα μαθητών με θεματική τα Καλάβρυτα, ενώ η διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου και αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας», παρουσίασε το Μουσείο της Λάρισας και κάλεσε το σχολείο να το επισκεφθεί. Την επίσκεψη συμπλήρωσε η χορωδία με ερμηνεία τραγουδιών.

Μαθήτριες της χορωδίας: Δαρδαγάνη Σοφία, Καρατζά Κατερίνα, Τσέκα Ρεγγίνα(από το Λύκειο), Αγγελή Σταματία, Γκαντζώρα Ελένη, Καραβέντζα Αικατερίνη, Καραούλη Μαγδαληνή, Κουτζαηλία Παναγιώτα, Κυρίτση Αγορίτσα, Μάνδαλου Χριστίνα, Μπέλλου Αικατερίνη, Μπρέλλα Μαριάνθη, Ντενέκο Παρασκευή, Τέγου Ισαβέλλα(από το Γυμνάσιο).

Βιολιά: Μωραΐτη Ασημίνα, Τσιγάρη Κωνσταντίνα

Κιθάρες: Πάνος Νικόλαος, Πουλούλης Χρήστος

Αρμόνιο: Εύα Μωυσιάδου

Διδασκαλία χορωδίας: Εύα Μωυσιάδου

Στη δράση πήραν μέρος επίσης οι μαθητές: Γκαζγκάνη Κονδυλία, Γκαρά Μαύρα, Γδούπας Ορφέας, Καραΐσκου Κωνσταντίνα, Μπολέτη Αρετή, Νταβούρα Δέσποινα, Ξηρομερίτη Ουρανία, Σιμούλης Αλέξανδρος, Συργκάνη Θωμαΐς (από το Γυμνάσιο) και Γερασάκης Ζήσης, Γκόγκος Οδυσσέας, Ευαγγέλου Παναγιώτα, Λιάππης Βάγιος, Μανδυλά Βασιλική, Σπυροπούλου Ξένια, Κυριακάκη Αγγελική, Στάτου Μαρία (από το Λύκειο).

Εκπαιδευτικοί: Αρχοντία Γιαννακάκη, Καλλινίκη Θεοδωροπούλου, Χρήστος Πουλούλης (από το Λύκειο), Ζωή Δεληζώνα, Καλυψώ Μπούμπα, Εύα Μωυσιάδου (από το Γυμνάσιο).

Σύνδεσμος στο YouTube με την παρουσία της χορωδίας:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω