Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ “Save the Nature, Save the Future”, 24 μαθητές και 9 εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, την Τσεχία, την Τουρκία και τη Ρουμανία συμμετείχαν στην 4η κινητικότητα η οποία φιλοξενήθηκε από το σχολείο Agrupamento de escolas de Ponte da Barca στην Πορτογαλία, από τις 20 έως τις 24 Μαρτίου.

Την πρώτη ημέρα, όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές από τις χώρες-εταίρους συμμετείχαν στην τελετή υποδοχής. Είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν μουσικές παραστάσεις από την ομάδα Percursion του σχολείου και τη σχολική χορωδία, καθώς και μια παρουσίαση βίντεο από τις κινητικότητες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, την Τσεχία και την Τουρκία. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να λάβουν μέρος σε διάφορες δραστηριότητες γνωριμίας, να ξεναγηθούν στους χώρους του σχολείου και να ολοκληρώσουν το παιχνίδι peddy-paper που είχε ως στόχο να γνωρίσουν την πόλη Ponte da Barca κάνοντας παράλληλα εργασίες σχετικές με το STEAM. Το απόγευμα, οι μαθητές συμμετείχαν στην κατασκευή ενός οικιακού μετεωρολογικού σταθμού με τη βοήθεια της λέσχης ρομποτικής του σχολείου.

Το πρωί της δεύτερης ημέρας επισκεφτήκαμε το Εθνικό Πάρκο Peneda Gerês, το Ιερό της Senhora da Paz, το Μουσείο Χαλαζία, το Κάστρο Lindoso και τον ποταμό Froufe. Το απόγευμα, οι μαθητές επισκέφθηκαν την πόλη Viana do Castelo που διαθέτει εμπορικό  λιμάνι και την πόλη Ponte da Lima.

Την τρίτη ημέρα, οι μαθητές επισκέφθηκαν to επιστημονικό κέντρο Centro Ciência Viva στο Guimarães, όπου συμμετείχαν σε εργαστήρια με βασικό θέμα την ανακύκλωση. Το απόγευμα, επισκέφθηκαν το κάστρο του Guimarães, το ιερό SBom Jesus που ανήκει στα μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς της Unesco και το ιστορικό κέντρο της πόλης Braga.

Η τέταρτη ημέρα, ήταν αφιερωμένη σε STEAM και art δραστηριότητες και συγκεκριμένα: α) παρουσίαση ενός διαδικτυακού βιβλίου που έφτιαξαν οι μαθητές του πορτογαλικού σχολείου σχετικά με την ποικιλία δέντρων που φυτεύτηκαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου β) εξερεύνηση αυτών των δέντρων με τη χρήση του διαδικτυακού βιβλίου, λαμβάνοντας πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά τους γ) καλλιτεχνική δραστηριότητα “κάρβουνο στο ξύλο” στην οποία κάθε σχολείο ζωγράφισε το δικό του δάσος και τέλος δ) συμμετοχή στη διάλεξη “Χημεία του έρωτα” που συνδύασε γνώσεις σχετικά με τη χημεία, τα συναισθήματα και την ψευδαίσθηση.

Την τελευταία ημέρα, οι μαθητές συμμετείχαν σε μια δραστηριότητα ρομποτικής που είχε ως στόχο να γράψουν το όνομα του προγράμματος “Save the nature, Save the future” με τη βοήθεια ενός ρομπότ. Μετά από αυτή τη δραστηριότητα, όλοι οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν την τελετή λήξης στην οποία τους απονεμήθηκαν τα πιστοποιητικά παρακολούθησης του προγράμματος της κινητικότητας και χάραξαν τα ονόματα τους σε μια ξύλινη πλάκα. Τέλος φυτεύτηκε ένα δέντρο στην αυλή του σχολείου ως σύμβολο της διαρκούς φιλίας μεταξύ των χωρών-εταίρων που συμμετείχαν.

Η κινητικότητα αυτή ολοκληρώθηκε με ένα αποχαιρετιστήριο δείπνο στο οποίο ήταν προσκεκλημένοι γονείς, μαθητές και καθηγητές. Κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν παραδοσιακό φαγητό, χορό, τραγούδι και γυμναστικές παραστάσεις από διάφορες ομάδες που αποτελούνταν από μαθητές και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας του πορτογαλικού σχολείου. Το δείπνο έκλεισε με όλους τους συμμετέχοντες να μαθαίνουν με χαρά να χορεύουν το “vira”, έναν τοπικό χορό, με τη βοήθεια της ομάδας παραδοσιακών χορών του σχολείου.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Τα οφέλη για τους συμμετέχοντες ήταν πολλαπλά, όπως:

– Προσωπική και πνευματική ανάπτυξη,

– Γνώση νέων πολιτισμών,

– Επαφή και επικοινωνία σε ξένες γλώσσες,

– Επαφή με νέες μεθόδους εργασίας και νέες τεχνολογίες,

– Μεγαλύτερη ικανότητα προσαρμογής σε διαφορετικά και απαιτητικά περιβάλλοντα,

– Αυξημένη αυτονομία, πρωτοβουλία και επιχειρηματικό πνεύμα,

– Διεύρυνση των οριζόντων, συμβάλλοντας έτσι στην οικοδόμηση μιας Ευρώπης όλο και περισσότερο ενωμένης με πλούσια  πολιτιστική, γλωσσική και εκπαιδευτική πολυμορφία.

Η υλοποίηση όλων των δραστηριοτήτων επέτρεψε στους μαθητές να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και ικανότητες που σχετίζονται με το STEAM και επίσης να επενδύσουν σε δεξιότητες ομαδικής εργασίας, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα πολιτισμικές διαφορές και ομοιότητες.

Τέλος, όλες οι δραστηριότητες ήταν εμπνευσμένες από τη φύση και το STEAM. Στόχος τους ήταν να προωθήσουν μια φιλική προς το περιβάλλον συνείδηση και τρόπο ζωής, την εκτίμηση της μητέρας γης και του πλανήτη μας. Εκτός αυτού, οι δραστηριότητες είχαν ως στόχο να βοηθήσουν τους μαθητές να κατανοήσουν ότι το μέλλον είναι στα χέρια τους και ότι υπάρχουν εφικτές προσεγγίσεις και λύσεις στο πιεστικό πρόβλημα της βιωσιμότητας του πλανήτη, που βασίζονται στη στενή σχέση μεταξύ επιστήμης, τεχνολογίας, μηχανικής, τεχνών και μαθηματικών.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω